‘Erfgoeddag maakt school’ op Transfosite in Zwevegem: wandeling brengt elektriciteitscentrale tot leven

Op Erfgoeddag geeft Transfo zijn geheimen prijs. © geert vanhessche
Redactie KW

Op zondag 24 april is er de jaarlijkse Erfgoeddag. Op Transfo in Zwevegem zijn er heel wat zaken te beleven. Zo brengt een theaterwandeling de elektriciteitscentrale opnieuw tot leven.

‘Erfgoeddag maakt school’ is het thema van de jaarlijkse hoogdag voor cultureel erfgoed. Transfo Zwevegem transformeert de site tot steunpunt voor de STEM-opleidingen en de technische beroepen in de regio. “Op die manier betuigen wij respect aan alle mechaniekers en elektriciens die deze centrale groot hebben gemaakt”, zegt siteverantwoordelijke Diana De Cat.

In de klas van Meester Teirlynck ontdek je de klas van toen en nu. Een simpele dobbelsteen toont de creativiteit van een hedendaagse school aan. Het Guldensporencollege van Kortrijk tovert deze klas tevoorschijn in het Mechaniekersgebouw op de site.

Exclusieve toegang

Het Zwevegems Teater presenteert ‘Den ellentriek’, een theaterwandeling doorheen de technische installaties van Transfo die afsluit met een kortfilm. “Tijdens die evocatie krijgt men exclusief toegang tot installaties die je anders nooit te zien krijgt. Ook is de machinezaal enkel toegankelijk via deze evocatie. Tijdens de wandeling ontdekt men de machines van de elektriciteitscentrale en het productieproces. Men keert terug in de tijd en maakt kennis met de verliefde Lowie, zijn werkmakkers en het harde labeur in de centrale. Kortom, men beleeft ‘den ellentriek’ aan de zijde van de werklieden die Transfo groot maakten”, aldus Diana De Cat.

Verder verwelkomt escaperoom PLONG iedereen in het vroegere ‘Werkhuis van de Elektriekers’. “Tijdens het traject ontdekt men technieken om te brouwen, te duiken en… elektriciteit te produceren. In De Circus Brouwerij leggen brouwers Tim en Bert het systeem van de communicerende vaten uit. Ontdek de wondere wereld van techniek in de Duiktank, met systemen voor waterzuivering, zwembadtechnieken, verwarming met warmtepompen en luchtverversing. Ten slotte is er ook een robotworkshop van hogeschool Vives.” (GVZ)

Inschrijven kan via www.zwevegem.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.