Damp krijgt ‘Quarter Lifetime Achievement Award’ van Best of Bruges

Michiel Vanden Abeele en Wannes Loosveldt: "Damp is zoveel meer dan een collectief of label." © Davy Coghe
Redactie KW

Op vrijdag 8 februari krijgt Damp een Quarter Lifetime Achievement Award. Dit gebeurt tijdens de uitreiking van de Best of Brugge-awards in Theaterzaal De Biekorf. Wannes Loosveldt en Michiel Vanden Abeele zijn the main men van Damp, het collectief achter de dj-act Team Damp, het populaire partyconcept Nah Mean en het Bomboclat Festival in Zeebrugge.

In den beginne was er Suburb Soundz, een groep Brugse jongeren die in 2005 de eerste Heads High-party’s hielpen organiseren. Van hiphop tot hard techno. Wannes Loosveldt (31) alias Wally Nesta en Michiel Vanden Abeele (29) alias Tim Flack behoren tot de founding fathers die het nest kort nadien uitvlogen om te gaan studeren. “Samen met enkele medestanders heeft Ward Benoit Suburb Soundz verder geprofessionaliseerd. Daar is onder meer het dancefestival Elements uit gegroeid”, schetst Vanden Abeele.

In 2012 roerden Loosveldt en Vanden Abeele zich weer in Brugge. “Ik woonde toen in de buurt van de Dampoort”, herinnert Loosveldt zich. “De eerste verdieping van het huis waarin ik toen woonde, was omgebouwd tot een studio. Daar hebben we onder andere het debuutalbum van Bram Lagast alias No Exp. opgenomen. Hij had een rhyme waarin hij rapte van De Smede tot de Damp euh oord. Damp Oord. Dat was voor ons een aha-erlebnis en de vlag waaronder we wilden varen. We maakten meteen een Facebookpagina aan, maar wisten nog niet goed waar Damp Oord precies voor zou staan: een collectief, een label of een party-organisatie, het was ons nog niet duidelijk.”

Niet aan de klaagmuur

De groei zou organisch geschieden. “Veel van onze vrienden waren in Gent of andere studentensteden blijven plakken, maar voor ons mocht dit geen reden zijn om hier niets te ondernemen”, stelt Vanden Abeele. “We wilden niet aan de klaagmuur gaan staan over wat er niet aanwezig is in Brugge. Neen, we wilden zelf in een aantrekkelijk aanbod voorzien. Zo werd Damp een state of mind.”

Samen met Cactus Muziekcentrum vzw bokste Damp Oord een nieuwe reeks club nights in elkaar: de Damp Sessions. Dit concept koppelde een stomende liveband aan dj’s die je tot een gat in de nacht aan het dansen probeerden te krijgen. “In die periode hebben mijn broer Pieter en ik ook De Vetten Os overgenomen”, aldus Loosveldt. “In ons café begonnen we kleinschalige party’s te geven. Van reggae tot hiphop, onder het motto Doowop is back, een ode aan de legendarische uitgaansplek, gelegen aan de Predikherenstraat 35. Daar kwam volk op af en na verloop van tijd wilden we een versnelling hoger schakelen. In 2014 huurden we jeugdhuis Comma voor de eerste Nah Mean-party. Daar draaiden we voor het eerst als Team Damp. Reggae en dancehall. Het leverde ons een eerst gezapig succesje op. Brugge had de opkomst van de urban vibe grotendeels gemist, maar dit was duidelijk iets waar we verder op konden bouwen.”

Zo kwam er ook diversiteit in het uitgaansleven van jong-Brugge. Loosveldt wil vooral iedereen de kans geven om zichzelf te kunnen zijn. Zonder stempels of stigma’s. “Vandaag is diversiteit vaak raciaal gebonden, maar die bepaling is mij te eng. Het gaat ook over de sociale positie die je in een samenleving inneemt. Als we vandaag een dancehall night op het getouw zetten, komen daar ook jongeren op af die eigenlijk liever punk horen. Ik ben trots op die vorm van diversiteit en zou die in de toekomst dan ook graag vasthouden. Door ons toedoen is het aanbod diverser geworden. Hierdoor hebben we een stad die te boek staat om de bleekschetenmiddenklasse meer kleur gegeven. Die kleur was al aanwezig in Brugge, maar wij hebben ze wel meer zichtbaar helpen maken.”

Team Damp

Alle activiteiten steunen al enige tijd op een stevige basis. Damp Oord is de vzw en het kernorgaan. Vanden Abeele hanteert er de voorzittershamer. Vertakkingen zijn het partyconcept Nah Mean, de concerten onder de noemer Damp Intiem in De Vetten Os en Boombaclat, het meerdaags festival dat al twee zomers het strand van Zeebrugge inpalmde. Meest in the picture staat Team Damp. “Elke maand staat ons dj-collectief meermaals op flyers afgedrukt of vind je ons op één of andere Facebookpagina terug”. verduidelijkt Loosveldt, die samen met Hannes Dewapenaere (29) alias Artwan Team Damp vormt.

Eind oktober vorig jaar werden ze nog genomineerd voor de Red Bull Elektropedia Awards. Ze kwamen immers binnen op plek 85 in de Belgian dj Top 100. Dit hadden ze onder meer te danken aan hun passages op Tomorrowland, Reggae Geel en Pukkelpop vorige zomer. Of waren het die in Charlatan in Gent, Bloody Louis en Dyoukes Nightclub in Brussel of de Mango Club in Antwerpen? “Dit jaar zetten we onze artistieke lijnen verder uit, maar gaan we ook de structuur erachter verstevigen. Met onze vzw hebben we ondertussen de vier locaties vastgelegd waar we in 2019 party’s zullen houden. Vroeger was het ondenkbaar dat we daar al zo vroeg bij waren”, lacht Loosveldt. “Voorts geldt hetzelfde devies als voor De Vetten Os. Het jaar brengt ons feest en nog meer feest. We willen het nachtleven nog meer overnemen en naar onze hand zetten.” (SVV)

Stemmen voor de Best of Brugge-awards kan nog tot en met zondag 13 januari op de website www.villabota.be/bob

Op donderdag 30 mei komt er een open air-editie van Nah Mean op de site van Het Entrepot. Ook komt er een speciale uitgave om de lustrumuitgave van dit fuifconcept te vieren. www.dampoord.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.