Cultuurprijzen gaan naar Dirk Steppe, Jacques Lecluyze en Breughelcomité

Het Breughelcomité won de cultuurprijs voor verenigingen. © WO
Redactie KW

Voor de vierde keer werden in het stadhuis de cultuurprijzen uitgereikt. De prijzen werden uitgereikt in drie categorieën: persoon, vereniging en organisatie/project met een uitzonderlijke culturele bijdrage. In de eerste categorie won Jacques Lecluyze, in de tweede categorie het Breughelcomité en in de derde categorie Dirk Steppe. Alle drie ontvingen ze een kunstwerk van de hand van beeldhouwer Patrick Lepoutre.

Vlak voor de uitreiking van de cultuurprijzen werden drie jubilerende verenigingen in de schijnwerpers geplaatst: het Sint-Niklaaskoor (50 jaar), Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef Menen (125 jaar) en Harmonie Sint-Cecilia Vrij en Blij Lauwe (175 jaar). “Ze staan symbool voor de onbetaalbare inzet van de vele vrijwilligers in het verenigingsleven”, loofde schepen van Cultuur Griet Vanryckegem hen.

Het Breughelcomité won de cultuurprijs voor verenigingen en liet daarmee de Lukasgilde en Rekkem Toen achter zich. Al 50 jaar lang zorgt het comité op de derde zondag van juni voor een onvervalst dorpsfeest, doorspekt met typisch Vlaamse ingrediënten.

Afscheidnemend voorzitter Hubert Cottenie, die een halve eeuw geleden mee aan de wieg stond van Breughelkermis, mocht de prijs in ontvangst nemen. “De voorbije 50 jaar hebben we enorm veel gerealiseerd. Daarvoor kunnen we rekenen op de medewerking van tal van Rekkemse verenigingen en Rekkemnaars.”

Bekroning voor muziekcarrière

Zeven Menenaars waren genomineerd voor hun persoonlijke culturele bijdrage: Dirk Steppe, Ghislain Verstraete, Hubert Cottenie, Marianne Verhaeghe, Marc Vermeersch, Diana Dupont en Jacques Lecluyze. Deze laatste kwam als winnaar uit de bus.

Noem het een bekroning voor een uitzonderlijke carrière in het teken van de muziek. De gewezen docent en directeur van de Academie voor Muziek en Woord inspireerde decennialang tal van jonge talenten en motiveerde hen om muziek te spelen. Hij is dirigent van het Banjo-orkest, het Sinjakoor en muziekband Allegretto.

“Dit komt totaal onverwacht. Ik vind dat alle zeven genomineerden hun verdiensten hebben. Ook zonder deze bekroning zou mijn leven hetzelfde zijn. Maar ik ben hier wel straf gelukkig mee”, reageert Jacques Lecluyze.

Eind dit jaar neemt hij als dirigent afscheid van het Banjo-orkest en het Sinjakoor. “Op doktersadvies moet ik het wat rustiger aan doen. Maar eerst volgt er met het Banjokoor nog een optreden op de Wieltjesfeesten, een jubileumconcert op 5 november en een kerstconcert. Ook met het Sinjakoor plan ik nog een kerstconcert.”

Uitzonderlijke bijdrage

De prijs voor een organisatie of project met een uitzonderlijke culturele bijdrage ging naar kunstschilder Dirk Steppe (72). In het kader van Menen Muurt realiseerde hij een 20 meter lange muurschildering met zes bekende Breugheltaferelen.

Een absolute blikvanger voor Rekkem en een gedroomd uithangbord voor de Breughelkermis. In het verleden waren grote thematentoonstellingen van Dirk Steppe te bewonderen in Menen: ‘Dames’ is een serie naaktfiguren, ‘Staatsieportetten’ is een reeks monumentale werken en ‘Buiten Beeld’ zijn intimistische portretten van mensen die aan de buitenkant van de maatschappij leven.

Intussen is hij volop aan het werk voor een nieuwe tentoonstelling. “Die vindt volgend jaar plaats in Gallery Frock in Ieper.” De kunstenaar blijft bescheiden onder alle lofbetuigingen. “Het doet me plezier dat mensen op me stemmen en dat mijn werk gewaardeerd wordt. Nu weet ik meteen ook hoe een politicus zich voelt als hij verkozen is en tegen iedereen vriendelijk moet zijn.”

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.