Eerste streetartfestival in Brugge gaat succesvol van start

De muurschilderingen die de komende dagen tevoorschijn komen, zullen qua stijl vaak volledig verschillen van elkaar. © MM
Redactie KW

Goed nieuws voor kunstliefhebbers of wie de komende tijd een uitstapje naar Brugge plant: The Bridges, het eerste streetartfestival in de stad, is deze week in gang geschoten. Nog tot 30 augustus worden negen gevels, allemaal op een boogscheut van de Brugse Vesten, beschilderd door artiesten uit het hele land.

Op het moment dat Gijs Vanhee – een kunstenaar uit Mechelen – volop bezig is aan zijn creatie langs de Peter Benoitlaan, passeert een dame mét fototoestel paraat. Korte tijd later stopt een gezin met de auto. “We hadden op sociale media gezien dat je hier bezig was en waren benieuwd om het met eigen ogen te bewonderen”, vertelt de man enthousiast. De positieve aandacht doet zowel Gijs als organisator Wietse Hindryckx zichtbaar deugd. Het contact tussen de artiesten en voorbijgangers maakt dan ook deel uit van het concept van The Bridges.

Het initiatief voor het streetartfestival – het eerste in Brugge – komt van Wietse, die ook zelf verschillende muren onder handen neemt. Om The Bridges extra in de kijker te zetten en de bezoekers kennis te laten maken met de artiesten, werd een flyer ontwikkeld waarop alle kunstenaars worden voorgesteld, inclusief de locaties en bijhorend mapje waar ze de komende dagen actief zijn.

“Zien en horen dat mensen op zoek gaan naar de werken, daar doen we het voor”, zegt Wietse. “Dinsdag zag ik nog iemand met onze map in de hand door de straten van Brugge lopen op weg naar een kunstwerk. Fantastisch toch? Het toont aan dat het festival echt wel iets losmaakt bij de mensen. Ook online is er heel wat reactie.”

Route verbindt negen creaties

Eén van de doelstelling van The Bridges is aantonen dat streetart wel degelijk een plaats heeft in Brugge, dat op vlak van cultuur een ietwat oubollig imago met zich meesleurt. “Niet helemaal terecht”, liet Wietse eerder verstaan. Het festival en bijhorende muurschilderingen moeten die vooroordelen definitief tenietdoen.

De muurschilderingen die de komende dagen tevoorschijn komen, zullen qua stijl vaak volledig verschillen van elkaar. Toch is er één constante: de – soms subtiele – verwijzing naar cultuur en natuur. De route, die de negen creaties zal verbinden, is ongeveer zeven kilometer lang. Ideaal voor een wandel- of fietstocht. Uiteraard blijven de werken ook na 31 augustus te bewonderen.

Na de schilderwerken zal een QR-code opgehangen worden waarmee mensen naar de website van The Bridges begeleid worden. Daar vinden ze dan de kaart met de weg die ze kunnen volgen. “Die loopt niet enkel door het Brugse centrum, maar doet ook de deelgemeenten aan. Zo proberen we ook figuurlijke bruggen te bouwen”, aldus Wietse.

(MM)

Wie benieuwd is naar de vorderingen van de kunstenaars kan terecht op de Instagrampagina @bridgesstreetart. Meer info via www.thebridges.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.