Elisa Maenhout duikt in de wereld van echte zeemeerminnen met foto’s

© gf
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Nog tot zondag 5 december kun je in CC Scharpoord terecht voor ‘A Depth Most Would Drown In’. In deze opmerkelijke tentoonstelling met bijhorend boek brengt fotografe Elisa Maenhout het leven van hedendaagse zeemeerminnen én -mannen in beeld. “Het is zoveel meer dan een verkleedpartij. Voor die mensen is het een uitdrukking van hun identiteit.”

Na het zien van een video op internet raakte de jonge Gentse fotografe Elisa Maenhout (24) in de ban van het leven van de zeemeerminnen. “Ik was echt perplex. Natuurlijk weet ik wel dat zeemeerminnen niet echt bestaan, dat het mythische figuren zijn, maar het zag er zo levensecht uit. Ik vroeg me af of de beelden getrukeerd waren, maar ik kwam er al vlug achter dat dat niet het geval was.”

Grote gemeenschap

Elisa ontdekte dat er een grote gemeenschap bestaat van mensen die zich uiten als zeemeerminnen maar ook als zeemeermannen. “Op een bepaald moment was ik in contact met zo’n tweehonderd zeemeerminnen en -mannen. Die laatste zijn misschien minder bekend, maar als je even in de mythologie duikt zul je die wel degelijk vinden. Neptunus werd bijvoorbeeld vaak afgebeeld met een vissenstaart.”

“De mensen die ik ontmoette trekken effectief een mooie, grote, elegante vissenstaart aan om zich vrij in het water te bewegen. Maar ik wil benadrukken dat het voor hen veel meer is dan een verkleedpartij. Het is een uitdrukking van hun identiteit. Zeemeerminnen en -mannen staan symbool voor autonomie, zelfontplooiing en vrijheid. Ze trekken hun staart aan en ontsnappen naar een magische wereld waar alles mogelijk is.”

Duiklessen

Elisa zag er een boeiend fotoproject in en uiteindelijk werd het haar eindwerk waarmee ze afstudeerde als master in de fotografie. “Het duurde een tijdje, maar uiteindelijk nam de community me in vertrouwen. Ik nam duiklessen en ging met een onderwatercamera aan de slag. De sierlijkheid van de deinende lange staarten en de beweging van hun haar in het water waren indrukwekkend. Ik trok voor mijn project trouwens ook naar Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Egypte en de Verenigde Staten. Daardoor heb ik zeemeerminnen op beeld in diverse omgevingen.”

Elisa maakte van haar fotoreeks een boek, dat te koop is tijdens de tentoonstelling. De keuze voor Scharpoord is overigens niet toevallig: “De locatie, Knokke-Heist, past bij het thema van de zee en meerminnen. En bovendien kwam ik al vaker in Scharpoord omdat ze hier een heel sterke reputatie hebben op het vlak van fotografietentoonstellingen. Het is een plaats waarnaar ik altijd graag terugkeer.”

‘A Depth Most Would Drown In’ (Een diepte waarin de meesten zouden verdrinken) verschijnt bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 39,99 euro. www.borgerhoff-lamberigts.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier