DJ Jericho: “Kan niet zat achter de discobar staan”

Ronny Hemeryck, alias DJ Jericho: "Ik begon wanneer de klanten het wilden en deed door tot het gedaan was. Ze moesten mij enkel eten en drinken geven." © foto Kurt
Sarah Gadeyne

Ronny Hemeryck, beter bekend als Ronny King of DJ Jericho, staat op 24 augustus achter de draaitafels tijdens de Kamping Kitsch Preparty. Het feestje vindt plaats in De Piraat, daarna gaat het met twee bussen richting het Kamping Kitsch-festival in Kortrijk. Maar om op te warmen, ben je bij rasentertainer Ronny aan het juiste adres. “Ik kijk naar mijn publiek en maak de klik.”

DJ Jericho is de artiestennaam van Ronny Hemeryck (60) uit de Statiestraat. Hij is ook gekend als Ronny King, naar een type van Chris Van den Durpel. Ronny werkte als meubelmaker bij Zetels Vens en is vader van Nele (32), Benny (16), Selina (15) en Amber (14).

Ronny is muzikaal opgegroeid, vertelt hij. “Mijn moeder hield café Het Gildehof open, waar ik elke dag muziek hoorde. Ik heb de evolutie meegemaakt van de muziek van de jaren ’60-’70 tot nu. Mijn drijfveer was mijn nonkel, die een discobar had en mij soms meenam. Al snel had ik zelf ook een discobar, die ik dan verhuurde. Ik vroeg steeds dezelfde prijs voor een service, ik begon wanneer de klanten het wilden en deed door tot het gedaan was. Ze moesten mij enkel eten en drinken geven. Maar ik dronk nooit pintjes. Je kan niet zat achter je discobar staan. De naald moet precies op de plaat terecht komen, hé.”

Hij heeft heel zijn leven hard gewerkt. Naast zijn job als meubelmaker verkocht hij ook een hele tijd ‘s avonds nog frieten en hij had natuurlijk ook zijn discobar, maar rijk is hij er niet van geworden. “Op het einde van de maand had ik bijna niets over aan de discobar. Het materiaal moest vervangen worden, er kwam steeds nieuwe muziek uit, dus moest ik nieuwe platen en cd’s kopen, en de naalden van de platendraaiers waren ook duur. Maar ik ben trots op wat ik bereikt heb: ik heb mijn naam gemaakt en veel mensen geëntertaind.”

Geboren entertainer

Ronny is een geboren entertainer die zich aanpast aan zijn publiek. “Ik kijk naar mijn publiek en maak de klik. Hoe jonger het publiek, hoe jonger de muziek. En hoe ouder het publiek, hoe meer ik probeer de mensen te laten zeggen ja, waar is de tijd. En dan komen ze platen aanvragen van vroeger. Je moet op zo’n avond niet zomaar je eigen gedacht gaan doen, je moet luisteren naar je publiek. Eén van mijn sterke punten is dat ik heel veel muziek liggen heb en veel muziek ken, omdat ik er mee opgegroeid ben. Ook ben ik een entertainer. De muziek is daar een stuk van, af en toe een scheven ertussen; ambiance brengen. Ik krijg ook mijn klanten via mond-aan-mondreclame”, vertelt Ronny met de glimlach. Mensen die hem willen boeken, kunnen contact opnemen met Sander van De Piraat. Ooit wil Ronny nog iets heel specifiek doen: “Ik droom ervan om eens enkele uren te draaien voor kinderen, met allemaal kinderliedjes. Dat zie je vaak op campings. Dat zou ik graag eens doen.”

Blijven slapen

DJ Jericho is één van de acts op de Kamping Kitsch Preparty van De Piraat op zaterdag 24 augustus. Het café legt maar liefst twee bussen in om naar het Kamping Kitsch-festival in Kortrijk te gaan en maakt er met de preparty een feestweekend van. Mensen die meegaan naar het festival mogen gratis binnen, alle andere betalen 5 euro. Wie wil, mag zelfs blijven kamperen in de tuin. DJ Jericho trapt om 20 uur het feest op gang met muziek van de jaren ’60 tot ’80 en stemt zoals steeds zijn muziek af op het publiek, zodat er voor elk wat wils is. Daarna neemt Tom Ombrecht over, gevolgd door Butnex en Danny Appoloni. Daarna komt ook charmezanger Jenss ambiance brengen, voor hij zelf effectief op Kamping Kitsch zal optreden.