Dansstudio Danneels uit Roeselare viert 35ste verjaardag met ‘De Notenkraker’: “Magisch verhaal vol romantiek”

De dansers kijken ernaar uit om opnieuw op het podium te mogen staan. (foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel
Redactie KW

Om het 35-jarig bestaan van de Roeselaarse dansschool Dansstudio Danneels te vieren, organiseert Linda Danneels op 3, 4 en 5 december de klassieke balletvoorstelling ‘De Notenkraker’. Het publiek kan zich alvast aan heel wat magische kerstsfeer verwachten.

Het is 35 jaar geleden dat Linda Danneels (54) balletles begon te geven in hartje Roeselare. Ondertussen is Dansstudio Danneels al lang een gevestigde waarde in de Rodenbachstad en staat de dansschool nog altijd bekend als de klassieke balletschool van Roeselare, waar gezelligheid, kleinschaligheid en kwaliteit primeren.

Magie

Jaarlijks organiseert Linda Danneels in mei een dansoptreden. Afgelopen jaren werden onder andere de klassieke balletvoorstellingen 1.001 Nachten, Het Zwanenmeer en Don Quichotte opgevoerd, maar ook algemene dansperformances zoals Let’s Dance, Broadway en En Voyage.

Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan heeft ze beslist om De Notenkraker in december op te voeren: “In mei 2021 mochten er geen evenementen van dergelijke omvang georganiseerd worden”, vertelt Linda. “Het 35-jarige bestaan van de dansschool wou ik echter niet zomaar voorbij laten gaan, dus hebben we beslist om de voorstelling in het najaar te programmeren. Aangezien het verhaal van De Notenkraker over een magische Kerstmis gaat, is dit stuk ideaal om in december te presenteren. In 1996 en 2006 hebben we dit stuk ook opgevoerd, dus het was tijd om dit mooie en sfeervolle kerstverhaal nog eens te tonen.”

De Notenkraker is gebaseerd op het verhaal De Notenkraker en de Muizenkoning van de Duitse auteur E. T. A. Hoffmann uit de 18de eeuw. De Russische choreograaf Marius Petipa creëerde een balletchoreografie van dit verhaal op muziek van Tchaikovsky. Op 18 december 1892 vond de première plaats door het Mariinskiballet in Sint-Petersburg.

Betoverde notenkraker

Ondertussen is De Notenkraker dé traditionele kerstvoorstelling in de balletwereld. Het stuk brengt het verhaal van een meisje dat op kerstavond een betoverde notenkraker cadeau krijgt, waardoor ook het publiek helemaal ondergedompeld wordt in de sprookjesachtige kerstwereld.

“We hebben ons al lang voorbereid op eventueel strengere maatregelen”

Linda Danneels

Al maandenlang is Linda Danneels bezig met de voorbereiding van de show: “Choreografieën maken en aanleren en dan nog eens de hele praktische kant organiseren: zeker in deze onzekere periode komt er heel veel bij kijken. We hebben ons echter al lang op voorhand voorzien om voorbereid te zijn op eventueel strengere maatregelen. Zo zullen er, in de plaats van een tribune, tafels geplaatst worden, zodat de toeschouwers elk in hun bubbel van de voorstelling kunnen genieten.”

“Vorig jaar met het optreden van 1.001 Nachten, dat we trouwens nog net op de valreep mochten opvoeren, hebben we dat ook op die manier georganiseerd en de reacties waren erg lovend. De mensen vonden het zelfs gezelliger. We zijn in ieder geval allemaal blij en dankbaar dat we na zo’n lange periode van gedwongen stilzitten opnieuw mogen optreden.”

Ook al kost het maandenlange voorbereidingswerk altijd bloed, zweet en tranen, de dansers kijken ernaar uit om eindelijk opnieuw op het podium te mogen staan. Voor veel dansers is het weekend van het optreden een heel speciale gebeurtenis om te koesteren. Ex-leerlinge Deborah Borry (39) uit Moorslede blikt alleszins nostalgisch terug op de optredens. Ondertussen is het bijna 35 jaar geleden dat ze haar eerste les volgde bij Linda: “Als ik terugdenk aan de optredens, krijg ik zelfs een warm gevoel: dat is voor mij pure nostalgie”, zegt ze.

Winter Wonderland

Hoewel de focus bij Dansstudio Danneels op klassiek ballet ligt, worden er ook andere stijlen zoals modern, neo-klassiek, jazz en hiphop aangeboden. Deze groepen brengen elk een choreografie in het voorprogramma Winter Wonderland. Stefanie Declerck (26) zorgt voor de jazz- en hiphopchoreografieën en Julia Thorrez (17) voor een moderne dans. Er nemen een 100-tal leerlingen deel aan het voorprogramma en een 60-tal aan De Notenkraker.

De balletvoorstelling vindt plaats in het ontmoetingscenter O. C. A. R. in Rumbeke op vrijdag 3 en zaterdag 4 december om 19.30 uur en op zondag 5 december om 15.30 uur.

“Droom die uitkomt” – Stefanie Declerck

Stefanie Declerck (26) uit Moorslede is leerkracht lager onderwijs in de Sint-Jozefsschool en danst al twintig jaar. “Mijn toenmalige dansleerkracht heeft me doorverwezen naar Linda, om aan mijn techniek te werken. Ik voelde me hier meteen thuis. Dansen betekent alles voor mij: ik sta ermee op en ga ermee gaan slapen. Als ik hier ben, kan ik automatisch even alles vergeten.”

Stefanie geeft ondertussen ook zelf jazzlessen en in De Notenkraker danst ze de vrouwelijke hoofdrolspeler Clara. “Ik had totaal niet verwacht dat ik de hoofdrol zou krijgen. Tien jaar geleden, bij het 25-jarige bestaan van de dansschool, heb ik wel al eens een solo van Clara mogen dansen. Bij deze rol voel ik me heel goed. Ik mag gewoon lief en schattig zijn”, lacht Stefanie.

De Notenkraker is al altijd mijn favoriete balletstuk geweest, dus voor mij is het een droom die uitkomt”, besluit Stefanie.

“Ideaal stuk voor kerst” – Linda Danneels

De passie voor ballet zit er bij Linda Danneels (54) al van kleins af aan in. Op 8-jarige leeftijd waagde ze zich aan haar eerste balletles. Ze was meteen verkocht en is sindsdien nooit meer gestopt. Toen ze 19 werd, begon ze les te geven en ontdekte dat dit haar grote passie was. Hoewel Linda al tientallen optredens in het verleden met succes tot stand heeft gebracht, blijft het telkens opnieuw een hele uitdaging. Gelukkig kan ze steunen op haar jarenlange ervaring. Telkens opnieuw slaagt ze erin om inspiratie te vinden om vernieuwende choreografieën te creëren. Daarnaast verzorgt ze ook de muziek én de kostuums, wat soms vaak wekenlang naaiwerk kan zorgen. “Er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan enkel choreografieën maken en aanleren”, zegt Linda. “Ook de prachtige muziek, de belichting en mooie kostuums horen erbij en maken het geheel af. De Notenkraker vormt het ideale verhaal om al in de kerstsfeer te komen.”

“Favoriete uitlaatklep” – Sander Deroo

S

ander Deroo (21) uit Rumbeke studeert verpleegkunde in Kortrijk, maar daarnaast is dansen (klassiek ballet en jazz) zijn favoriete uitlaatklep: “Ik ben iemand die snel zijn gevoelens opkropt, maar wanneer ik dans, kan ik alles gewoon loslaten. Als kind mocht ik eerst niet dansen. Ik heb alle sporten uitgeprobeerd, zonder iets vol te houden. Toen ik eindelijk begon te dansen, wist ik meteen dat het dat was wat ik wou.”

Enkele jaren geleden zag hij op Facebook dat Linda een mannelijke hoofdrolspeler zocht. Zonder twijfelen ging Sander de uitdaging aan en is er sindsdien blijven dansen. “Ik had al eerder hoofdrollen in moderne dansen, maar nog nooit in een echte show. Vorig jaar speelde ik de prins in 1.001 Nachten en dat was een heel mooie ervaring. Ik ben een heel romantisch type en aangezien klassieke balletverhalen meestal erg romantisch zijn, ligt dat me helemaal”, besluit Sander.

(SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier