Desselgemse band Compact Disk Dummies: “Met platen maken en optreden alleen zouden we er niet komen”

© Guillaume Decock
Redactie KW

Sinds Compact Disk Dummies in 2012 de Rock Rally heeft gewonnen, is de elektropunkband uitgegroeid tot een van de beste popgroepen in ons land. Bovendien blijft de status van de Desselgemse broers Lennert (26) en Janus Coorevits (24) groeien, zeker na de doortocht als vaste huisband bij ‘De Ideale Wereld’. Het komende jaar kondigt zich bijzonder hectisch aan. “We schrijven ook muziek voor tv-reeksen.”

Zoals heel veel andere West-Vlaamse artiesten moet je Janus en Lennert Coorevits gaan opzoeken in Gent, ook wel eens de officieuze hoofdstad van West-Vlaanderen genoemd. We spreken af bij Lennert thuis in het centrum van de stad. “Janus komt zo meteen naar hier gefietst”, zegt hij. “Hij woont hier niet zover vandaan. Wil je iets drinken ondertussen?”

Compact Disk Dummies staat voor een erg druk jaar. Jullie schrijven nu zelfs muziek bij prestigieuze tv-reeksen.

Lennert: “Ik ben wel blij met deze nieuwe uitdaging. Bovendien houden zowel Janus als ik van afwisseling. Dat houdt het ook spannend. Het is meegenomen dat er zoveel goede acteurs meespelen in die series. In De Kraak, een nieuwe VTM-reeks, doen onder meer Koen De Graeve, Gene Bervoets, Ella-June Henrard en Hilde De Baerdemaeker mee. We gaan ook de muziek schrijven voor nog een andere tv-reeks maar ik kan daar verder nog niets over kwijt.”

We zijn gestopt als vaste huisband in De Ideale Wereld. Het zou te veel geworden zijn

Die opdrachten komen bovenop de voorbereidingen voor de nieuwe ep en de nieuwe cd.

Janus: “Ja het wordt hard werken het komende jaar, maar dat vinden we niet erg. Deze maand nog komt onze ep er aan met vijf nieuwe nummers op, in het late voorjaar volgt dan de nieuwe cd. Dat is ook de reden dat we beslist hebben om te stoppen als vaste huisband in De Ideale Wereld. Het zou te veel geworden zijn. Voor De Ideale Wereld moesten we elke week twee dagen uittrekken en dan waren we van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat bezig. We hebben ons wel goed geamuseerd en sluiten het zeker niet uit opnieuw iets te doen met die bende.”

“We willen met veel plezier eens optreden in onze geboortestad, maar we vrezen dat het niet voor volgende zomer zal zijn”, aldus Janus (links) en Lennert.© Guillaume Decock

Jullie zijn drukker bevraagd dan ooit. Maakt dit ook dat jullie nu van de muziek kunnen leven?

Lennert: “Ja dat begint te lukken. Met platen maken en optreden alleen zouden we er niet komen, met die extra opdrachten erbij wel. Bovendien hebben we ook allebei een bijberoep. In rustiger periodes kunnen we daarop terugvallen. Janus herstelt synthesizers en ik maak dan muziek voor reclame of advertenties.”

Na Pukkelpop werden jullie nog maar eens onder de lof bedolven met jullie live-set. Wanneer zijn jullie eens in Waregem aan het werk te zien?

Lennert: “Ik vrees dat het toch niet voor volgende zomer zal zijn. We staan dan voor een erg drukke festivalperiode en mikken toch in de eerste plaats op de grote festivals. Toch willen we met veel plezier eens optreden in onze geboortestad. Het zal in de eerste plaats belangrijk zijn om een geschikte datum te vinden.”

Goose heeft het eerder gedaan in thuisstad Kortrijk. Er daagden 10.000 toeschouwers op. Daar zouden jullie in Waregem toch ook in slagen.

Lennert: “Ik herinner me dat. Dat was mooi maar het was mee een succes omdat de organisatie op punt stond en gedragen werd door de stad. Wij zouden ons ook alleen maar aan zo’n avontuur wagen als het stadsbestuur daar honderd procent achter zou staan en de stad de organisatie in handen zou nemen.”

Jullie wonen allebei al een aantal jaren in Gent, maar jullie studio blijft in de ouderlijke woning in Desselgem. Is dat een bewuste keuze?

Janus: “Daar spelen verschillende factoren een rol in. Om te beginnen is het niet eenvoudig om in Gent een betaalbaar pand te vinden voor repetities. Om er financieel aan uit te kunnen, zou je dat al samen met een andere groep moeten huren. Bovendien heb je in een dicht bebouwde stad als Gent ook sneller het risico dat er klachten komen tegen burenlawaai als je aan het repeteren bent. Met dat soort moeilijkheden worden we in Desselgem niet geconfronteerd in onze studio, eigenlijk een omgebouwde garage. Onze ouders zijn er ook niet rouwig om dat we daar komen repeteren. Zo zien ze ons vaker. Toch blijft het wat omslachtig en zou het een stuk makkelijker zijn om over een studio te beschikken in Gent.”

Twee broers die nauw samenwerken, lukt dat wat? De broers Gallagher van Oasis konden mekaar na verloop van tijd niet meer uitstaan.

Lennert: “Bij ons is dat zeker niet het geval. We schieten nog altijd goed op met mekaar al zal onze entourage misschien wel eens denken dat we een stevig potje ruzie aan het maken zijn tijdens gesprekken. Maar zo praten we nu eenmaal als het over onze muziek gaat. We zijn allebei erg direct, maar dat betekent niet dat we aan het ruziën zijn. Janus en ik zijn eigenlijk heel complementair bij Compact Disk Dummies. Ik schrijf de melodieën en dan leg ik het resultaat voor aan Janus die de songs verder helpt afwerken. Hij is mijn perfecte criticus die goed weet wat er waar moet gewijzigd worden.”

Jullie hebben allebei muziekschool gevolgd als kind maar dat was niet echt een meevaller, las ik ergens. Wat ging er mis?

Lennert: “Ik had zelf toch wel last met het schoolse systeem. Je moest in de eerste plaats luisteren naar wat verteld werd, terwijl ik vind dat muziek vrij moet zijn. Toen ik gestopt ben in de muziekschool was ik mijn enthousiasme voor muziek toch een beetje kwijt. De speelsheid die ik associeer met muziek maken, heb ik pas herontdekt nadat ik van mijn ouders een gitaar heb gekregen ter gelegenheid van sinterklaas.”

Wisten jullie als kind al dat jullie dit wilden doen?

Janus: “Bij mij was dat zeker niet het geval. Ik was van plan om braaf mijn diploma te behalen en dan ergens in een bedrijf te gaan werken als elektricien. In mijn vrije tijd zag ik me verder muziek maken.”

“Pas nadat we de Rock Rally hadden gewonnen, kreeg ik door dat het anders kon lopen.”

Lennert: “Ik was er als kind wel al van overtuigd dat ik als artiest door het leven zou gaan. Daarom zag ik mezelf niet noodzakelijkerwijs muzikant worden. Ik dacht eerder dat ik zou gaan tekenen, schilderen of films regisseren.”

“Na onze overwinning in de Rock Rally hebben onze ouders ons meteen gesteund in onze ambities. Ik ben ze daar nog altijd dankbaar voor. Toch was hun houding ook duidelijk: eerst een diploma behalen en dan pas alles geven voor de muziek.”

Jullie hebben nog een jongere broer Siebe. Heeft hij het er niet lastig mee dat jullie met alle aandacht gaan lopen?

Janus: “Ik denk dat niet. Mocht dat ooit zo geweest zijn, dan is dat nu zeker niet meer het geval. Siebe zit inmiddels ook in het muziekcircuit.”

“Zo gaat hij met Compact Disk Dummies mee op pad als roadie en is hij ook backliner (de persoon die bij een band alles regelt op vlak van techniek, red.) bij onder meer Hooverphonic en Black Box Revelation.”

“Hij heeft muziektechniek gestudeerd en is zeer onderlegd. Ik denk dat hij er nog meest last van heeft dat veel mensen hem al eens verwarren met Lennert.”

Heeft jullie vader Joost, toch een gewaardeerd decorbouwer, ook een rol bij Compact Disk Dummies?

Janus: “Hij gaat niet mee op pad met de groep, maar als we experimenteren met nieuwe decors of met technische nieuwigheden is hij de eerste aan wie we dat even voorleggen. Hij wil ook altijd ons jaarplan kennen.”

En welke raad heeft jullie moeder voor jullie in petto?

Lennert: “Zij zorgt ervoor dat we met onze voeten op de grond blijven staan. Ze weet ook altijd erg goed wat ik gezegd heb in de media. Als het volgens haar niet door de beugel kan, krijg ik het gegarandeerd zeker te horen (glimlacht). Ik probeer daar dan ook wel voor een stuk rekening mee te houden.” (Freddy Vermoere)

BIO:

Privé:

Lennert Coorevits (26) woont samen met zijn vriendin Ymke Vansteenbrugge in Gent. Janus Coorevits (24) woont in dezelfde buurt van Lennert in Gent, samen met zijn vriendin Becky Quissens. De broers Coorevits zijn afkomstig van Desselgem en hebben nog een broer Siebe (21). Hun ouders zijn Joost Coorevits en Greet Meersman.

Opleiding en loopbaan:

Lennert behaalde een master multimediale vormgeving aan het KASK in Gent, nu onderdeel van de School of Arts. Janus studeerde elektronica aan de Odisee Hogeschool in Gent. Nu zijn ze bijna voltijds met muziek bezig. Beiden hebben ook een bijberoep. In rustiger periodes kunnen ze daarop terugvallen. Janus herstelt synthesizers en Lennert maak dan muziek voor reclame of advertenties. (vfb)

De tips van Janus en Lennert:

Favoriete horecazaak?

Lennert: “Als we iets gaan drinken is dat in de Casa El Vid in Desselgem. Vroeger gebeurde het meer, nu geraken we er maar af en toe meer. We repeteren dan wel dikwijls in onze studio in Desselgem, maar dat is overdag en dan is er geen tijd om op café te gaan. We zien daar ook onze vrienden of kennissen van vroeger en Avril is een vriendelijke patron die bovenal goede muziek draait. In Waregem zelf komen we weinig of nooit. Als we een lekkere koffie willen gaan drinken, doen we dat in de Fikabar op het Sint-Elooisplein in Sint-Eloois-Vijve.”

Favoriet evenement?

Lennert: “Op Straete Kermis lopen we wel eens rond op de jaarlijkse rommelmarkt als we pauzeren in de studio. We hebben daar ooit een Siel Mono synthesizer gevonden voor 30 euro. We zijn ook nog altijd actief in de organisatie van het Sintfeestje in Desselgem. Samen met vrienden die we al kennen van toen we nog klein waren.”

Lennert: “In Waregem wil ik toch het gratis straattheater- en circusfestival De Kleinste Steeple vermelden. Mijn vader en mijn nonkel Steef zijn daar indertijd mee gestart. Janus en ik zijn er vaak mee naartoe gegaan. Ik heb nog meegeschreven aan toneeltjes terwijl Janus mee voor technische ondersteuning zorgde.”

Janus: “Wat ik wel weet te waarderen is Mabatobato, het festival dat park Casier omtovert tot een tropisch paradijs vol geuren en kleuren. Het resultaat is een exotische mix van (wereld)muziek, dans, een wereldkinderdorp vol workshops en een Zuiderse cultuur- en foodmarkt. Er hangt dan een leuke sfeer. Mijn ma werkt er ook mee als vrijwilliger van de wereldwinkel.”

Favoriete plek?

Janus: “Op zich biedt het nieuwe stadsdeel Zuidboulevard in Waregem wel mogelijkheden, maar voorlopig blijft het toch te veel een kale vlakte. Er is wel wat groen maar dat voelt toch wat geforceerd aan. Waregem is trouwens algemeen te veel een stad van beton en zou ook op andere plaatsen wat meer groen kunnen gebruiken.” (vfb)