Drie broers samen op de planken bij Desselgems theatergezelschap ‘De Toneelvrienden’

De Toneelvrienden spelen dit jaar het stuk ‘Tom, Dick & Harry’. © ELD
Redactie KW

Bij hun jaarlijkse volkstoneel in het ontmoetingscentrum De Coorenaar pakken De Toneelvrienden dit jaar uit met een primeur. Met Jan, Stephan en Bernard staan er drie broers op het podium, die de rollen van drie broers spelen. “We waren alle drie meteen overtuigd.”

Naar jarenlange traditie staat de herfstvakantie in Desselgem traditioneel garant voor de terugkeer van het humoristische toneelstuk van De Toneelvrienden, een groepje van 12 hobbyacteurs die via hun voorstellingen geld inzamelen voor de Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG). Opmerkelijk is wel dat de toneelvereniging voor het eerst naar buiten komt als afzonderlijk groepje, zonder de verwijzing naar KVG.

“Er is absoluut geen sprake van ruzie”, benadrukt Filip Destoop, al decennialang regisseur. “Op zich verandert er niet veel: wij spelen de voorstellingen en de opbrengsten schenken we aan KVG. Alleen staan wij nu helemaal in voor de organisatie, want voor de vereniging bleek het niet evident om vrijwilligers te vinden. We lossen dat nu op, uiteraard met de hulp van de vrijwilligers die nog actief wilden blijven.”

Zeven voorstellingen

Dit jaar speelt het amateurgezelschap het stuk ‘Tom, Dick & Harry’. De première is voorzien op vrijdag 29 oktober en nadien volgen nog zes opvoeringen.

“Het verhaal draait rond een man, Tom, en zijn vrouw Linda, die van plan zijn om een baby te adopteren. Het moest de gelukkigste dag van hun leven worden, ware het niet dat Toms broers langskomen om een goede indruk te maken om mevrouw Potter van het adoptiebureau, die het huis en de leefomstandigheden van de toekomstige ouders komt inspecteren”, vertelt Filip. “Alleen veroorzaken de twee mannen met hun goedbedoelde plannen steeds meer onheil…”

Op scène staan heel wat vaste acteurs, maar de hoofdrollen zijn weggelegd voor drie broers: Jan Delbeke (46), Stephan Delbeke (55) en Bernard Delbeke (59). Stephan is er al sinds 1999 bij en introduceerde enkele jaren geleden zijn broer Jan in het gezelschap. Nu schuift ook Bernard aan. “Opvallend? Voor ons niet echt, we zijn thuis met vijf broers en we hebben allemaal toneel gespeeld, omdat onze vader er ooit mee gestart is. De twee anderen doen het niet meer, maar wij wel”, vertelt Stephan.

Jongste telg

“Zelf speel ik bij een vereniging in Roeselare, maar ik heb geen minuut getwijfeld om hier aan te sluiten”, vult Bernard aan. “Het komt heel weinig voor dat een toneelstuk rond drie broers draait en als je het dan nog eens met drie echte broers kan spelen, is dat natuurlijk fantastisch. We hebben er alvast veel zin in”, klinkt het.

En er is nog een leuk feitje, want met Tine Vandenberghe verwelkomen de acteurs een niet gezicht in hun midden. “Ze wordt onze jongste telg, die haar eerste stappen bij het gezelschap zet. Ze mocht zich hierbij al meteen verdiepen in een vreemd taaltje”, vertelt regisseur Filip Destoop nog.

Wie de drie broers en de nieuwe jonge actrice aan het werk wil zien, kan nog altijd tickets bemachtigen voor één van de zeven voorstellingen. Kaarten kosten negen euro en zijn enkel via de website www.detoneelvrienden.be te bestellen. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier