De Grote Post geeft Oostendse verenigingen nog warmere thuis

Voelgewoel, het voelparcours voor baby's en peuters, keert wegens groot succes komend voorjaar terug in De Grote Post. (GF/Yvan Mahieu) © MAHIEU
Gillian Lowyck

De Grote Post stelde zijn meerjarenbegroting 2020-2025 voor. De pandemie zorgde voor uitdagingen, maar alles bij elkaar kon het cultuurcentrum 2020 positief afsluiten. Voor de komende jaren staan er heel wat investeringen op het programma. De infrastructuur wordt verbeterd, Oostendse verenigingen krijgen een nog warmere thuis en het artistiek budget stijgt, waardoor er meer ruimte is voor bijzondere voorstellingen en eigen projecten.

Coronajaren 2020 en 2021 waren een uitdaging voor de hele cultuursector, ook voor De Grote Post. De inkomsten van de ticketverkoop vielen weg, maar werden gecompenseerd door onder meer technische werkloosheid. Daardoor kon De Grote Post in 2020 toch een positief resultaat behalen. Zoals bekend nam het stadsbestuur een verhoogde subsidie voor De Grote Post op in de meerjarenplanning. “Centen die we extra investeren in het Oostendse cultuurlandschap”, klinkt het bij algemeen coördinator Stefan Tanghe.

“Concreet staan volgende investeringen op de agenda: in 2022 bestaat De Grote Post tien jaar, een verjaardag die niet zomaar kan passeren, uiteraard. Samen met de Oostendse amateurverenigingen zetten we een traject op. Oostendse verenigingen die in 21-22 zelf op scène staan, krijgen op de eerste twee voorstellingen die ze organiseren een korting van 50 procent. Bovendien blijven de zaalhuurtarieven voor categorie 1 (Oostendse verenigingen die zelf cultuur maken en brengen) en 2 (non-profitorganisaties) gelijk tot 2025. Zo activeren en stimuleren we postcorona hun werking.”

Er gebeurden ook investeringen in het gebouw. “Atelier +1 werd volledig verduisterd, zodat we nu extra repetitieruimte kunnen aanbieden. En uiteraard werd er ook ingezet op luchtverversing en CO2-meting, zodat er zeker op een veilige manier kan worden vergaderd, gecreëerd en gerepeteerd.”

Noden middenveld

“Een van de opdrachten van De Grote Post is het ondersteunen van de Oostendse verenigingen”, vult Bart Plasschaert (CD&V), voorzitter van de Algemene Vergadering, aan. “Daarom is het de bedoeling om verder regelmatig en intens structureel overleg te plegen tussen team De Grote Post en het Oostendse middenveld: de amateur- en professionele verenigingen, de cultuurbeleidscoördinator, de cultuurraad, de seniorenraad, de jeugdraad en de minderhedenadviesraad. Bedoeling is enerzijds om de werking van het cultuurhuis optimaal af te stemmen op de noden van het middenveld en anderzijds ook het middenveld steeds opnieuw te stimuleren om actief deel te nemen aan onze werking.”

Voorjaarsprogramma

“We zijn opgelucht en heel tevreden dat we De Grote Post opnieuw op volle toeren mogen en kunnen laten draaien. Het hele team heeft er enorm veel zin in. En het deed deugd om op het overleg van afgelopen week te merken dat ook de verenigingen veel goesting hebben en enthousiast zijn om de draad na corona weer op te pikken. Vanuit De Grote Post staan we klaar om hen daar op alle vlakken bij te ondersteunen.”

Het cultuurcentrum maakt terwijl van de gelegenheid gebruik om zijn voorjaarsprogramma bekend te maken. Een greep uit het aanbod: “In de paasvakantie wordt de lokettenzaal omgetoverd tot een installatie voor kinderen én hun ouders”, vertelt Liv Laveyne. “Gratis toegankelijk en bovendien maakt het ook nog eens muziek. Verder brengen we ook Voelgewoel terug, ondertussen al een vaste waarde in ons programma. We werkten voor het eerst met een open call daarvoor en de gesprekken met kunstenaars zijn volop gaande. Voelgewoel is een parcours voor baby’s en peuters waarbij ze kunnen voelen, ontdekken, dingen in hun mond steken… Nadien zullen we dit ook beschikbaar maken voor kinderdagverblijven en scholen.” Nog zo’n topvoorstelling is The Sheep Song van FC Bergman. Met échte, levende schapen op de planken. “Die schapen hier krijgen, zal al een spektakel op zich zijn.”

Residentenfestival

Nog een vaste waarde ondertussen is Kiem, het residentenfestival. Dat wordt volgend jaar in juni voor de vierde keer georganiseerd. Pascal Lervant: “Drie dagen lang zullen dertig residenten van De Grote Post het beste van zichzelf geven.” Verder ook op het programma: bijzondere muziekvoorstellingen van onder anderen SX, Michael Van Peel en het project Romney van het performersduo Mardulier & Deprez.

(GL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.