Drie nieuwe Culturele Ambassadeurs #VANRSL

Redactie KW

Ook in deze barre culturele tijden timmert Roeselare verder aan de uitbouw van een groep Culturele Ambassadeurs. Voor de periode 2020-2023 krijgen DJ Jasper Derluyn, muzikant Tore Tom Denys en beeldend kunstenaar Nick Ervinck deze titel.

Het stadsbestuur en de Cultuur- en Erfgoedraad van Roeselare ontvingen vijf dossiers waaruit drie nieuwe Culturele Ambassadeurs moesten worden gekozen. Deze titel kan een stadsgenoot krijgen die ook buiten onze grenzen erkenning geniet.

JazzDee

Jasper Derluyn is beter gekend als JazzDee, een dj die in niet-coronatijden in eigen land vaak te vinden is op festivals als Couleur Café, Pukkelpop of Dour. Maar hij speelt zijn sets ook vaak in het buitenland.

In 2019 stond hij op plaats 30 in de Belgische DJ top 100. Jasper Derluyn is ook aan de slag als curator, radio host, promotor of graficus.

Concert- en solotrompettist

Tom Tore Denys heeft Roeselare 20 jaar geleden al ingeruild voor Wenen. Hij is concert- en solotrompettist waarbij hij zijn interesse voor oude muziek niet wegsteekt. Zo kwam hij logischerwijs terecht bij zijn rootsgenoot Adriaen Willaert.

In deze coronaperiode gebruikte hij zijn vrije tijd om zich te verdiepen in het oeuvre van deze polyfonist. Hij wil in de toekomst graag met zijn ensemble Dionysos een hedendaagse neerslag maken van de belangrijkste werken van Willaert.

Beeldend kunstenaar

De derde nieuwe Culturele Ambassadeur is Nick Ervinck. Deze Roeselaarse beeldende kunstenaar week uit naar Lichtervelde. Ervinck prijkt majestueus op de fabrieksgebouwen van Maselis met een 2.000 vierkante meter grote tekening.

Hij is ondertussen een gevestigde naam in binnen- en buitenland. Met dit ambassadeurschap wil Nick Ervinck zijn internationale erkenning projecteren op Roeselare. Hij krijgt daarvoor naast de eretitel ook een subsidie van 13.000 euro van de Stad Roeselare.

Omdat de coronapandemie de vorige culturele ambassadeurs hinderde om hun project in de kijker te zetten, worden de ambassadeurschappen van Nel Bonte, Justine Cappelle en Floris Boccanegra met een jaar verlengd. (BC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.