Artistiek-sociaal project met kunsttentoonstelling en optredens in Kasteel van Tordale

De organisatoren en medewerkers van Buren bij 't Kasteel op de plaats van gebeuren in de Lichterveldestraat. © JS
Redactie KW

Nog meer dan anders gonst het straks tien dagen van de bedrijvigheid in en om ’t Kasteel in de Lichtervelde-straat, een vestigingsplaats van Tordale. Voor het eerst heeft daar van vrijdag 24 september tot en met zondag 3 oktober het artistiek-sociale project Buren bij ’t Kasteel plaats.

Op het programma staan een kunsttentoonstelling, diverse muziekoptredens, schoolactiviteiten en zelfs een spelnamiddag voor de buren. Het voornaamste doel is in een gezellige setting verbondenheid en inclusie nastreven.

De schragende krachten achter het project zijn Stefaan Vereecke en Daniël Joseph. “De prille aanleiding voor dit initiatief was de vaststelling dat de provinciale klassieker Buren bij Kunstenaars in 2020 niet meer plaatsvond”’, zegt Daniël. “Zo bleven nogal wat kunstenaars op hun honger om hun werk aan het publiek te tonen. Omdat er in het verleden in ’t Kasteel van Tordale al een aantal exposities had plaatsgehad, leek het ons een ideale locatie om een artistiek-sociale projectweek te organiseren. Een van de voordelen van het domein is de grote tuin, die op diverse vlakken heel wat mogelijkheden biedt.”

Werken aan verbondenheid

In ’t Kasteel hebben mensen met een beperking hun thuis en meteen kon het initiatief gekoppeld worden aan het streven naar inclusie. “Zo kunnen we de cliënten zoveel mogelijk laten participeren in het gewone leven in de buitenwereld en tegelijk de buitenwereld bij hen naar binnen halen”, vervolgt Daniël. “Werken aan verbondenheid vinden we een erg belangrijke opdracht. Zo leren de Torhoutenaren de mensen met een verstandelijke beperking beter kennen en appreciëren, en kunnen de cliënten zich gemakkelijker thuisvoelen in de lokale leefgemeenschap. In dat opzicht vinden we ons project Buren bij ’t Kasteel een heuse opportuniteit, zowel voor de deelnemers als de bezoekers.”

De plannen dateren al van vóór de zomervakantie en dus was het nog niet zeker hoe de coronaregels zouden evolueren. “Uit voorzichtigheid hebben we de projectweek pas na de zomermaanden voorzien”, aldus Daniël. “Bij problemen konden we dan nog altijd schakelen. Gelukkig mag alles plaatsvinden zoals gepland.”

De kunsttentoonstelling op het domein loopt van vrijdag 24 september tot en met zondag 3 oktober. Na de openingsavond is ze vrij te bezoeken op zaterdag 25, zondag 26 , maandag 27, dinsdag 28 en donderdag 30 september van 10 tot 18 uur en op zaterdag 2 en zondag 3 oktober, ook van 10 tot 18 uur. De toegang is gratis.

Er zullen zowel kunstwerken in ’t Kasteel te zien zijn als in de ruime tuin. In totaal 20 kunstenaars nemen aan de expositie deel.

De opening heeft op vrijdag 24 september om 19 uur plaats met korte toespraken, een vleugje livemuziek door Torhoutenaar Wannes Slosse en een drankje.

Djembé en bamboe

Tijdens de tiendaagse valt er nog heel wat meer te beleven. Zo is er op zaterdag 25 september om 14 uur een workshop djembé voorzien. Op zondag 26 september vanaf 11 uur komt er een klarinetkwartet concerteren en zijn er diverse andere optredens.

Op maandag 27, dinsdag 28 en donderdag 30 september heeft er een activiteit plaats voor de leerlingen uit het vierde leerjaar van het basisonderwijs. Enkele cliënten van Tordale dragen eraan bij. Het gaat enerzijds om het bouwen van een minikasteel met bamboestokken en anderzijds om het maken van portretten.

Op zaterdag 2 oktober is er een vrij podium voor iedereen die iets kunstzinnigs te bieden heeft, net als een volkstuinactiviteit en een muziekoptreden. Voor de kinderen staat er een springkasteel opgesteld. Op zondag 3 oktober wordt de tiendaagse afgerond met om 14 uur een buurtspelnamiddag en om 17 uur een afsluitende receptie voor de buren.

Alle activiteiten worden gratis aangeboden. Tijdens de weekends kan er op een ruim terras bij ’t Kasteel verpoosd worden met een drankje en of een hapje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier