Cultuurprijs Ernest Brengier in Oostrozebeke verschoven naar volgend jaar

Cultuurraadvoorzitster Linda Devolder.© CLY
Cultuurraadvoorzitster Linda Devolder.© CLY
Redactie KW

Heel recent deed de gemeente een oproep aan iedereen in Oostrozebeke om eventuele kandidaten voor de driejaarlijkse cultuurprijs Ernest Brengier te melden bij de cultuurdienst. De uitreiking van die prestigieuze cultuurtrofee zou normaal gezien op 23 oktober plaatsvinden. Corona strooide weer roet in het eten want de uitreiking wordt afgelast en verschoven naar volgend jaar.

“De vorige cultuurprijs werd uitgereikt in 2018 aan kunstenaar Georges Schelstraete”, legt cultuurraadvoorzitster Linda Devolder uit. “In 2015 werd de prijs in het leven geroepen en voor de eerste keer uitgereikt. De prijs is telkens gebaseerd op de drie voorbije werkjaren.”

Weinig kandidaten

“Er werd gerekend op een twintigtal kandidaten maar we kregen tot nog toe slechts drie namen binnen. Normaal worden de kandidaten vanuit het verenigingsleven voorgedragen maar aangezien zij al een hele tijd niet meer mogen vergaderen, kwamen er van hen geen meldingen binnen. Ook de volledige sluiting van de horeca heeft niet geholpen. Het lamleggen van het verenigings- en cultureel leven heeft ertoe geleid dat er amper iemand werd voorgedragen dit jaar. Ook de onzekerheid over het organiseren van een groot cultuurfeest met verschillende optredens van artiesten speelt mee in onze beslissing om de cultuurprijs uit te stellen. Zullen we OC Mandelroos zelfs binnen mogen met meer dan honderd man? Het is allemaal nog onzeker. Het voorbije coronajaar was daarnaast heel pover wat prestaties van de artiesten betreft.”

Geen afstel

Al deze argumenten samen hebben ervoor gezorgd dat het bestuur van de culturele raad heeft beslist om de uitreiking uit te stellen. Uitstel is echter geen afstel. “We zijn nu al van plan om van de uitreiking in 2022 een topeditie te maken. We hopen wel dat er intussen nog een groot aantal kandidaten wordt voorgedragen zodat er keuzemogelijkheden zijn en er een waardige kandidaat kan bekroond worden.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier