Drie Brugse kunstenaressen in kunsthuis Mistral-Melike

Martine en Dominique Decoster, Katrien Defoort. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Van dinsdag 5 t/m zondag 10 oktober exposeren drie Brugse kunstenaressen in kunsthuis Mistral-Melike in de Jozef Suvéestraat in Brugge: Katrien Defoort creëert portretten, Martine Decoster ontwerpt juwelen, haar zus Dominique Decoster schildert en maakt keramieken beelden.

Katrien Defoort volgde de opleiding Sierkunsten in het middelbaar en hoger kunstonderwijs bij de Maricolen. Vele jaren later nam ze de draad op en studeerde vier jaar schilderkunst in de Stedelijke Kunstacademie in Brugge. Vooral het schetsen en schilderen naar levend model inspireerde haar geïnspireerd om levendige portretten te maken: koppen van mensen waarin ze verschillende emoties vastlegt. “Ik doe dat waarheidsgetrouw maar met grove borstel geschilderd in een warm kleurenpallet zonder te betuttelend te zijn in de details. Daarnaast maak ik schilderijen die een sfeervolle weergave zijn van belevenissen: werken die rust uitstralen en warmte geven aan een ruimte”, aldus Katrien Defoort alias Kat’s style.

Keramiek

Knutselen en creatief bezig zijn, zit in het bloed en de genen van de zusjes Decoster: een erfenis van hun overgrootvader en kunstenaar Octaaf Rotsaert. Dominique startte op 25-jarige leeftijd met schilderen, voornamelijk olieverf op doek. Via zelfstudie, afstandsonderwijs en het volgen van een cursus bij wijlen Johan Nyssen, en lessen aan de kunstacademie in Brugge. Daarnaast studeerde zij beeldhouwen bij Karel van Roy en letterkappen bij Els van Turnhout. Op vandaag schildert ze en ontwerpt zij met veel passie beeldjes en gebruiksgoed in keramiek. “Dagelijkse taferelen, mensen, natuur, emoties leg ik graag vast in mijn werken, zowel op doek als in beeld… Mijn grootste doel is om mensen gelukkig te maken met mijn kunstwerken”, zegt Dominique alias Dodec.

Juwelen

Zus Martine raakte op haar reizen gefascineerd door artisanale handgemaakte juwelen: “Dat heeft mij ertoe gebracht om een opleiding juwelenontwerpen te volgen, want zonder technische basis blijf je heel beperkt. Het was een relatief korte maar zeer intensieve periode waarbij ik allerlei edelsmidtechnieken aanleerde. Na het behalen van mijn diploma, workshops en heel veel zelfstudie, besliste ik om de sprong van hobbyist naar zelfstandige juwelenontwerper in bijberoep te wagen.”

“Ik ontdekte al snel dat mijn voorkeur uitging naar zilver als edelmetaal en ruwe ongepolijste edelstenen om mee te werken. Gaandeweg ontwikkelde ik mijn eigen stijl, eigentijdse juwelen met een vleugje nonchalance. Sinds meer dan drie jaar ligt mijn collectie nu te koop bij “Billy June” in de Dweerstraat in Brugge. Ondertussen heb ik een klantenbestand opgebouwd van trouwe klanten waardoor ik steeds meer gestimuleerd word om nieuwe creaties te ontwerpen. Ik leer nog altijd bij en ben in ieder geval nog niet aan het eind van mijn inspiratie!”

De expo in kunsthuis Mistral-Melike in de Jozef Suvéestraat in Brugge is elke namiddag vanaf 14 uur te bezoeken, nog tot en met zondag 10 oktber.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier