Elwin Hofman brengt boek ‘De eeuw van Jan de Lichte’ uit: “De tv-serie is geromantiseerd”

Elwin Hofman is trots op het resultaat. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Elwin Hofman (30) schreef samen met enkele collega’s het boek ‘De eeuw van Jan de Lichte’. Het boek gaat over de geschiedenis achter de serie ‘De Bende van Jan de Lichte’ die momenteel op Streamz wordt uitgezonden.

Elwin Hofman groeide op in Marke maar woont momenteel in Heverlee. Hij is postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en specialiseerde zich in de cultuurgeschiedenis van de 18de eeuw. “Ik ben klaar met mijn doctoraat van geschiedenis over criminaliteit en strafrecht in de 18e en 19e eeuw in België”, vertelt Elwin. “Nu kreeg ik weer een beurs om drie jaar onderzoek te doen.” Elwin verdiept zich nu in de criminele ondervragingen in dezelfde periode, vooral in Frankrijk en Duitsland. “We bekijken ook welke technieken er sindsdien veranderd zijn om daders een misdaad te laten bekennen.” In 2017 schreef Elwin al een boek over de geschiedenis van homoseksualiteit in ons land.

In 1748 werden 150 bendeleden opgepakt en terechtgesteld – Elwin Hofman over het lot van de criminelen

Samen met andere onderzoekers aan verschillende Belgische universiteiten schreef Elwin het boek De eeuw van Jan de Lichte. Hij schreef zelf 5 van de 18 hoofdstukken en nam de leiding voor de redactie op zich. “Ik werkte samen met mensen met diverse expertises. Sommigen zijn prof, anderen zijn nog aan het doctoreren.” Momenteel loopt er een televisieserie over de bende van Jan de Lichte. “Deze geeft natuurlijk een fictief beeld en is geromantiseerd. Maar die bende heeft wel degelijk bestaan en in het boek kom je te weten wat er écht gebeurd is. Ook al geeft de serie een vertekend beeld, ik ben wel tevreden dat mensen die kijken toch interesse tonen in onze geschiedenis!”

De bende van Jan de Lichte zou een losse bende van zo’n 150 mensen geweest zijn die vooral in Oost-Vlaanderen maar ook tot in Kortrijk misdaden pleegde. “Er waren veel diefstallen en inbraken, soms ook moorden. In 1748 werden 150 bendeleden opgepakt en terechtgesteld. De dossiers van die processen zijn bewaard gebleven en stamboomonderzoekers botsen er soms op.”

Onbekende eeuw

Het boek is ingedeeld in thema’s. “Zo bekijken we wat vrouwen deden in die bende, we bekijken ook de mode van die tijd want in de serie zijn opmerkelijke pruiken en kostuums te zien. We hebben het ook over de Oostenrijkse successieoorlog die toen bezig was en de gevolgen daarvan op de bendeleden.” Elwin benadrukt dat er niet met voetnoten en lange leeslijsten gewerkt werd. Er zijn ook enkele prenten te zien uit de 18de eeuw. “We benaderen ook de grappige en verrassende zaken die gebeurd zijn in dit stuk van onze Belgische geschiedenis. De 18de eeuw is een vrij onbekende eeuw in Vlaanderen. Enkel over de Franse revolutie in die tijd weten mensen iets. Met dit boek willen we daar iets aan veranderen.”

‘De eeuw van Jan de Lichte’ omvat 170 bladzijden en is uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag en kost 20 euro. Het is verkrijgbaar in de boekhandels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier