Alcatraz toonde dit weekend hoe verantwoord feesten kan tijdens corona

© (Foto TV)
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Met 35.000 muziekliefhebbers waren ze dit weekend. Allemaal covid-safe bevonden dankzij een vaccinatiepaspoort of PCR-test. Dat een omweg langs Kortrijk Xpo noodzakelijk was om toegang te kunnen krijgen tot het Kortrijks gevang (Alcatraz Prison) namen de vele bezoekers er maar al te graag bij. Een bloedhete zon namen ze er graag bij op de heilige Alcatraz grond.

Op het terrein zagen we Nederlanders, Algerijnen, Spanjaarden, Duitsers, Denen maar evenzeer bekende en onbekende Belgen. Het moet gezegd worden, dit feestje was er eentje om in te kaderen in de geschiedenisboeken van de festivalindustrie. “De organisatie is een geoliede machine die weet wat ze doen” weet Kortrijks organisator Hans Vandenberghe.

Gouvermentele Covid-testcase

Op de festivalweide troffen we de Catalanen Miguel, Josema en Jordi aan uit de buurt van Barcelona. Hun trip van 1500 km voor dit festival bleek meer dan waard te zijn. Het was hun eerste buitenlandse festival en het genot droop eraf. “We komen voor de sfeer en de prima organisatie. Het bier is top maar we missen wel de sterke dranken hier op het terrein” weet Miguel. Onder de Catalanen zit er ook een collega journalist verborgen die zichzelf wel de kritische vraag stelt of het gehele festival geen testcase is opgericht door de overheid.

Het antwoord blijven we hun schuldig maar het bleek de muziekliefhebbers niet tegen te houden om uitermate goed te genieten van de muziek.

Weinig tot geen incidenten

© (Foto TV)

Een politiemacht moest niet optreden dit weekend. Op één incident en een aantal goederen na verliep alles rustig voor bezoekers en bewoners. Gelukkig moest er niet gelet worden op de bubbels en mondmaskerdracht.

“Het is een uitzinnig evenement die hier op handen gedragen wordt door de vele vrijwilligers en liefhebbers. Ik help jaarlijks mee met de opbouw en tijdens het evenement. De verbondenheid onderling is enorm en dat blijft motiveren om hier volledig voor te gaan. Natuurlijk ook voor de muziek” aldus Geert, één van de vele vrijwilligers.

Het evenement was te horen tot in de deelgemeenten. Wie aan de goede kant woonde hoorde niets maar wie in de windrichting zat kon meegenieten vanuit zijn tuin. “Zelf vinden het niet erg. We horen die muziek sporadisch graag en genieten mee vanop een aantal kilometer afstand. Zolang het geen kitscherig gedoe is, zijn we al lang blij” weet Marieke uit Zwevegem te vertellen.

Randanimatie

Zoals de bezoekers gewend zijn van het evenement werd er voldoende ingezet op het visuele aspect. Verpleegsters die de bezoekers desinfecteren aan de ingang, de pestdokter die rondliep om vaccinaties toe te dienen of een vrouwelijk politiekorps in spannende pakjes. “Visueel is dit evenement af. Muzikaal uiteraard ook. De vuurshow waarbij ze iemand in brand steken was voor mij echt de eyecatcher van de dag. Ook de vernieuwde inkleding van El Presido aan de buitenkant was pure klasse” aldus Stephen Claessens uit Brugge.

© (Foto TV)

Tevreden

“We zijn trots dat we dit tot een goed einde hebben gebracht en we merken enorm veel dankbaarheid bij onze festivalgangers. De opluchting is duidelijk groot voor iedereen die hierop heeft gewacht” aldus de organisatie. De Kortrijkse topband Amenra mocht de affiche afsluiten gisterenavond.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.