Erkenning over moskee in Kortrijk blijft voor discussie zorgen

De moslimgemeenschap plant een nieuwe moskee in de Brugsesteenweg. © LOO
Axel Vandenheede

De erkenningsaanvraag voor de moskee Atakwa in Kortrijk draait uit op een welles-nietesspelletje.

Vlaams Belang Kortrijk stelt dat Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) nog altijd geen aanvraag tot erkenning kreeg vanuit Kortrijk. “Dat heeft ze ook bevestigd aan ons Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin, die daarover een schriftelijke vraag indiende”, aldus Wouter Vermeersch, lijsttrekker voor Vlaams Belang in Kortrijk.

Executieve

“Momenteel liggen op het bureau van de minister 50 dossiers te wachten op een erkenning. We kregen de volledige lijst. En Atakwa zit daar dus niet bij. De erkenning is met andere woorden een non-debat.”

“Er is wel degelijk een erkenning ingediend” – Moslimexecutieve

Bij de Kortrijkse moslimgemeenschap is te horen dat er wel degelijk een aanvraag tot erkenning werd ingediend. “Bij het Executief van de Moslims van België of EMB”, is daar te horen.

Bevestiging

Bij het EMB zelf kregen we de bevestiging: Atakwa heeft wel degelijk een dossier bij het executief ingediend. Maar het is dus nog niet bij de minister geraakt. “Over het hoe en waarom blijven we discreet”, is te horen bij EMB. “Ook over de datum van indiening kunnen we niets zeggen.”

Het is de moslimexecutieve die de erkenningsaanvragen binnenkrijgt. Zij moet dan op haar beurt de dossiers doorsturen naar minister Homans. Zij erkent al ruim een jaar geen moskeeën meer. Wellicht kan dat pas opnieuw in het najaar van 2019.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.