De Stroate verhuist even naar rusthuis tijdens werken Zwevegemstraat in Kortrijk

De allereerste Hip Hop Academie van België, genaamd De Stroate, verlaat voor heel even hun vertrouwde stek in de Zwevegemstraat te Kortrijk.

Op de foto herkennen we vrijwilliger Seppe, rapper Louis, coördinator Tomas, rapper Emiel en GEO. © foto TV

De buurt krijgt een opwaardering en dat gaat gepaard met grote verbouwingswerken aan de gevels en achterliggende panden. De huidige CinéPalace moet daardoor ook plaats ruimen met als gevolg dat de creatievelingen even het verlaten rusthuis van Sint-Vincentius in gebruik mogen nemen. In datzelfde rusthuis huist er voorlopig ook nog een restaurant en andere pop-up zaken.

CinéPalace deed de afgelopen eeuw dienst als ballroom, bioscoop, erotische cinema, muziekwinkel maar werd begin de 21ste eeuw leven ingeblazen door als Bolwerk, vzw CinéPalace en vzw De Stroate. “We huizen hier nu een aantal jaar en dit dankzij een goede overeenkomst met Stad Kortrijk die graag een muziekstad wil worden. In samenwerking met diverse diensten hebben we bekeken hoe we de achterliggende panden van het gebouw konden vrijwaren omwille van de geschiedenis en uniekheid die eraan verbonden is”, aldus coördinator Tomas.

Goede herinneringen

De Stroate verliest een van zijn twee ingangen en zal voortaan te betreden zijn via de groenzone die het Stad zal voorzien in de Zwevegemstraat. Maar om het vertrek te vieren werd er eerst nog eens stevig doorgefeest. Zowel op vrijdag als op zaterdag stonden er heel wat activiteiten gepland. “We sluiten af met een tweedaagse die beide nachten duren tot 04.00 uur wat uitzonderlijk is voor ons. We hopen hiermee een laatste afscheid te kunnen brengen aan ons stekje“, besluit Tomas.

Het slotevenement trok heel wat feestvierders op gang die nog een laatste keer wilden genieten van hoe het er nu uitzag. “Ik had nog een drankkaart die ik lang geleden gekocht had en vond geen goed moment om nog eens langs te komen. Toen ik hoorde van dit feestje kon ik het niet laten om toch langs te komen want ik heb hier heel goede herinneringen achtergelaten. Nu rakel ik ze één voor één op met goede muziek en een leuke sfeer”, vertelt Jonas ons. En dat er sfeer is, dat is zeker. Zowel DJ’s als publiek leken uitermate te genieten van dit gebeuren.

Zaterdagavond werd afgesloten met een heuse Reggae/Dub night. Volgende week vrijdag vind het eerste feestje al plaats op de nieuwe locatie onder de naam Funk Them Friday.
Zaterdagavond werd afgesloten met een heuse Reggae/Dub night. Volgende week vrijdag vind het eerste feestje al plaats op de nieuwe locatie onder de naam Funk Them Friday.© foto TV

De organisatie vertrekt naar een gloednieuwe buurt waar rust en kalmte een gewaarwording is. Niet ver van de Leie en in het groen van het Groeningepark zal het een aanpassing worden voor de buurt. “Ons tijdelijk gebouw is voorzien van diverse ruimtes, namelijk een street art museum, opname studio, schrijf studio, trainingzaal, kleedkamers, een grote danszaal en een cafetaria waar we 200 mensen kunnen in onderbrengen. We zullen de buurt informeren via flyers en op 10 november een opendeurdag organiseren zodat iedereen ons kan leren kennen en vragen stellen indien ze dit wensen. We hopen hiermee tegemoet te komen aan de vraag van de bewoners. Uiteraard willen we met iedereen uit de buurt overeenkomen“, verwoordt de coördinator het.

Ook heel wat lokale verenigingen zullen er hun stek vinden onder datzelfde dak als zijnde Root Division, Joined Forces, Ill Mindz, Artkor, The Fam. Tijdens de het openingsweekend stelt De Stroate ook hun langverwachte CD “De Zwevegemsestroate” voor. Volgens de huidige plannen zouden zij in 2020 naar een vernieuwde CinéPalace terugkeren.

(TV- foto’s TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.