Aspes laatste cadeau aan de Bruggeling: roman met eigen as, vermengd in de inkt

Pieter Aspe dook geregeld op als figurant in de tv-reeks Aspe. In seizoen 2 overhandigde hij de trouwringen aan Francesca Vanthielen (Hannelore Martens) en Herbert Flack (Pieter Van In). (foto Aspe) © Aspe
Stefan Vankerkhoven

Op zondag 31 oktober van 11 tot 17 uur vindt er in de Gotische Zaal van het stadhuis een publieke hommage aan Pieter Aspe plaats. Vlaanderens succesvolste misdaadauteur overleed op 1 mei, zes maanden na zijn dood verschijnt zijn allerlaatste roman ‘Van In Episode 5’. Met as van Aspe vermengd in de inkt. De laatste wens van de schrijver.

In 2020 wou Pieter Aspe zijn 25-jarig schrijverschap vieren, met een groot feest voor zijn lezers. Door corona kon dat niet plaatsvinden, bovendien zorgde de pandemie ervoor dat fans bij de uitvaart deze Brugse schrijver geen laatste eer konden betuigen.

Heilig Bloedkapel

Op zondag 31 oktober zullen zijn talrijke en trouwe lezers de gelegenheid krijgen om hun Brugse held te vieren, bij de boekpresentatie van Van In Episode 5, het allerlaatste boek van Pieter Aspe. Brugge, Aspe NV en Brouwerij Omer Vander Ghinste slaan de handen in elkaar om de schrijver te eren.

Bezoekers zijn doorlopend welkom in de Gotische Zaal van het stadhuis, waar ze een aandenken zullen krijgen aan de meester van de misdaadliteratuur. Bovendien kunnen ze de Heilig Bloedkapel bezoeken, naast het stadhuis. Zo is de cirkel rond: Pieter Aspe was jarenlang de conciërge van deze kapel en schreef er zijn allereerste misdaadroman Het vierkant van de wraak.

Ambassadeur

Cultuurschepen Nico Blontrock wijst op de vele verdiensten van de auteur: “Wie Pieter Aspe zegt, zegt Brugge en omgekeerd. Als misdaadauteur heeft hij onze stad nationaal en internationaal op de literaire kaart geplaatst en dat verdient waardering en respect. We hebben met een aantal partners de koppen bij elkaar gestoken om een mooi evenement in elkaar te steken waarop iedere Aspe-fan hartelijk welkom is.”

Ook burgemeester Dirk De fauw noemt Pierre Aspeslagh alias Pieter Aspe een echte ambassadeur voor Brugge: “Een half jaar na zijn overlijden willen we Pierre, een oud-leerling van het Sint-Leocollege, op passende wijze herdenken.”

Figuranten

S-wan Bruges verzorgt op gezette tijden tussen 11 en 17 uur een Aspe-Wandeling, met vertrek aan het stadhuis. Deze gratis gidsbeurt is een moordmysterie geïnspireerd op het laatste boek van Aspe. De S-wangidsen loodsen je door de historische binnenstad langs iconische plekken uit de tv-reeks, de boeken en het leven van de auteur.

De organisatoren van het evenement roepen al wie ooit als figurant meespeelde in de tv-reeks Aspe op VTM, om zondag 31 oktober om 13.45 uur naar het stadhuis te komen. Het is de bedoeling om een groepsfoto te maken van alle figuranten. De opnames liepen van februari 2004 tot november 2013. In totaal werden 127 afleveringen ingeblikt, goed voor tien seizoenen.

As van Aspe

De hoofdmoot van deze Aspe-dag wordt de voorstelling van ‘Van In Episode 5’, het allerlaatste boek van Pieter Aspe (68). De dag vooraleer hij in het ziekenhuis werd opgenomen, legde Pierre de laatste hand aan het manuscript. Gevolg gevend aan zijn laatste wens, hebben we wat as van de overleden auteur vermengd in de inkt bij het drukken van de roman”, zegt uitgever Karel Dierickx.

Dit boek verschijnt postuum en vormt het sluitstuk van de reeks rond de eigenzinnige ex-speurder Pieter Van In die oorspronkelijk uit tien boeken zou bestaan.

Het verhaal? De positie van Hendrik Verdonck, een rijke en machtige industrieel uit De Panne, wankelt wanneer een generaties lang meegedragen familiegeheim wordt ontsluierd. Zijn vrouw is de klokkenluider, hun drie kinderen staan voor een raadsel. Tegelijk zijn er op verschillende plaatsen ludieke acties tegen het koningshuis. Wanneer de dochter van Verdonck verdwijnt, doet de familie een beroep op Van In om haar terug te vinden. De gepensioneerde commissaris botst op het ene mysterie na het andere. Een oorlogsdagboek van de vader van Verdonck zorgt onverwacht voor een heel andere kijk op de zaak. Wie zijn de Verdoncks écht? Wat hebben ze te verbergen? En wat is de rol van het koningshuis in dit hele verhaal? In de anders zo rustige en vredige badplaats De Panne gaan de poppen aan het dansen. Beetje bij beetje legt Van In de puzzel, bijgestaan door zijn nieuwe partner in crime en kersverse korpschef Rein Claeys.

(SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier