De grootste ‘FC De Kampioenen’-fan: “Ooit bouw ik het café van Pascale op ware grootte na”

Robin Verrecas tussen zijn indrukwekkende collectie. © Davy Coghe
Philippe Verhaest

Vanaf maandag vuurt Eén opnieuw elke zomeravond een aflevering van ‘FC De Kampioenen’ jouw huiskamer binnen en kan je de misverstanden van Balthazar Boma, DDT en zelfs Pico Coppens volledig herbeleven. Voor Robin Verrecas bevatten die amper nog geheimen, want de 26-jarige Oostkampenaar mag zich met recht en reden de grootste fan van het land noemen. Hij verzamelt alles wat met de populairste Vlaamse televisiereeks ooit te maken heeft en wat hij niet vindt, knutselt hij gewoon zelf in elkaar. “In de films zijn enkele van mijn eigen replica’s al gebruikt omdat het origineel gestolen was.”

Dat Robin Verrecas helemaal in de ban is van alles wat met FC De Kampioenen te maken heeft, is het understatement van het jaar. Al quasi heel zijn leven werkt hij dagelijks een aflevering achter de kiezen, verzamelt hij alles wat over de reeks gaat én steekt hij ook zelf memorabilia en gadgets in elkaar. “Met dank aan mijn broer Steve (40)”, glimlacht Robin. “Hij was als kind enorme fan en ik keek met hem mee. FC De Kampioenen is er gewoon altijd al geweest. Als klein ventje vond ik het vooral leuk dat voetbal de basis van de serie is. Die sfeerschepping vind ik fantastisch, ook al gaan de meeste afleveringen totaal niet over het spelletje. En de humor is universeel. Wat twintig jaar geleden grappig was in de reeks, is dat vandaag nog altijd. Dat bewijzen ook de torenhoge kijkcijfers. Straks is FC De Kampioenen weer het best bekeken programma van de hele zomer. Dat zegt genoeg.”

In onze nieuwe woning richt ik de zolder in als permanent museum – Robin Verrecas

Voor Robin zijn de avonturen van de slechtste voetbalploeg van het land dagelijkse kost. “Ik heb zelfs afleveringen in MP3-vorm omgezet en die beluister ik wanneer ik aan het werk ben. Dan zie ik de beelden gewoon voor me verschijnen. En thuis zet ik regelmatig een aflevering als achtergrond op. Maar nog altijd ontdek ik nieuwe elementen en details die me nooit eerder waren opgevallen. Toon me één shot en ik kan je meteen zeggen uit welke aflevering die komt. Toewijding, hé”, knipoogt hij.

Pico Uyttebroeck

Maar zijn passie gaat veel verder dan enkel de afleveringen uit het blote hoofd kennen. De content creator bij Sporthouse Group heeft meer dan waarschijnlijk de meest indrukwekkende verzameling FC De Kampioenen-artefacten van het land. Een resem truitjes, tal van posters, callsheets, uittreksels van scenario’s, lege blikken Boma Worst, een zelfgemaakte maquette van de garage van DDT… Robin heeft het allemaal in huis. “Ik ben erg trots op een document dat dateert van januari 1990. Daar staat de ruwe versie van het idee voor de reeks beschreven en heet Pico Coppens nog Pico Uyttebroeck”, grijnst Robin. “En als ik iets niet kan vinden, dan maak ik het gewoon zelf.”

Robin Verrecas met een levensgroot cardboard van Dimitri De Tremmerie, een van zijn favoriete personages.
Robin Verrecas met een levensgroot cardboard van Dimitri De Tremmerie, een van zijn favoriete personages.© Davy Coghe

Dat mag je letterlijk nemen, want Robin ontwierp zelf het iconische hoedje van Oscar Crucke en liet de tapijtkostuumvest van Boma op maat namaken. “Daarmee ben ik naar de première van de vierde film van FC De Kampioenen getrokken”, klinkt het trots. “Sindsdien hangt ze in de kast. Misschien haal ik ze er nog eens uit als ik in het huwelijksbootje stap.” In die films is Robin ook zelf te zien. “Ik nam er twee figurantenrolletjes voor mijn rekening: als arbeider in de worstenfabriek van Boma en als gast op het trouwfeest in de vierde film. Dat was puur genieten.”

Aan de maquette van DDT’s garage is hij dan weer ontelbaar veel uren bezig geweest. “Op basis van honderden foto’s en screenshots heb ik in Photoshop de plek vorm gegeven en die dan op schaal nagebouwd. Enkele van mijn zelfgemaakte items werden ook in de films gebruikt. De Boma Worst-blikken, bijvoorbeeld, en de foto van Balthazar Boma met Jean-Marie Pfaff. De originele werd tijdens een expo gestolen, ik heb die zelf nagemaakt.”

“Maar mijn collectie zal nooit af zijn. Zo mis ik nog een kalender uit de zesde aflevering van seizoen 17. Daarin brengen Xavier, Pol, Marc en co een eigen naaktkalender op de markt, maar ik weet zelfs niet of die effectief ooit bestaan heeft. En die zelf namaken is toch net iets te moeilijk”, grinnikt Robin.

Eerbetoon

Zijn grote droom is om ooit het legendarische café van Pascale op ware grootte na te bouwen. “Mijn eigen Café De Kampioen, dat zou fantastisch zijn. Daar ben ik nu al zaken voor aan het verzamelen. Zo staan er in het tuinhuis al barkrukken die een exacte kopie zijn van die in de reeks zelf. Ooit komt het ervan, dat weet ik nu al.”

Robin Verrecas heeft een schat aan memorabilia.
Robin Verrecas heeft een schat aan memorabilia.© Davy Coghe

“En in mijn nieuwe woning – met mijn vriendin verhuis ik eind dit jaar naar Zwankendamme – komt er op de zolderverdieping een permanent klein museum waar ik mijn collectie een plek zal geven. Daar kijk ik enorm naar uit. Nu moet ik alles nog in dozen opbergen, straks kan ik er elke dag van genieten. Ik kreeg al enkele keren de vraag om bepaalde items te verkopen, maar dat zal ik nooit doen. Ik kan er gewoon niet van scheiden.”

Johny Voners was een van de opper-Kampioenen. Puur als eerbetoon voor hem moeten die acht geplande nieuwe afleveringen er komen – Robin Verrecas

2020 was door het overlijden van Johny Voners, Xavier Waterslaeghers in de reeks, voor elke FC De Kampioenen-fan een zwart jaar. Ook voor Robin. “Hij was een van de opper-Kampioenen. Niet te vervangen. Maar toch vind ik dat die geplande acht nieuwe afleveringen er moeten komen, als eerbetoon aan Johny.”

“De eerste zeven episodes mogen gerust op het vertrouwde recept berusten, maar de ultieme aflevering moet volgens mij rond het afscheid aan Xavier draaien. Geen slapstick, maar pure emotie. Dan zal ik met plezier met de zakdoek in de hand voor televisie zitten.”

Robin bouwde ook de garage van DDT op schaal na. De gelijkenis is indrukwekkend.
Robin bouwde ook de garage van DDT op schaal na. De gelijkenis is indrukwekkend.© Davy Coghe

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten