Documentairemaker Lode Desmet (54) wint Cultuurprijs: “Alles te danken aan mijn vader”

Lode Desmet (54), die in Leuven woont maar opgroeide in Kuurne, is afgelopen zaterdag de trotse winnaar geworden van de tiende cultuurprijs uitgereikt door het gemeentebestuur en de cultuurraad. Afwisselend wordt de prijs toegekend aan een persoon of vereniging die zich op artistiek of cultureel vlak verdienstelijk maakt.

Op de foto herkennen we Lode Desmet die de laureaat werd van de tiende Kuurnse Cultuurprijs, burgemeester Francis Benoit en de eerste Kuurnse Cultuurprijswinnaar Ever Meulen. © BRU

Lode hoort nu in het rijtje van Ever Meulen, Roland Man, Filip Vanluchene, Pascal Buyse en Nesten. Dit jaar werden opnieuw zeven personen voorgedragen om laureaat te worden, onder wie muzikant Luc Desmet, schrijver Stefaan Verfaillie en de zangkunsten van Frans Dubrulle, bekend van de Voice Senior. De jury onder leiding van Catherine Boury prees de indrukwekkende lijst van documentaires die Lode Desmet al draaide. Ook de opsomming van zijn gewonnen prijzen liet een sterke indruk na op de jury, die Lode beschrijft als “Een man die ervoor kan zorgen dat de Britten Europa in een juist daglicht zien”.

Eerst schrijven, dan tv

Lode Desmet is de zoon van Jan Desmet, die vroeger directeur is geweest van de Kuurnse muziekschool en Maria Goderis. Lode groeide op in de Veldmaarschalk Montgomerystraat en studeerde Latijn- wetenschappen aan het Sint-Amandscollege te Kortrijk, om vervolgens naar de K. U. Leuven te trekken om zich te verdiepen in de richting letterkunde. Lode startte zijn carrière bij de schrijvende pers, als journalist bij De Morgen en Humo. Later werd hij sportjournalist voor Radio 1 onder leiding van de iconische sportreporter Jan Wauters. In 1994 gooide Lode het echter over een totaal andere boeg en begon documentaires te draaien voor tv. Onder meer de documentaire Molenbeek through the looking glass, de zesdelige docu De Werkende Mens (Canvas) en What the fuck is er mis met May zijn van zijn hand.

Lode Desmet is een internationaal gerenommeerd documentairemaker.
Lode Desmet is een internationaal gerenommeerd documentairemaker.© BRU

Die docu piept achter de schermen van de Brexit, net als Brexit Behind Closed Doors, die woensdagavond nog te zien was in Telefacts. “Het winnen van de cultuurprijs in de gemeente waar ik opgroeide, vind ik een grote eer”, reageert Lode Desmet, die nu een korte sabbatperiode inlast.

Terug naar roots

“Aanvankelijk woonde ik in Kortrijk, tot ik op mijn zesde verhuisde met mijn ouders richting Kuurne. Mijn vader kwam al snel in contact met de Kuurnse cultuurraad en was er zelfs een tijdje voorzitter van. Hij heeft dan ook veel gedaan om cultuur naar Kuurne te brengen. Het is trouwens ook dankzij hem dat ik de mogelijkheid heb gekregen om de wijde wereld te verkennen, waarvoor ik hem nog steeds dankbaar ben. Door het winnen van deze cultuurprijs kan ik zo in de voetsporen van mijn vader treden, die helaas overleden is. Als documaker trok ik al meermaals de wijde wereld in.”

Dertig jaar terug vertrok Lode uit Kuurne richting Leuven, waar hij nog steeds woont met zijn gezin. Hij vindt het echter fijn om geregeld nog eens naar zijn roots terug te keren en op bezoek te gaan bij zijn moeder. Lode Desmet maakte in het verleden ook nog documentaires voor de meeste Europese omroepen, inclusief ARTE en BBC. Naast de Kuurnse cultuurprijs won Lode ook reeds tal van andere gerenommeerde prijzen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.