Cultuurprijs voor Wilt van Gheeste

© Foto Coghe
Redactie KW

In cultuurzaal De Balluchon werden zondag onder ruime belangstelling de Koekelaarse cultuurprijzen 2022 uitgereikt.

Voorzitter Elise De Gend van de cultuurraad huldigde de verdienstelijke leden en maakte de winnaars van de fotowedstrijd bekend. Bloemen waren er voor Griet Depreitere als nieuwe Krak van Koekelare. Toneelvereniging Wilt van Gheeste sleepte de prestigieuze cultuurprijs de ‘Bronzen Stekker’ (een bronzen beeldje van de hand van Torhouts kunstenaar Jeffrie Devriese) in de wacht.

Fotowedstrijd

Eerst zette de cultuurraadvoorzitter een aantal leden van Koekelaarse verenigingen in de bloemetjes voor hun verdienstelijke prestaties bij hun vereniging. Die eer viel Anja Schollier (leesclub Libra Clava), Birger Ramboer (Ouders- en Vriendenkring Gemeenschapsscholen Koekelare), Thalita Kerckenaere (toneelvereniging Wilt van Gheeste) en Yves Dewachtere en Geert Vanmaeckelberghe (Koninklijke Fanfare Sint-Joris), te beurt.

Het dagelijks bestuur van de cultuurraad en het bestuur van Diaclub De Trekker vormden de jury van de jaarlijkse fotowedstrijd. Zij verkozen Tarwe dorsen van Patrick Claeys als derde beste foto, Handenarbeid van Danny Vanhevel als tweede en Tijd voor iets nieuw van Mieke Backers kwam als winnaar uit de bus. Het thema was Koekelare werkt. Iris Burgers ging aan de haal met de publieksprijs voor haar foto Nestbak controle en ringen van de steenuil.

Uit de vijf genomineerden voor de Krak van Koekelare kwam Griet Depreitere uit de bus met het hoogste aantal stemmen vanwege de lezers van Krant van West-Vlaanderen. Het werd een emotioneel moment waarbij kort werd teruggeblikt op de sporen die het overlijden in een auto-ongeval van dochter Charlotte Gysel hebben nagelaten. Nogmaals een pleidooi om alcohol en drugs gescheiden te houden van het besturen van een voertuig.

Bronzen Stekker

Voor de cultuurprijs ‘De Bronzen Stekker’ waren er vier genomineerden: Valerie Duweyn en haar vrijwilligersteam van Poezelou, toneelvereniging Wilt van Gheeste, auteur van historische verhalen Dan Adams en Koninklijke Fanfare Sint-Joris die in 2022 zijn 100-jarig bestaan vierde. Laureaat werd Wilt van Gheeste, waarbij ook de bloeiende jongerenwerking Jong Wilt in de verf werd gezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier