Cultuurdienst viert honderd jaar Roger Raveel

Annelies Dierickx-Visschers, An Hoorelbeke en Bart Van Kerckhove, Dirk Ooms en Bart Plasschaert presenteren de activiteiten rond de 100ste verjaardag van kunstschilder Roger Raveel.© GLO
Annelies Dierickx-Visschers, An Hoorelbeke en Bart Van Kerckhove, Dirk Ooms en Bart Plasschaert presenteren de activiteiten rond de 100ste verjaardag van kunstschilder Roger Raveel.© GLO
Redactie KW

Roger Raveel zou dit jaar 100 jaar geworden zijn. De kunstenaar had een bijzondere band met Oostende en de Cultuurdienst grijpt dit moment dan ook aan om een reeks activiteiten op poten te zetten. Hoewel Raveel een beeldend kunstenaar was, is de hommage in grote mate muzikaal.

Roger Raveel wordt beschouwd als een van Belgiës grootste naoorlogse kunstenaars. “De kunstenaar had een sterke band met Oostende, waar hij graag vertoefde”, weet cultuurschepen Bart Plasschaert (CD&V). In 1989 maakte hij bijvoorbeeld een ruimtelijke muurschildering in het gebouw van het Loodswezen.

Naar aanleiding van de 85ste verjaardag van de schilder was er begin 2007 de overzichtstentoonstelling De schilder spreekt in de Venetiaanse Gaanderijen. Ook ontwierp Raveel de permanent opgestelde installatie Confrontatie voor het Oostendse Koningspark. Ook de overzet draagt zijn stempel.

Muzikale hommage

Genoeg redenen dus voor de stad om de kunstenaar in de kijker te zetten. In het Koningspark staat sinds 2006 het abstracte werk Confrontatie van Roger Raveel.

In het kader van 100 jaar Roger Raveel worden de spiegelfragmenten van het kunstwerk tegen eind juni gerenoveerd.

Op 15 juli vind je op de site van stad Oostende de muzikale hommage Raveeliana , gecomponeerd door Bart Van Kerchove (componist en leerkracht van het Conservatorium), uitgevoerd door Bart Van Kerchove en An Hoorelbeke, met beelden van Roger Raveels werk in Oostende. Koperkwintet Il Clarino Brass brengt de hommage RAVEEL 4 YOU! die dag ook live in het Koningspark, bij zijn kunstwerk.

Digitale expo

Bovendien kan je vanaf 1 juli ook op de website van Beeldbank Kusterfgoed kijken naar een digitale expo over de band van Raveel met Oostende. In het vernieuwde Mu.ZEE kan je trouwens ook een heleboel werken van de kunstenaar bewonderen. (GLO)

Info en reservatie: www.oostende.be/raveel .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.