De Kelk pakt uit met polyvalente zaal

Vincent De Jaegher in De Kelk. © Davy Coghe
Redactie KW

Op zaterdagavond 3 maart spelen Jane Doe & The Black Bourgeoises en Transcoder de nieuwe polyvalente zaal in. De zaal bevindt zich achter het café en werd geconcipieerd volgens het box-in-box principe.

Zaakvoerder Vincent De Jaegher en diens eega Lisa Demeyere hebben kosten noch moeite gespaard om hun achterzaal zo adequaat mogelijk uit te rusten. De bar heeft het cachet van art deco en ook de uit Tsjechië afkomstige, ouderwetse parketvloer, gestut door een zogenaamde ontdreuningslaag om geluid te absorberen heeft alles wat aan het cultuurhuis De Kelk van weleer doet herinneren. De kunstwerken van Sammy Slabbinck aan de muren dragen hier nog toe bij.

Voor de geluidsinstallatie deed De Jaegher een beroep op het Franse merk L-Acoustics. Voor de belichting ging hij te rade bij Keymusic, de firma van Steven Van Havere, bekend van Metronoom.

Perfecte akoestiek

Aan de achterzijde van het podium creëerde De Jaegher een geluidswand die bestaat uit aan elkaar gelijmde houten blokjes. “Dit diffusiesysteem moet ervoor zorgen dat we alles kunnen organiseren met een nagenoeg perfecte verspreiding van het geluid in de zaal”, legt hij uit. “We zullen ook steeds werken met dezelfde geluidstechnicus.”

In de polyvalente zaal van De Kelk koestert De Jaegher de ambitie om elke vrijdag- en zaterdagavond concerten te organiseren. In de meest uiteenlopende genres, van rock over blues en metal tot misschien zelfs dance. Hij staat ook open voor optredens van stand-upcomedians en tentoonstellingen. Daarnaast is de zaal te huur voor fuiven, verjaardagspartijen, bedrijfsfeestjes en andere evenementen.

Zware investeringen

De nieuwe polyvalente zaal vergde een zware investering. Wellicht zal De Kelk een bedrag van maximum 100.000 euro kunnen recupereren van de stad Brugge. Voorwaarde: ze dienden zelf een kwart van dit bedrag te investeren, wat ze ook deden. “De muziekinstallatie en de bijbehorende microfoons dienen we voor eigen rekening te nemen”, geeft De Jaegher mee. “We zijn ook nog van plan om backstage in slaapruimtes te voorzien, zodat de muzikanten bij ons kunnen overnachten.”

Ondertussen diende De Jaegher ook een bouwvergunning in om de bovenzaal operationeel te maken. “Daar zullen we volgens hetzelfde principe tewerk gaan en dus ook een box-in-box creëren. Dit moet ons in staat stellen om bands de mogelijkheid te bieden om midden in de week te repeteren, geluidsopnames te maken of zelfs een videoclip op te nemen. Ook daar zullen er, hopelijk binnen het halfjaar, optredens en fuiven kunnen plaatsvinden.” Op de Facebookpagina vind je een overzicht van alle activiteiten. (SVV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.