Digitale krantenkiosk ‘Historische Kranten’ breidt uit met titels uit Diksmuide en Veurne

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Voortaan kun je op de website historischekranten.be ook oude artikels lezen uit onder andere De Dixmudenaar en De Veurnaar, naast het bestaande aanbod uit Ieperse en Poperingse lokale kranten van eind 19de en begin 20ste eeuw. “Voor de stad Diksmuide en haar omgeving zijn deze historische kranten een belangrijk alternatief om het tekort aan archiefbronnen uit de 19e eeuw aan te vullen”, zegt Shari Platteeuw van CO7.

De grote drama’s van het wereldtoneel en de kleine gebeurtenissen rond het dorpsplein: wie geïnteresseerd is in het verleden van de dorpen en gemeenten van de Westhoek moet zeker een kijkje nemen op de website www.historischekranten.be. “Deze digitale krantenkiosk is een bijzondere bron van informatie voor onderzoekers en iedereen met interesse voor het nieuws van toen”, zegt erfgoedconsulent Shari Platteeuw van CO7, het cultureel samenwerkingsverband tussen zeven gemeenten uit de Westhoek. “Bijna 210.000 pagina’s gedigitaliseerd broos krantenpapier, hoofdzakelijk uit de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw is de basis voor de digitale krantenkiosk met onder meer online edities van De Toekomst, De Weergalm, Het Ypersche, De Poperinghenaar, Het Wekelijks Nieuws, De Kunstbode, Tuinklokke…”

Nieuwe titels

Sinds kort vind je er ook de 19e eeuwse kranten voor de steden Diksmuide en Veurne terug. Voor Diksmuide gaat het om De Dixmudenaar (1880-1927), Het Boterkuipje (1848-1870), De Boterkoper (1850-1914), Weekblad van Dixmude (1847-1879), De Vrije Burger (1894-1911), De Vlaamsche Leeuw (1886) en Gazette van Dixmude (1871-1914).

De Veurnse titels die voortaan te vinden zijn op www.historischekranten.be zijn het Advertentie-Blad van Veurne (1874-1913) en de De Veurnaar (1874-1913).

Archieven vernield

“Deze kranten geven vanaf 1845 tot 1914 een kijk op het dagelijkse leven in het arrondissement Diksmuide-Veurne” vervolgt Shari Platteeuw. “Voor de stad Diksmuide en haar omgeving zijn deze historische kranten een belangrijk alternatief om het tekort aan archiefbronnen uit de 19de eeuw aan te vullen. Heel wat van de lokale 19de-eeuwse archieven werden door de Eerste Wereldoorlog volledig vernield. Sinds 2009 digitaliseert het Stadsarchief Diksmuide kranten uit haar eigen collectie, maar zoekt ook verder naar haar kranten in collecties van andere instellingen.”

Het Ypersche

Enkele ontbrekende edities uit de krantencollectie van Stadsarchief Poperinge en Stadsarchief Ieper maken het rijtje af. “Zo geeft de toevoeging van ‘Het Ypersche’ uit de periode 1920 tot 1925 een boeiende inkijk op de actualiteit tijdens de opstart van de wederopbouwperiode in onze regio”, geeft Shari Platteeuw nog mee.

Op de website www.historischekranten.be kun je virtueel vanuit je eigen huiskamer in deze oude kranten snuisteren. Kranten jonger dan 1951 kunnen om privacy redenen enkel digitaal ingekeken worden in de bibliotheken, archieven en documentatiecentra van De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Vleteren en Zonnebeke. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier