Erfgoedpluim voor Grand Hotel Belle Vue en Villa Why Not in De Haan

Het Grand Hotel Belle Vue mocht een Erfgoedpluim ontvangen. We zien v.l.n.r. schepen Rudi Cattrysse, burgemeester Wilfried Vandaele, hoteluitbaters Petra Van Brussel en Didier De Groote, schepen Mathieu Delbarge en schepen Marleen Schillewaert.©WK WK
Het Grand Hotel Belle Vue mocht een Erfgoedpluim ontvangen. We zien v.l.n.r. schepen Rudi Cattrysse, burgemeester Wilfried Vandaele, hoteluitbaters Petra Van Brussel en Didier De Groote, schepen Mathieu Delbarge en schepen Marleen Schillewaert.©WK WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Grand Hotel Belle Vue en Villa Why Not, twee bouwkundige pareltjes in De Haan, kregen dinsdag de eerste twee Erfgoedpluimen uitgereikt. Met deze nieuwe onderscheiding wil het gemeentebestuur elk jaar één of twee voorbeeldige restauraties van waardevolle historische panden in de kijker zetten.

De twee panden kregen de Erfgoedpluim voor hun ‘restauratie volgens de regels van de kunst’. Criteria waren ‘respect en behoud van de erfgoedwaarden’, ‘authenticiteit’, ‘meerwaarde voor de omgeving’, ‘vakmanschap’ en ‘duurzame erfgoedzorg’.

Toonbeeld

Grand Hotel Belle Vue, aan het Koninklijk Plein in De Haan, kreeg de pluim met terugwerkende kracht: het imposante viersterrenhotel uit 1912 werd al tien jaar geleden grondig gerestaureerd.

“Grand Hotel Belle Vue is een indrukwekkend overblijfsel van de Engels-Normandische stijl uit het begin van de vorige eeuw. Een blikvanger bij het binnenkomen van onze villawijk de Concessie”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele. Didier De Groote en Petra Van Brussel namen het hotel in 2006 over en gaven het zijn vroegere grandeur terug. Ze investeerden voor de restauratie liefst 1,7 miljoen euro uit eigen vermogen.

“Het vraagt deskundigheid om een dergelijk groot pand uit 1912 aan te passen aan de huidige wensen en eisen. Een tweede verdienste is de voorbeeldfunctie, en er is ook een positieve impact op de omgeving”, zegt burgemeester Vandaele. “Ten slotte werd dit pand gerestaureerd met maximaal behoud van de erfgoedwaarden. Het is kortom een toonbeeld van duurzame erfgoedzorg.”

(Lees verder onder de foto)

Ook Villa Why Not van Philip Costers en Karien Debaets kreeg een Erfgoedpluim.©WK WK
Ook Villa Why Not van Philip Costers en Karien Debaets kreeg een Erfgoedpluim.©WK WK

Villa Why Not, in de Rubenslaan, is een cottagevilla uit 1929. “Het is een voorbeeld van een romantische villa in Engels-Normandische stijl uit het begin van vorige eeuw. Ook dit pand werd gerestaureerd met maximaal respect voor het behoud van de erfgoedwaarden. Het draagt bij tot de herkenbaarheid, de identiteit en aantrekkelijkheid van de Concessie”, aldus nog burgemeester Vandaele.

Dokter Philip Costers (66) en zijn vrouw Karien Debaets (60) kochten de villa in de jaren tachtig. “We hebben het lang verhuurd. Vijf jaar geleden zijn we er dan, na een restauratie van drie jaar, zelf in komen wonen. De villa ligt mij na aan het hart: ik keek er als kind elke dag op uit”, zegt dr. Costers.

Hij woont al zijn hele leven in de Rubenslaan; zijn ouderlijke huis ligt er rechtover. Ook Karien viel destijds voor de charmes van de villa. “Het is ons nestje. Er vlak naast hebben we onze drukke praktijk, en dan is het ’s avonds fijn om hier thuis te komen.”

De restauratie van Villa Why Not werd geleid door de Brugse architect Peter Bovijn. Ook de tuinaanleg, de afsluitingshagen in ligustrum, de paden in kleinschalige materialen, toegangstrappen en afsluitingspoortjes werden uitgevoerd naar oorspronkelijk model en materiaalgebruik.

Rijk erfgoedpatrimonium

Het gemeentebestuur riep de Erfgoedpluim in het leven om het rijke erfgoedpatrimonium van De Haan in de kijker te zetten. “Onze gemeente beschikt over heel wat bouwkundig erfgoed: een 700-tal gebouwen is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed Vlaanderen. De aanwezigheid van deze waardevolle gebouwen vormt een grote aantrekkingskracht op zowel inwoners als toeristen. Dit patrimonium bepaalt het unieke karakter van onze gemeente”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

De gemeente De Haan vierde dit jaar overigens het 25-jarig bestaan van de bescherming van villawijk de Concessie als dorpsgezicht. “We kozen er dan ook voor om de Erfgoedpluim dit jaar toe te kennen aan twee beeldbepalende gebouwen in deze beschermde villawijk. Een groot en een klein gebouw, één restauratie die tot stand kwam zonder en één met subsidie via het herwaarderingsplan. Beide projecten zijn voorbeelden van restauraties volgens 21ste-eeuwse technieken maar met respect voor het 20ste-eeuwse karakter”, besluit de burgemeester. De eigenaars kregen een gevelbordje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier