De Spil in Roeselare brengt cultuur via Take Away aan huis in coronatijd

Spilmedewerkers zijn als postbodes aan de slag om cultuurpakketten samen te stellen, hier zien we Els Coppens.© Stefaan Beel
Spilmedewerkers zijn als postbodes aan de slag om cultuurpakketten samen te stellen, hier zien we Els Coppens.© Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Kunstenaars die brieven schrijven, pakketjes maken, digitale kunstwerken en voorstellingen aanbieden. Je vindt het aanbod van De Spil voor groot en klein de komende dagen en weken op hun website. “We grijpen ook weer terug naar de goede oude brievenbus om pakketten te versturen”, vertelt Annelies Vancraeynest.

Wat Spil-directeur Dirk Cornelis vorig jaar voorspelde is uitgekomen. “We gaan onszelf moeten heruitvinden want deze coronasituatie zal nog een heel eind duren.”

“En dat is wat we sinds vorig jaar maart inderdaad hebben gedaan”, legt Annelies Vancraeynest uit. Zij is verantwoordelijk voor de samenstelling van het aanbod van Take Away . “We zijn gestart met ‘Canapé’ dat wat parallel liep met ons reguliere aanbod als dat kon met onder andere live optredens op de site Sint-Vedastus. Zo zijn we steeds mee opgeschoven met de maatregelen. Er liggen ondertussen stapels plannen klaar voor optredens voor zowel kleine groepen, voor vijftig, honderd en hopelijk voor meer mensen. Stilzitten zit niet in ons DNA en daarom zijn we overgeschakeld op Take Away ook omdat we heel snel doorhadden dat het sluiten van De Spil dit keer echt wel lang zou duren.”

Weg van het digitale

“Noem het gerust cultuur door de brievenbus . We merkten bij veel mensen, ook bij onszelf, een zekere online vermoeidheid. Met ons aanbod doen we een poging om zo ver mogelijk van het digitale te blijven. Ik heb dat concept eigenlijk moeten uitvinden hier bij mij in de huiskamer want ook wij werken vanop afstand.”

“We merken een online vermoeidheid bij de cultuurliefhebber”

“We proberen om zoveel mogelijk aanbod via de gewone brievenbus tot bij de cultuurklant te brengen. Je bestelt dus iets op onze website en je ontvangt thuis een pakket of een envelop. We besteden daar veel aandacht aan. Het zijn op zich al kunstwerkjes die door de gleuf van de brievenbus vallen. Het bedenken van de pakketten gebeurt thuis maar het samenstellen doen we dan weer wel in De Spil. Het cultuurcentrum ziet er de jongste weken meer en meer uit als een postkantoor.”

“Het aanbod is zeer divers en bedoeld voor alle leeftijden. Leuk is ook dat je de pakketten kan aankopen voor iemand anders. De Spil speelt dan voor geheime boodschapper en verrast iemand van jouw keuze vervolgens met een onvergetelijk cultuurgeschenk.”

Mysteryschrijvers

“Met stip vermelden we graag de ontwapenende, geëngageerde en grappige online voorstellingen van Laura Van Dolron. Zij vond het genre stand-up filosofie zowat uit en is er een meester in. Ze presenteert haar troostende brieven als een gesprek humoristische en filosofisch. Dit is een uniek en exclusief aanbod waar we hier in De Spil echt fier op zijn.”

“Dan hebben we ook twee mysteryschrijvers die brieven schrijven vanuit bekende personages als Peter Pan of Mary Poppins. Pas na verschillende dagen of weken en evenveel brieven onthullen ze hun ware identiteit.”

“Er zijn ook digitale cultuursnoepjes te vinden op onze website. Zo is er de podcast van Ilse de Koe waarin ze zeven verrassende mensen op het digitale podium brengt. Ze vond hen bereid om over hun favoriete zonde te vertellen. Het gaat over hoogmoed, hebzucht, onkuisheid, afgunst, gulzigheid en wraak. Samen gaan ze op zoek naar het antwoord hoe zondig die zonde eigenlijk wel is. Je hoort onder andere Dirk De Wachter, Jean Paul Van Bendehem en Pascale Petralia maar ook de wereldkampioen frikandellen eten en een bekend strafpleiter.”

Sprookjesenveloppen

“Jits Van Belle van onder andere ‘Ella’ en ‘Familie’, zorgt voor stevig gevulde sprookjesenveloppen. Je ontdekt in je brievenbus brieven maar ook foto’s en gekke experimenten om thuis uit te proberen. Ook om te doen zijn de drie artistieke opdrachten die bij vier kortfilms horen onder de titel ‘Henry Goes Digital’. Componist Henry Purcell was zeven jaar toen the great plague Londen trof in 1669. Wie buiten kwam moest een pestmasker dragen. Herkenbaar?”

“De Spil biedt nu cultuur aan via de brievenbus”

“Het gaat dus vaak over series. We nemen onze bezoekers mee op een culturele reis die meer dan één moment of één dag duurt. Intekenen op ons aanbod is plezier gegarandeerd voor enkele weken.”

“We merken aan de respons dat mensen nood hebben aan zinvolle invulling van hun vaak noodgedwongen vrije tijd. We horen dat ze blij zijn dat ze weer kunnen uitkijken naar iets al is het de postbode die weer een leuk cultuurpakket van De Spil brengt. En houd onze website in het oog want er komen elke week nieuwe items bij”, besluit Annelies Vancraeynest. (Bart Crabbe)

Meer op www.despil.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier