‘Duizend bommen en granaten!’ duikt in Tielts oorlogsverleden

Ook het centrum van Tielt bleef niet van zware oorlogsschade gespaard.© foto Stadsarchief Tielt
Ook het centrum van Tielt bleef niet van zware oorlogsschade gespaard.© foto Stadsarchief Tielt
Redactie KW

Van zaterdag 8 tot en met zondag 30 mei kan je in het koetshuis van Mulle de Terschueren gaan kijken naar een reizende tentoonstelling over de schade na beide Wereldoorlogen in West-Vlaanderen. Er worden ook opmerkelijke stukken uit het Tieltse stadsarchief geëxposeerd.

Elke vijf jaar organiseert het West-Vlaams Archievenplatform een rondreizende tentoonstelling met reproducties uit de rijke collecties van de West-Vlaamse archiefdiensten. Dit keer staat de materiële oorlogsschade van beide Wereldoorlogen centraal. In ‘Duizend bommen en granaten!’ tonen panelen de markantste archiefdocumenten uit tal van West-Vlaamse lokale archiefdiensten. “Na de Eerste Wereldoorlog werden alleen al in West-Vlaanderen 41.301 woningen geteld als compleet verwoest, wat meer dan de helft vertegenwoordigde van heel België”, zegt stadsarchivaris Hannes Vanhauwaert.

De situatie in Tielt was minder ingrijpend dan in de Westhoek, maar de opeisingen en primitieve bombardementen tijdens WO I lieten ook in de Europastad hun sporen na. “Het bevrijdingsoffensief van 1918 leverde een tweede waslijst aan schade op: in het centrum werden her en der kruispunten en aanpalende panden gedynamiteerd. Ook werden loopgraven en putten gegraven in landelijke strategische posten.”

De expo toont dan ook enkele markante zaken uit het Tieltse oorlogsverleden. “Molenaar Van Parijs van de verdwenen molen in de Aarselestraat berekende gedetailleerd de opgelopen schade aan zijn bezittingen en molen. Minstens even gedetailleerd – en bureaucratisch – was het antwoord van de rechter van de Rechtbank voor Oorlogsschade die hem maar vier vijfden van zijn geraamde vergoeding wou geven.”

Zware obusscherf

Ook te bekijken: de zware obusscherf en bijhorende documenten over de schadevergoeding, nadat een houwitser insloeg op 21 oktober 1918 in de Vijverstraat. “We zijn dan al een week na de bevrijding van Tielt, maar experimentele langeafstandsbeschietingen zijn niet zonder risico. Er is grote schade aan de Vijverstraat en maar liefst vijf burgers komen om, onder wie alle drie de zoontjes van dokter Joris Malliet.”

Bij de voorbereiding van deze tentoonstelling doken voor het eerst foto’s en documenten op van de zware beschadiging van de gemeenteschool in de Schoolstraat in Aarsele (mei 1940). In diezelfde periode hielden brandbommen lelijk huis in het Tieltse centrum. “Een fotoreportage toont de schade, terwijl we ook de bouwvergunning tonen van café De Botermarkt, die in 1950 nog altijd maar uit één ruimte bestond.”

Gratis toegankelijk

De expo ‘Duizend bommen en granaten!’ is deze maand elke woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag van 14 tot 17 uur gratis toegankelijk na reservatie via www.tielt.be/duizendbommenengranaten . (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier