Alcatraz festival in Kortrijk gaat van start zonder mondmaskers en sociale afstand

Dimmu Borgir op een van de vorige edities. © Tom Vanderghinste

Metalfestival Alcatraz is vrijdagmiddag officieel van start gegaan. Als eerste festival met capaciteit van maximaal 36.000 festivalgangers maakt het gebruik van het Covid Safe Ticket. Bezoekers moeten daarom geen mondmaskers dragen op de festivalsite en ook social distancing wordt niet toegepast. Het festival verwacht de komende drie dagen 11.000 festivalgangers per dag.

In Kortrijk komt de zomer van de vrijheid vanaf vrijdag eindelijk wat dichterbij. Zo’n 33.000 festivalgangers kunnen met behulp van het Covid Safe Ticket zonder beperkingen genieten van het stevigere gitaarwerk op de weide achter het sportcentrum Lange Munte. De eerste festivalgangers zijn intussen de controlepost op Kortrijk Xpo gepasseerd. Daar moeten ze hun Covid Safe Ticket voorleggen en krijgen ze in ruil een toegangsbandje.

Testcentrum

Volgens woordvoerder Bernard De Riemacker zijn festivalgangers goed voorbereid. “We zien dat iedereen goed op de hoogte is van de verschillende maatregelen en iedereen is goed voorbereid. Wel zien we in de Xpo nog enige zenuwachtigheid. Pas als de code groen wordt gescand zien we bij onze bezoekers vooral opluchting. Uitbundigheid zal pas komen op het festivalterrein.” Voor wie op de camping verblijft en de volledige driedaagse meemaakt is ook een testcentrum ingericht. “Aangezien de negatieve tests slechts beperkt in tijd geldig zijn, kunnen mensen zich hier ook laten testen.”

Channel Zero

Dit jaar verdubbelde de organisatie ook het festivalterrein om bezoekers meer ruimte te geven. Ook zijn de anders gesloten tenten dit jaar halfopen gemaakt. Belgische Metalband Channel Zero sluit als headliner de eerste festivaldag af op de Swamp Stage, één van de drie podia op het terrein. Ook Epica, Amenra, Stake en Dyscordia passeren nog de revue op de festival driedaagse.

“Mede dankzij het mooie weer kunnen we dit jaar spreken van een droomscenario. Het is voor velen de eerste keer dat ze opnieuw enigszins een normale festivalbeleving kunnen meemaken”, aldus De Riemacker.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.