De geverfde landschappen van een vader en zijn dochter

Robie Van Outryve en Anne Vanoutryve voor een van de werken van Anne die op de tentoonstelling te zien zijn. (foto AC)
Redactie KW

Galerij Montanus.5 presenteert een gezamenlijke tentoonstelling van vader Robie Van Outryve en dochter Anne Vanoutryve. Ze delen een bijzondere interesse voor landschappen.

“De jaartallen van geboorte en leeftijd van mij en Anne kruisen elkaar eenmalig in 2021: ik ben geboren in ’44 en dus 77 jaar, Anne is geboren in ’77 en dus 44 jaar. De gelegenheid bij uitstek om dit kleurrijk te vieren met een dubbeltentoonstelling”, vertelt Robie Van Outryve over de opmerkelijke naam – 44 > < 77 – van de expositie. “Wat ons samenbrengt en verbindt, is de kunst van ‘geverfde landschappen’, met toewijding en meesterschap beoefend.”

Ik ben van ’44 en dus 77 jaar, Anne is van ’77 en dus 44 jaar. Dat wilden we kleurrijk vieren

Anne Vanoutryve geeft les in Kadens, de Diksmuidse kunstacademie. “Daar geef ik teken- en schilderlessen voor volwassenen, zowel voor beginners als voor gevorderden”, vertelt Anne. “Op de tentoonstelling zullen, zoals de naam het zegt, landschappen te zien zijn. De werken die ik maakte, zijn meestal reisherinneringen aan Noorwegen, IJsland, Scandinavië. Telkens met aandacht voor het milieu, voor de problematiek van de smeltende ijskappen, de verdwijnende gletsjers. Schilderijen met een boodschap, werken met verwijzingen naar de toekomst: afgebrokkelde landschappen en donkere sferen, een dystopie waarbij ik vaak denk aan 2068.”

Robie Van Outryve is al decennia een gevierd kunstenaar. “Mijn werken die op de tentoonstelling staan, zijn landschappen in de streek van de Franse rivier de Somme, over water en rust. De vertaling op doek van het prachtige, ongerepte natuurgebied. Over de speling van het water en licht, de veranderende kleuren van de klei, het constant veranderen van het landschap.”

Speciale uitgave

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is ook ‘Waterland’ gerealiseerd: “Een artisanale uitgave, met dertien gedichten die ik schreef en vergezeld van een origineel werkje op papier van Anne en mij”, zegt Robie. “Dichter Roger de Neef schreef een inleidend woord, en Hendrik Verschave heeft de bundel handgezet en gedrukt, op 24 exemplaren.” Een exemplaar kost 300 euro.

Van de expo is een catalogus van veertig pagina’s beschikbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier