35 Lego-gebouwen in Het Spoor: “We organiseren de allereerste West-Vlaamse Brick Mania”

Andy Wouters, de organisator van Brick Mania Harelbeke. © gf

In het weekend van 30 en 31 oktober vindt Brick Mania plaats in cc Het Spoor. Bezoekers kunnen wel 35 verschillende Lego-bouwwerken kunnen bekijken. “Je kan het zo gek niet bedenken of mensen bouwen het na in Lego”, weet Andy Wouters, organisator van Brick Mania in Harelbeke.

“Zo zal op Brick Mania Harelbeke het oud station van onze stad nagebouwd zijn. Ook het Atomium, het stadhuis van Delft en een molen zijn van de partij. Zelfs mozaiek en twee grote treindiorama’s zijn te bezichtigen. Klein of groot, eenvoudig of complex, het maakt allemaal niet uit. Zolang je plezier hebt en je creatief bezig bent”, vertelt Andy Wouters enthousiast. Andy is, samen met Jonas Himpe, de organisator van Brick Mania Harelbeke.

Het evenement is dan ook een primeur: het is de eerste Brick Mania in West-Vlaanderen. “We hebben al over het hele land gestaan: Antwerpen, Wetteren, Luik. Normaal gezien zijn er ieder jaar zo’n zes Brick Mania’s maar door corona is het al twee jaar geleden sinds het laatste event. Dit jaar komt Brick Mania eindelijk terug, eerst in Harelbeke en later dit jaar ook in Antwerpen. Het is dan ook een grote eer dat wij als eerste het evenement mogen organiseren na de coronastop.”

Andy ziet het dan ook groots. “Sinds 2009 zijn er ondertussen al 33 Brick Mania’s geweest. Harelbeke wordt veel kleinschaliger dan Brick Mania Antwerpen, maar vijftien jaar geleden is het daar ook begonnen in een parochiezaal. Elk jaar kwam er meer volk en nu stellen ze de Lego-bouwsels tentoon in Antwerp Expo. Wie weet spreken we over tien jaar niet meer over Brick Mania Harelbeke maar over Brick Mania Kortrijk in de Xpo. Dat zou fantastisch zijn.”

Brick Mania Harelbeke werkt ook samen het het Rode Kruis Harelbeke. “In mei prikte ik een datum en vond ik een partner in het Rode Kruis Harelbeke. Daar ben ik namelijk penningmeester. Zij helpen mij om alles organisatorisch rond te krijgen.” Hoeveel bezoekers er gaan komen naar het evenement weet Andy nog niet. “Dat is de gouden vraag natuurlijk, maar ik het nog niet zeggen. In mei leek Halloween een ‘veilige’ datum. Ik ging ervan uit dat de pandemie al gedaan ging zijn, maar nu stijgt het aantal besmettingen weer. Ook is het natuurlijk het eerste weekend van de herfstvakantie. De meeste mensen hebben dan een verlengd weekend en zien dit als het ideale moment om op reis te gaan, maar ik hoop op het beste.

Op Brick Mania zie je meer dan enkel de bouwwerken. “Er zullen een paar verkopers staan met nieuwe en tweedehands Lego. Daarnaast is er ook een speelhoek waar kinderen met losse steentjes kunnen spelen en workshops waar we de kinderen willen laten inzien dat de mogelijkheden met Lego eindeloos zijn. Je kan er zoveel meer mee doen dan enkel het bouwplan volgen. Daarnaast zijn er ook ruilmomenten voor polybags of de Delhaize kaarten. Lego is nu heel gewild, want mensen herontdekken hun oude hobby van vroeger. Zij willen nu graag de sets uit hun jeugd vervolledigen of opnieuw kopen.”

Info: Brick Mania Harelbeke vindt plaats in cc Het Spoor, Eilandstraat 6. De bouwwerken zijn te bezichtigen op zaterdag 30 oktober van 10 uur tot 18 uur en op zondag 31 oktober van 10 uur tot 17 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.