Dieter Meeuws staat met Ntrek op Trax Festival in Roeselare

Het Trax Festival trekt dit weekend volop de West-Vlaamse kaart en gaat daarbij toptalent van eigen bodem allerminst uit de weg. Hiphopformatie Ntrek wil de duizenden festivalgangers in vuur en vlam zetten en kan daarbij rekenen op de onuitputtelijke energie van Roeselarenaar Dieter Meeuws. “Dankzij hiphop kan ik mijn gevoelens kanaliseren”, zegt hij.

Dieter kijkt uit naar het optreden zaterdag op Trax Festival. (foto SB) © (foto SB)

Hiphop en Dieter Meeuws: de twee hebben al ruim twintig jaar een onbreekbare band. Alles startte toen de 29-jarige jeugdwerker bij de vzw Arktos op zijn negende achteloos Jay-Z op MTC ontdekte. “Ik was wat aan het zappen en stootte op de videoclip van Hard Knock Life“, graaft Dieter in zijn geheugen. “Ik was met verstomming geslagen. De beats, de tekst, de hele sfeerschepping… Ik kreeg een echt eurekamoment. Sindsdien is het nooit meer gestopt.”

Datzelfde jaar vroeg Dieter zijn oom het album 2001 van Dr. Dre als nieuwjaarscadeau. “Destijds was er van internet nog amper sprake. Ik was dus aangewezen op wat ik via televisie en radio kon ontdekken, maar die cd wilde ik absoluut. Ik heb die plaat bijna kapot gedraaid, maar het deed de liefde voor hiphop alleen maar aanwakkeren. Al moest het échte zetje toen nog komen.”

Aan de Broederschool leerde Dieter de van Hooglede afkomstige Simon Wardenier kennen. “Hij had dezelfde muzieksmaak en was net als ik compleet verslingerd aan de hiphopcultuur. Als enige twee van de hele school”, glimlacht hij. “Maar we leerden elkaar constant nieuwe rappers en bands ontdekken. Simon liet me als eerste ’t Hof van Commerce en Caracktaire beluisteren. Ik wist niet ik hoorde. Hiphop in het West-Vlaams! Ik ging er toen nog van uit dat rappers enkel in het Engels hun ding deden. Ik ontdekte gaande weg ook de hele Nederhopstrekking en stilaan begon het ook te kriebelen om zelf iets uit de grond te stampen.”

Twee hits

Dieters partner in crime Simon schreef al wat rapteksten en dat trok ook Dieter zelf over de streep. “Al werd het al snel een verslaving”, knipoogt hij. “Tijdens de avondstudie zat ik gewoon twee uur lang teksten in elkaar te boksen, mijn huiswerk deed ik gewoon thuis.”

Samen met Simon richtte Dieter ook Cfour & Tribble op. “Onze eerste hiphopformatie”, blikt hij trots terug. “Daar heb ik de kiem gelegd voor wat ik nu met Ntrek mag meemaken. Ik herinner me ons allereerste optreden. Ik was amper 17 of 18 jaar maar we stonden in een bomvolle zaal van jeugdhuis De Komeet in Ardooie ons ding te doen. Daar is de goesting om te performen definitief boven water gekomen.”

In 2012 zag Ntrek het levenslicht. “Ik bundelde de krachten met Kortrijkzaan Roeland Horré, met onze gezamenlijke liefde voor beats en teksten als grote motor.” DJ SNS in het echte leven bekend als Olivier Van Leynseele uit Roeselare zorgde voor de eerste scratches, maar nu is Mr. Brown ofte Bruno Houyet uit Kortrijk de vaste dj bij Ntrek.

Ons gastoptreden bij Brihang op Pukkelpop bezorgt me nog steeds kippenvel

“We zijn zeven jaar geleden in alle stilte gestart”, gaat Dieter verder. “We wilden gewoon iets met rap en het West-Vlaams toch onze moedertaal doen, maar dan wel op een professionele manier. Waar we ermee naartoe wilden, dat wisten we toen nog niet. Al die jaren is mijn motivatie dezelfde gebleven. Hiphop zit diep in mijn dna geworteld. Het is mijn grote uitlaatklep en laat me toe om mijn gevoelens te kanaliseren. Ik speel ook gewoon graag met taal.”

De eerste twee jaar timmerden Dieter en Roeland keihard aan de weg, maar van 2014 tot 2016 beleefde Ntrek een klein dipje. “Het ‘leven’ kwam er tussen fietsen”, grijnst hij. “Maar sinds 2016 zijn we opnieuw een versnelling hoger geschakeld.”

Mooie kansen

Met resultaat, want met Felip en Oasem scoorde Ntrek twee hitjes en rijgt het de optredens aan elkaar. “Sinds een goed jaar begint het wat te lopen”, vindt Dieter. “En we krijgen de ene mooie kans na de andere. We verzorgden enkele keren het voorprogramma van de verjaardagsconcerten van ’t Hof van Commerce, stonden met Zwangere Guy in de Ancienne Belgique in Brussel, trokken even mee op tournee met de Ertebrekers… En twee weken geleden mochten we als special guest het podium op tijdens het optreden van Brihang op Pukkelpop. Dat was echt zot. Meer dan 3.000 die compleet los gingen op ons werk. Het bezorgt me nog kippenvel. Maar zo’n momenten omarmen we. We zijn er erg dankbaar voor.”

Ook de eerste keer dat Dieter Ntrek op Studio Brussel hoorde, zal hij nooit vergeten. “Ik was met de auto aan het rijden en plots, out of the blue, weergalmt Felip door de luidsprekers. Ik ben meteen aan de kant gaan staan om verder te luisteren. En daarna heb ik Roeland gebeld. Je kan niet geloven hoe preus we waren.”

Thuismatch

2019 is het jaar van de doorbraak geworden voor Ntrek. “We hebben er veel zweet in geïnvesteerd, maar het was het meer dan waard. Nu willen we werk maken van nieuwe nummers en album, maar we leggen onszelf geen deadline op. Kwaliteit voorop. Of ik wil leven van Ntrek? Dat zou natuurlijk het summum zijn, maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat zoiets niet meteen werkelijkheid zal worden. Bovendien doe ik mijn job ook veel te graag. Geef mij maar de combinatie van beide werelden, al is die niet altijd even evident. Ntrek en Brihang waar ik vaste guest rapper tijdens optredens ben en ik fungeer ook als zijn tourmanager slorpen erg veel tijd op, maar dat vind ik allesbehalve erg.”

Zaterdag wacht Ntrek de taak om de main stage van Trax Festival te openen. Iets waar ze erg veel zin in hebben. “Voor mij wordt het letterlijk een thuismatch. Als Krottegemnaar kan ik te voet naar het feestje. Ik kijk er wel naar uit. Mooi weer, veel bekende gezichten… Al zal ik weer gezonde zenuwen hebben voor ik het podium op moet. Maar dat heb ik nodig. Dat we op Trax ons ding mogen doen, vind ik een enorme eer. Het is een erkenning dat Roeselare Ntrek als een van de hunnen beschouwt. En we zullen proberen de stad niet te ontgoochelen.”

Absolute topaffiche

Zaterdag 31 augustus zullen opnieuw duizenden festivalgangers naar de Trax-site afzakken. Met recht en reden, want de line-up is om van te smullen. Om 16.25 uur geven De Piepkes – onder leiding van Frederik Sioen – het allerbeste van zichzelf voor het iets jongere volk en om 17.30 uur is het de beurt aan Ntrek om de main stage op gang te trappen. Om 18.45 uur neemt Sons de fakkel over, waarna het om 20.10 uur héél zwoel zal worden met de Ertebrekers. De Kortrijkse formatie SX sluit de main stage vanaf 22 uur. Maar niet getreurd: onder de luifel gaat om 23.15 uur de afterparty met Discobaar A Moeder van start. Over een toegangsticket hoeft u ook al niet te piekeren, want het hele festival is gratis. (PVH)

Info: www.traxfestival.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.