https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ereburgemeester van Brugge Patrick Moenaert is nu… radio-dj

Op de jongerenradio Villa Bota presenteert Patrick Moenaert om de twee weken het programma 'El Pea'. © Davy Coghe
Piet De Ville

Ereburgemeester van Brugge Patrick Moenaert (69) deelt sinds kort zijn passie voor muziek én zijn enorme platencollectie met de luisteraars van jongerenradio Villa Bota. Hij presenteert er om de twee weken het programma ‘El Pea’.

Het is geen geheim dat Patrick Moenaert, die van 1995 tot 2012 burgemeester van Brugge was, gepassioneerd is door muziek. Maar dat de 69-jarige gewezen politicus sinds kort een eigen radioprogramma heeft op de Brugse jongerenradiozender Villa Bota, is dan weer wel verrassend. “Ik heb thuis heel wat platen in de kast staan, maar wil die passie kunnen delen“, zegt Patrick Moenaert, die afwisselend met vinylverzamelaar Patrick Vanhauwaert het wekelijkse programma El Pea verzorgt. Het programma is telkens op dinsdagavond van 20 tot 21 uur te horen en biedt muziek van de jaren dertig tot tachtig, aangevuld met anekdotes en weetjes.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=r_XEkA-slec

“Het was Patrick zelf die ons contacteerde”, zegt coördinator Pieter Devriese van Villa Bota. “Ik moet eerlijk zeggen dat we daar toch wel eens moesten over nadenken. Om twee redenen. Ten eerste omdat wij als organisatie politiek neutraal willen zijn en de ereburgemeester natuurlijk wel een etiket draagt. Ten tweede omdat we een zender zijn die zich in de eerste plaats tot jongeren richt. Maar uiteindelijk kwamen we al snel tot een mooie overeenkomst. Voor onze jonge luisteraars kan het een meerwaarde zijn om de muziek te ontdekken waar Patrick mee opgegroeid is. En ook de boeiende verhalen die hij erover vertelt, zijn de moeite waard. Daarom beslisten we dus om niet-doelgroeper Patrick een plaats te geven.”

Patrick Moenaert vult aan: “Het eerste wat ik tegen Pieter heb gezegd, is dat politiek absoluut niet aan bod zal komen in het programma. Ik ben trouwens ook al meer dan zes jaar volledig weg uit de politiek. Ik zal zelfs meer zeggen: ik heb voorgesteld aan Pieter om mijn naam niet te vermelden of om onder een andere naam te presenteren. Het is me dus enkel te doen om de muziek. Ik wil die vele prachtige muziek en de boeiende verhalen erachter delen met de luisteraars van dit station.”

Bevriend met Raymond

De liefde van Patrick Moenaert voor muziek is alvast niet nieuw. Het onderwerp rolt geregeld over zijn tong en de ereburgemeester neemt ook geregeld zelf de gitaar ter hand. Hij ging daarvoor zelfs in de leer bij zijn goede vriend Raymond van het Groenewoud. Toen Patrick afscheid nam als burgemeester, kreeg hij in de gotische zaal van het stadhuis zelfs een gepersonaliseerde gitaar van de Brugse muzikant en gitarenbouwer Ralph Bonte cadeau. De man heeft dus wel iets met muziek.

Tijdens mijn studententijd in Leuven speelde ik al muziek op de thé dansants van de Oudenburgse Kring van Universitairen (Moenaert is afkomstig van Oudenburg, red.). Ik ben indertijd trouwens nog praeses van die studentenclub geweest. Muziek is dus al van op jonge leeftijd heel belangrijk in mijn leven”, vertelt Patrick Moenaert. “Mijn kameraden en ik luisterden trouwens niet naar de toen populaire radiozenders zoals Radio Caroline of Veronica. Dat vonden we te mainstream. Wij luisterden eerder naar Radio London, met de legendarische dj John Peel. Hij ontving vaak bands in zijn studio, maakte een praatje met de bandleden en liet hen live muziek spelen. Ik nam die programma’s dan ook op met mijn bandrecorder. Een prachtige tijd …”

“Doorheen de jaren heb ik een enorme platencollectie uitgebouwd. Ik sta bekend als een bluesliefhebber, maar ik hou ook veel van R&B, folk en zelfs sommige popmuziek. Ik ben heel tevreden dat ik hier bij die jonge gasten van Villa Bota mijn favoriete plaatjes mag komen draaien en er ook nog een woordje uitleg bij geven.”

Het Entrepot

Villa Bota is een radiozender die deel uitmaakt van de werking van jongerencultuurcentrum Het Entrepot en richt zich dus ook voornamelijk op jongeren. De zender opereert vanuit een voormalig gebouwtje van het OCMW in het Astridpark en werd in 2010 opgericht als een online-radio. “Sinds 2018 zijn wij ook een volwaardig lid van de FM-band”, zegt Pieter Devriese. “Wij zijn te beluisteren via 106.4 FM in de regio Brugge en op 107.9 FM in Torhout. Villa Bota bestaat uit 80 radiovrijwilligers. Ons station heeft als doel om zowel jongeren te begeleiden bij het experimenteren, onderzoeken en maken van radio en media, maar anderzijds ook om jonge muziekliefhebbers te bereiken. Dat kan via evenementen als Best of Brugge, een Broadcast Party, workshops of gewoon door hen te laten luisteren naar onze FM-frequenties en online.”

De favoriete platen van dj Patrick

Patrick Moenaert heeft doorheen de jaren een platencollectie opgebouwd om u tegen te zeggen. Hij geniet van meerdere muziekgenres, maar zijn hart gaat toch vooral sneller slaan voor de bluesmuzikanten. Zijn favoriete plaat is Peter Green’s Fleetwood Mac van Fleetwood Mac. “Ik hou vooral van hun eerste platen, toen Peter Green nog bij de band speelde en ze vooral blues brachten”, aldus Moenaert. My Blues van Kim Wilson en Blues from Laurel Canyon van John Mayall maken zijn top drie compleet.

Zelf ook zin om het radio maken te ontdekken en mee te experimenteren? Contacteer pieter@villabota.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten