Cultuurraad eert Raveel met tribute-avond: “Voor de helft woord, voor de helft muziek”

Peter Lambert. (foto JF)
Redactie KW

Komend weekend organiseert de Zultse cultuurraad een Roger Raveel tribute-avond. Verhalenverteller Peter Lambert en singer-songwriter Wouter Berlaen bundelen hun krachten om een unieke voorstelling te maken met woord en muziek. Fotografe Anne De Meulemeester stelt tegelijkertijd een reeks foto’s tentoon, geïnspireerd op het werk van Raveel.

Roger Raveel zou dit jaar 100 jaar geworden zijn en dat zal Zulte geweten hebben. De gemeente Zulte riep het jaar 2021 uit tot Raveeljaar en organiseert regelmatig activiteiten die in het teken staan van de beroemde Machelse schilder. De komende drie zondagen organiseert de cultuurraad een tribute-avond rond Roger Raveel. Peter Lambert uit Machelen heeft enkele verhalen en teksten over de jeugd van de schilder verzameld en zal deze met passie naar voor brengen. Daarin wordt hij bijgestaan door singer-songwriter, bassist en Zultenaar Wouter Berlaen. “Peter heeft heel wat teksten verzameld over Raveel en samen met hem heb ik enkele nummers gekozen die qua thematiek goed passen bij Peters vertellingen,” legt Berlaen uit. “De avond zal ongeveer voor de helft woord en voor de helft muziek zijn.”

geen grote roem

Wouter Berlaen heeft het genoegen gehad om de Machelse schilder enkele malen te ontmoeten tijdens zijn leven. “In 2012 vroegen ze mij van Radio 1 om een nummer te maken bij het werk van Roger,” vertelt Berlaen. “Ik heb toen ‘De Definitie van Geluk’ geschreven bij het werk ‘Man met Ijzerdraad in de Tuin’, een werk uit de jaren ’50 van Raveel. Het heeft al de typische abstracte kenmerken van het later werk van Raveel, maar beeldt nog steeds duidelijk een man af die in zijn tuin staat met een ijzerdraad in zijn handen, hij maakt een omheining.

Het idee achter de tentoonstelling is simpelweg waar Raveel me doet aan denken – Anne De Meulemeester, Fotografe

Voor mij is dat de definitie van geluk, de Zultenaar is gewoon gelukkig in zijn hof. Raveel was ook zo. Ik heb een stukje van een interview met Raveel in het nummer verwerkt als sample. Hugo Claus vroeg ooit aan Raveel of hij van plan was om naar New York te gaan, daar moest je immers zijn om echt beroemd te worden als kunstenaar. Raveel antwoorde ‘we gaan toch allemaal dood op het einde’. De grote roem interesseerde hem niet.”

kwiek

“Later heb ik hem nog ontmoet in een kunstgalerij in Sint-Martens-Latem. Dat was heel gek, er waren mensen van over heel de wereld die in de rij stonden om hem eens te ontmoeten. De curator van het museum heeft ons toen aan elkaar voorgesteld en hij wist van het liedje dat ik voor hem gemaakt had. Onze laatste ontmoeting was op Raveels 91ste verjaardag, die later zijn laatste zou worden. Het viel me op hoe kwiek hij nog was op die leeftijd. Toen mocht ik spelen in het Raveelmuseum en daar konden we uitgebreid babbelen, het was een indrukwekkende ervaring,” besluit Berlaen.

Kabels

Naast de muziek van Wouter Berlaen en de vertelsels van Peter Lambert, stelt Anne De Meulemeester ook enkele foto’s tentoon met Raveeliaanse indrukken. “Het wordt een mengeling van foto’s uit mijn archief en enkele nieuwe foto’s,” zeg Anne. “Het idee achter de tentoonstelling is simpelweg waar Raveel me doet aan denken. Dat kan van alles zijn: vormen, kleuren, thema’s… De hoogspanningskabels deden me bijvoorbeeld denken aan de lijnen in Raveels werk dus heb ik een foto genomen van die kabels.” (JF)

Tickets en info via admeul60@gmail.com of 0478 32 05 21.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier