De Uilenspiegels op de planken met ‘Café Moes’

Redactie KW

Een gezelschap dat meer dan 40 jaar onafgebroken elk jaar een theaterstuk opvoert en bovendien elk jaar met andere acteurs. Dat zijn De Uilenspiegels. Op vrijdag 23 februari brengen opnieuw leerlingen van het 5de jaar aso van Spes Nostra de eerste van vier voorstellingen in De Vonke. Ze wagen zich deze keer aan Agatha Christie.

De Uilenspiegels werden ‘geboren’ in 1975. Onder impuls van de leraars Bob Carron en wijlen Medard Delrue speelden ze ‘Een vrijer op het dak’. Médard – de eerste mannelijke leerkracht in wat toen nog een meisjesbastion was – was ook de eerste regisseur.

Drijvende kracht

Met de naam ‘De Uilenspiegels’ wilde men een beetje ‘de spiegel van de maatschappij’ zijn. Wiskundeleraar Bob Carron is 30 jaar lang de drijvende kracht gebleven. Tot in 2004 hield hij zich vooral met decor en praktische zaken bezig, maar heeft ook twee keer geregisseerd. Er werd nadien ook op gastregisseurs een beroep gedaan (zoals Arla Theys). Alain Maricau – leraar Nederlands en Duits in het 6de aso – is aan zijn 15de editie toe. Een eerste keer regisseerde hij al in 1984 en sinds 2004 doet hij dat in een vaste beurtrol met Dirk Claerbout.

De Uilenspiegels hebben zich al alle mogelijke genres en auteurs of bewerkingen gewaagd, van Sophocles en Shakespeare tot Molière en Tsjechow. Voor de 44ste uitvoering viel de keuze op Agatha Christie. ‘Café Moes’ is een komische toneelaanpassing van de novelle ‘Drie blinde muisjes’. Het gaat over een jong koppel dat bouwvallige herberg wil kopen. Op zeker ogenblik komt een bont gezelschap er terecht. Blijkt dat in het pand ooit een beruchte gangsterbende huisde en de fabelachtige buit van hun laatste overval nooit is teruggevonden … En met Agatha Christie weet je dat er een moord in de lucht hangt. Waarna uiteraard de poppen aan het dansen gaan.

Paasreis

Sien Soete neemt onder meer de kostumering en decorontwerp voor haar rekening. Elise Hoste verzorgt de administratieve kant en helpt ook met grime. “Zo’n project betekent een verrijking voor de leerlingen, als individu en als groep die naar een doel toewerkt”, zegt Alain Maricau. De opbrengst geeft hen een duwtje in de rug voor hun paasreis in het zesde jaar.

Een ticket kost 7 euro in voorverkoop en 9 euro aan de deur. De voorstellingen hebben plaats op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari en op vrijdag 2 en zaterdag 3 maart, telkens om 20 uur in De Vonke. (NOM)