Erfgoeddag blikt terug op uitgaanstijden van weleer in Waregem

Vereniging De Statievrienden leverde de informatie voor de stadswandeling van Erfgoeddag zaterdag 24 april. (foto JD)
Vereniging De Statievrienden leverde de informatie voor de stadswandeling van Erfgoeddag zaterdag 24 april. (foto JD)
Redactie KW

Welke cafeetjes en dancings waren halfweg de vorige eeuw echte hotspots? Van De Plaetse naar De Rode Poort tot De Hoop? Deze en andere vragen krijgen tijdens Erfgoeddag van zaterdag 24 april een antwoord.

Om een antwoord te vinden op deze vragen hoef je enkel een wandelroute te volgen waarvoor vereniging De Statievrienden de nodige opzoekingen verrichtte, samen met het stadsarchief.

Hendrik Ghistelinck, een van De Statievrienden, werkt al enige tijd samen met enkele collega’s aan een stevig boek over het Waregemse uitgaansleven en dan specifiek over de cafés vanaf eind achttiende eeuw tot nu. Precies dit onderwerp is nu het thema van de Erfgoeddag. Vandaar dat het stadsarchief vroeg aan de vereniging om een substantiële bijdrage te leveren.”

“Aan de hand van een avondwandeling van een viertal km kan de Waregemnaar zich een oordeel vormen over het uitgaansleven van toen”, aldus Hendrik. “De zoektocht gaat van start in de bibliotheek aan de Zuiderpromenade en loopt naar de Markt. Langs de Stationsstraat en de Noorderlaan gaat het door de Olm en langs de Stedelijke Academie naar de Stormestraat. Op diverse punten krijgen de wandelaars de nodige uitleg aan de hand van een elftal didactische borden. Zij vertellen het verhaal van de plek waar je eventjes halt houdt.”

Herbergen

Het evenement is voor de deelnemers volledig coronaproof. Daarom blijft de af te stappen route binnen de kleine ring en dienden er enkele locaties buiten de ring geschrapt.

“Je verneemt heel wat tijdens de route. De Markt, met brouwerij De Plaetse van de familie Damman, was gegeerd door de feestneuzen. In Het Zangershof kon je terecht voor een toneelvoorstelling van Kunst en Eendracht, dat in 1901 verhuisde naar een nieuwe zaal achterin gasthof De Rode Poort in de Stationsstraat. In de sixties floreerde daar trouwens het kunst- en liedjescentrum De Hoop, waar de wandeling voorbijkomt”, weet Hendrik.

“Ook de Statiewijk telde tientallen herbergen, net als de Olmstraat. Het vroegere Oblatenklooster, waar je nu de Stedelijke Academie vindt, maakt ook deel uit van de tocht. Via de Stormestraat, die ooit tientallen herbergen telde met onder andere het fameuze café Groene Lanteern, komen de wandelaars weer aan de stadsbib terecht.”

App downloaden

Maar het is niet alleen zaterdag 24 april dat je wandelt langs uitgaansplekjes van vroeger. Dat kan tot zondag 9 mei. Nadien blijft de route bestaan en wordt ze opgenomen in het toeristisch aanbod voor wie de stad een bezoekje wil brengen en meer wil vernemen over haar geschiedenis. Voor dat alles is eveneens vanaf 24 april een app beschikbaar die je via de website van Waregem kan downloaden.

Ten slotte ligt in de stadsbibliotheek op het Boekenplein 1 info klaar over de Erfgoeddag en de route. Niemand moet reserveren voor de wandeling.

(JDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier