Danseres Odile uit Roeselare mag prestigieuze zomercursus volgen

(foto Emiel Deman)
(foto Emiel Deman)
Redactie KW

De coronacrisis heeft voor Odile Declerck (15) verrassend gunstige resultaten opgeleverd. Terwijl de audities voor de Summer Intensive in het American Ballet Theatre normaal gezien in New York zelf plaatsvinden, was er dit jaar een digitaal alternatief voorzien, waardoor ze de kans heeft gekregen om deel te nemen: “Het perfecte moment dus!”

Odile Declerck (15) volgt wiskunde-wetenschappen in het Klein Seminarie in Roeselare. Naast haar studies heeft ze heel veel interesses. Zo heeft ze vroeger nog pianolessen gevolgd, turnen, hockey, tekenen en voordracht. “Dansen is mijn hoofdhobby. Alle andere zijn erbij gekomen. Nu focus ik me vooral op dans, daarnaast volg ik ook nog drie uur per week toneel, wat me veel voordeel oplevert bij het dansen. Pianospelen oefen ik soms nog thuis en waar ik een gelegenheid zie, schrijf ik me in voor een hockeykamp. Maar dansen heeft dus al altijd op de eerste plaats gekomen”, lacht Odile. Ze danst al van in de kleuterklas. Momenteel danst ze meer dan tien uur bij Ndigo en volgt praktisch alle stijlen die de dansschool aanbiedt: klassiek ballet, pointes, techniek, modern, jazz en hedendaags. Daarnaast assisteert ze haar dansleerkracht ook nog eens anderhalf uur bij de lessen voor de kleinste kindjes. Ook al gaan de lessen al een jaar online door, Odile bleef zich gepassioneerd inzetten en was vooral dankbaar dat ze kon blijven dansen.

Intensief trainen

Een eindje geleden nam Odile deel aan de online auditie voor de Virtual Summer Intensive 2021 bij het American Ballet Theatre (ABT) in New York. De internationale dansschool werd opgericht in 1939 en is vandaag de dag een van de meest gerenommeerde balletcompagnies ter wereld. “Mijn leraar Justin had er eens over gepraat en dan ook een mail met wat meer informatie gestuurd. Uiteindelijk heb ik besloten om de uitdaging aan te gaan en volop te oefenen voor de auditie”, zegt Odile. De twee weken voor de auditie heeft ze non-stop getraind om haar techniek nog zo goed mogelijk bij te spijkeren. Ineke Vandevyvere en Justin Yep, gediplomeerde ABT-docenten, hielpen haar bij die voorbereiding: “Ineke en Justin stonden steeds voor me klaar met goede raad en positieve energie. Ze waren echt super lief en als iets niet lukte, mocht ik altijd om hulp vragen. Ze hebben me veel goeie tips gegeven en me verbeterd waar nodig. Het gaat zowel over de basistechnieken van ballet, alsook over de kleinste details: het moet allemaal perfect zijn. Het was hard en veel werken, maar het gaf me wel echt een zalig gevoel om nog eens voluit te kunnen dansen in de studio en op die manier veel bij te leren in zo’n korte tijd.”

Na twee weken intensief trainen volgde het spannende moment om de auditievideo op te nemen. Die werd een aantal keer opnieuw gefilmd, want ze kon zich natuurlijk geen klein foutje permitteren. “Doorheen het hele proces van de auditie liet ik alles gewoon op me afkomen. Ik dacht: ik zal meedoen voor het plezier en de ervaring. Als ik er niet bij ben dan heb ik het ten minste geprobeerd, als ik er wel bij ben, dan zal ik echt verrast zijn. En verrast was ik zeker, toen ik het positieve nieuws te horen kreeg!” Ook haar ouders zijn enthousiast: “Wij vinden het natuurlijk super dat ze er volledig voor gegaan is en zijn trots dat zij zo’n unieke kans heeft gekregen”, zegt haar mama Griet Daels.

“Het was zalig om nog eens voluit te kunnen dansen”

In de zomer zal ze tien dagen lang vijf uur per dag les krijgen van topleraren uit de prestigieuze balletschool. De dansers zullen ingedeeld worden in kleine groepjes en volgens niveau. In de voormiddag zal ze iedere dag een les klassiek ballet en pointes krijgen en in de namiddag jazz, modern of voor Odile nieuwe dansstijlen. Daarnaast zal ze de kans krijgen om na elke lesdag vragen te stellen aan professionele dansers in een nabespreking. Als de coronamaatregelen niet veranderen, zal de dansstage online plaatsvinden: “Dat is natuurlijk wel jammer. Ik ben nog nooit in New York geweest en anders zou een van mijn trainers meegaan om me te begeleiden. Hoe dan ook, ik ben uiteraard super gelukkig en dankbaar, want dansen is iets waarmee ik al mijn hele leven bezig ben, al van toen ik een kleuter was. Ik wou altijd iets ‘speciaals’ meemaken, iets anders dan de ‘gewone’ danslessen en nu is die droom uitgekomen.”

Zelfvertrouwen

Doordat Odile vastberaden aan haar dromen bleef werken tijdens de lockdown, is ze een voorbeeld voor alle dansers. Ze wil dan ook nog graag een mooie tip meegeven voor andere dansers die zich eventueel ook aan een dergelijk avontuur willen wagen: “Laat je zeker niet afschrikken door andere kandidaten. Als je het niet eens probeert, zal je het nooit weten. Wanneer ik al die andere getalenteerde deelnemers zag, dacht ik: het gaat me nooit lukken, ik zou beter opgeven. Maar uiteindelijk zal je slagen als je in jezelf gelooft. Grijp elke kans!”

Met hoe haar toekomst er zou kunnen uitzien, is Odile nog niet bezig. Mocht ze voor een professionele danscarrière opteren, heeft ze in ieder geval al de steun van haar ouders: “Dat is haar keuze. Wij staan achter haar en laten haar vrij. Ze doet alles met volle overgave en veel liefde en dat is heel mooi om te zien”, aldus Griet. (Sofie Missiaen)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.