Elena (3) uit Oostende schittert in Tik Tak

Mama Annelies en de kleine Elena, twee handen op één buik. © Davy Coghe
Gillian Lowyck

Het legendarische kinderprogramma Tik Tak is terug. Tot groot plezier van vele ouders die er zelf groot mee werden. Een van de sterren in de nieuwe afleveringen is Elena (3,5), een vrolijke spring-in-‘t-veld uit Oostende.

Een hele generatie werd grootgebracht met Tik Tak, het populaire programma dat vanaf 1981 te zien was op de toenmalige BRT. De kleuren, de beweging, de muziek en vooral ook de guitige kindjes bleken een gigantisch succes bij peuters en kleuters. Zo ook bij mama Annelies Blommaert (37): “Ik was als kind zelf grote fan van Tik Tak”, vertelt ze. “Dus toen oma ons liet weten dat er kindjes gezocht werden voor een nieuwe reeks afleveringen hebben we ons ingeschreven.”

Spannend

Elena Verbeke, het dochtertje van Bjørn en Annelies, is een vrolijke actieve spring-in-‘t-veld. “We moesten een handgeschreven brief sturen waarin we Elena voorstelden”, gaat Annelies verder. “We vertelden wat Elena zoal graag doet: spelen, zich verkleden, turnen, zwemmen… Daarbij stuurden we ook twee foto’s mee. Nog geen twee weken later kregen we al antwoord dat ze geselecteerd was”, glundert ze.

Tijdens de paasvakantie mocht Elena met haar ouders naar Brussel om deel te nemen aan de opnames. “Dat was echt een heel spannende dag. ‘s Morgens was ze nog ziek geweest, dus we hebben haar toen medicatie moeten geven. Gelukkig zijn de opnames gelukt, want er waren ook kindjes bij van wie het geen succes was. En eerlijk? Ik geloof dat het spannender was voor ons om naar de VRT te gaan dan voor Elena (lacht).”

Elena mocht uit een grote kamer speelgoed kiezen om er dan voor de camera mee aan de slag te gaan. “Ze mocht zelf kiezen met wat ze speelde of wat ze wou knutselen, maar ze moest dan wel de instructies volgen. Dat lukt natuurlijk niet altijd met een kind van zo’n leeftijd. Gelukkig is het allemaal goed gegaan. Achteraf vertelden de makers ons dat Elena een heel dankbaar kind was om mee te werken. Het was ook een hele leuke dag; na de opnames hebben we samen gepicknickt onder de grote zendtoren van de VRT en kreeg Elena een leuke goodiebag mee.”

De guitige Elena Verbeke springt eruit met haar leuke brilletje.
De guitige Elena Verbeke springt eruit met haar leuke brilletje.© Davy Coghe

Meer dan 3.000 kindjes schreven zich in om deel te nemen aan Tik Tak. “Waarom Elena gekozen is? Dat weet ik niet, maar ik denk dat het is, omdat ze al sinds ze acht maanden is een brilletje draagt”, zegt Annelies. “De kindjes die gekozen zijn, zijn heel divers. Zo zitten er ook een peuter bij met het syndroom van Down.”

Dat er bewust meer voor diversiteit gekozen is in de nieuwe Tik Tak-reeks, klopt. “Op onze oproep heeft een ruimer en meer divers publiek gereageerd dan veertig jaar geleden”, klinkt het bij Ketnet.

GeenNintendo

Voor Elena was het de eerste keer dat ze zoiets deed. “We hebben haar ingeschreven, omdat we het zo’n leuk en educatief programma vinden.”, legt Annelies uit. “En ook wel een beetje uit nostalgie. Het speelgoed waar ze mee mocht spelen was trouwens ook heerlijk retro! Geen Nintendo of Playstation, maar houten speelgoed of een accordeon.”

“Elena zelf weet niet veel meer van haar ervaring bij Tik Tak, maar als ze naar het programma kijkt – waar ze trouwens grote fan van is – zegt ze wel eens: ‘Ik heb dat toch ook gedaan‘ (lacht). We vonden het een superleuke ervaring, ook om eens alles achter de schermen mee te maken. Als ze Elena nog eens zouden vragen, dan doen we zeker opnieuw mee. Maar het is niet de bedoeling om van onze dochter een filmster te maken. We zijn gewone mensen en blijven met onze beide voeten op de grond”, besluit Annelies.

Elena is te zien zijn in de aflevering van Tik Tak op maandag 16 september om 6 uur ‘s morgens. Nadien wordt de aflevering nog de hele week getoond.