Eline en Davey: de grote sterren bij finale van de Mol

Marc Denys
Marc Denys Enthousiaste mollenvanger uit Veurne

Verhalen met een echt happy end, bestaan ze nog? In de wereld van ‘De Mol’ absoluut wel.

Ideale schoonzoon Davey Van Rode (28), de student houtbewerking met een marketing-verleden, kwam, zag en overwon en stak zo de groepspot van 27.250 euro op zak. Verliezend finaliste en godsdienstlerares Annelies (kniepijn, black-out, vermoeid, leesbril niet bij, spelregels vergeten) Cooymans (58) greep net naast de hoofdprijs en last but not least politie-inspecteur Eline Michiels (24) werd finaal ontmaskerd als de Mol!

Wat een schattige proef om de finale mee in te zetten. De drie finalisten nemen het individueel, maar met de hulp van kinderen van een plaatselijke school in Kromdraai, op tegen hun leerkrachten. Eline lost samen met acht plaatselijke bollebozen haar rekensom sneller op dan de wiskundeleraar, Davey verslaat met de hulp van acht stoere kids twee gespierde turnleraars bij het touwtrekken en enkel Annelies moet de duimen leggen bij een opdracht die haar misschien moest liggen, namelijk Nederlandse woordjes aanleren aan de plaatselijke schoolkinderen. Het resultaat mag er toch zijn met twee keer 1.000 euro voor de pot.

Eline en Davey: de grote sterren bij finale van de Mol

Bij de tweede proef kun je je de vraag stellen of de Mol zich niet in slaap laat wiegen, want iedereen slaagt met glans tijdens de safari op de Pilanesberg. Eline geeft als een doorgewinterde gids tekst en uitleg over ‘The Big Five’ en vertelt over de olifant, de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de buffel alsof dit voor haar dagelijkse kost is. Annelies en Davey moeten samenwerken om een duidelijke foto te maken van een witte neushoorn. Annelies krijgt een hoofdtelefoon met klassieke muziek om de oren en Davey wordt geblinddoekt en zo worden ze samen op pad gestuurd om die foto te nemen. Door goed samen te werken slagen ze in hun opzet, met als resultaat 3.000 euro voor de pot.

De derde proef was een gelukkig weerzien met de drukknoppen van de eerste aflevering, toen ze nog op Belgische bodem verbleven. Kiezen de drie finalisten voor een gezamenlijke helikoptervlucht boven de Zuid-Afrikaanse savanne of drukken ze af voor eigen gewin, ten koste van de pot? De drie finalisten worden afzonderlijk geconfronteerd met een teller die steeds grotere proporties aanneemt, tot 5.000 euro maar liefst! Ondanks de verleiding drukt niemand af en de pot blijft op 27.250 euro staan, het eindtotaal.

Eline en Davey: de grote sterren bij finale van de Mol

Dan komt het moment waar alle kijkers naar uitgekeken hebben. De allerlaatste eliminatie, de laatste lijst met dertig vragen om te bepalen wie er het meest weet over de Mol. Davey uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver kroont zich tot winnaar en neemt onmiddellijk felicitaties in ontvangst van presentator Gilles De Coster. Even later volgt de grote onthulling dat politie-inspecteur Eline de allerjongste Mol ooit is. Wat een knalprestatie van haar! Ze kan vanaf nu opgelucht ademhalen, het avontuur als Mol is voorbij.

Trouwe lezers van mijn blog lazen al uitvoerig waarom ze voor mij de Mol (Remember M.O.L. Monitor bij Out of Limits) was en blijkbaar viel Eline voor verliezend finaliste Annelies al tijdens de allereerste aflevering door de mand tijdens het quizje. Bij de vraag ‘Waar liggen de Oostkantons?’ antwoordde Eline heel kordaat ‘West-Vlaanderen’ en daar keek Annelies toch wel van op. Volgens mij hebben de makers van het programma Eline daarna met aandrang gevraagd iets rustiger te mollen, maar aandachtige Annelies had genoeg gehoord. De naam van Eline stond in dikke letters in haar molboekje genoteerd om er nooit meer uit te verdwijnen. Annelies zocht in Zuid-Afrika constant het gezelschap van Eline op en verloor haar geen seconde meer uit het oog. Ze hield deze kostbare informatie voor zichzelf en wist zich op die manier al snel verzekerd van een plaatsje in de finale. Misschien daardoor dat Annelies zich als schaduwmol begon te gedragen en af en toe heel bijzonder voor de dag kwam?

Eline en Davey: de grote sterren bij finale van de Mol

Ook voor winnaar Davey viel Eline al op tijdens hun allereerste kennismaking in de wagen als voorbereiding op de drukproef. Eline verklaarde aan Davey dat ze sowieso ging afdrukken en voegde er zelfs nog aan toe dat de Mol dat ook zou doen. Davey reageerde dan ook heel verbaasd als hij, eenmaal aan boord in het vliegtuig, vaststelde dat Eline niet op tijd had afgedrukt! Het deed meteen bij hem een belletje rinkelen en vanaf de derde aflevering, toen Marzena het rode scherm kreeg en Eline zwaar aangedaan leek door haar vertrek, twijfelde Davey niet langer. Eline was de Mol!

Zo eindigt het vijfde seizoen van ‘De Mol’. We leerden Zuid-Afrika kennen als een fascinerend en adembenemend land en veel opdrachten ter plaatse blonken uit in originaliteit. We leerden elf nieuwe mensen kennen en leefden met hen mee. We voelden de stress tijdens de eliminaties en we vloekten eens binnensmonds toen ‘onze Mol’ een rood scherm kreeg. We lachten met grappige quotes van Bouba (Het leven is geen ponykamp), Sam (Hebt gij zo’n broek met zakken aan de zijkant?), Bertrand (We zijn d’r hier weer in gevlogen gelijk kiekens zonder kop), Davey (Als Eline mijne zak doorsnijdt, zennekik wel gesjareld) en Robin (Hebt gij al ooit een boot zien zinken?). Als u zin gekregen heeft om volgend seizoen zelf mee te doen, schrijf u dan in via de site van Vier. http://www.vier.be/demol

Ik wens u tot slot, lieve lezer, te bedanken voor al die vriendelijke reacties via sociale media en om trouw wekelijks mijn blogs te lezen! Ik vond het echt een eer om voor jullie en KW ‘De Mol’ op de voet op te volgen en hopelijk tot volgend seizoen!

Mollengroetjes,

(Marc Denys – Foto’s Vier)

https://www.facebook.com/groups/Mollengroep/