Culture Dance uit Torhout viert vijftiende verjaardag met zes shows

Inneke Blockeel blijft de drijvende kracht van Culture Dance. © Foto JS
Johan Sabbe

Een vreugdedansje weze toepasselijk. Culture Dance, de dansschool van Inneke Blockeel, bestaat vijftien jaar en viert dat drievoudige lustrum van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 februari met in totaal zes wervelende dansshows in het cultuurcentrum de Brouckere. Vier ervan zijn al volledig uitverkocht.

De vzw Culture Dance is ondergebracht in het sportcentrum The Move langs de Vredelaan. Dat is geen toeval, want de zaak wordt uitgebaat door Inneke Blockeel (37) en haar man Tom Vandecasteele (38). De bijna vijfhonderd leden van Culture Dance beschikken er over de geschikte accommodatie. Onder hen 230 kleuters en basisschoolkinderen en voorts jongens en meisjes uit het secundair onderwijs en volwassenen.

Brede waaier stijlen

“Het lijkt de dag van gisteren, maar de prille start van onze dansschool had in januari 2003 plaats, dus intussen vijftien jaar geleden”, aldus Inneke, die zelf een begenadigde danseres is. “Ik was maar 4 jaar toen ik destijds met ballet gestart ben en het dansen heeft me nooit meer losgelaten. Nu is mijn rol in de dansschool er vooral ene van organiseren en coördineren. Dat moet ook wel met bijna vijfhonderd leden en een brede waaier aan genres en niveaus. Culture Dance telt veertien dansdocenten, die allen op hun specifieke domein hun kwaliteiten hebben. Leuk is dat sommigen vijftien jaar geleden als kindje in de dansschool gestart zijn en er nu zelf lesgeven. Welke stijlen we zo allemaal aanbieden? Ballet, modern, kids dance, hiphop, clipdance, jazz, disco, breakdance, kleuterdans en ook showdance én start to dance voor volwassenen.”

Ook ‘start to dance’

Er komen beduidend meer meisjes dan jongens dansen, al geldt dat niet voor alle stijlen. “Voor de breakdance krijgen we veel jongens over de vloer”, aldus Inneke. “Maar over het algemeen klopt het dat de meisjes liever dansen dan de jongens. Of daar althans toch meer zin in hebben.”

Op donderdagavond om 20 uur loopt er een reeks start to dance. “De meeste deelnemers daaraan zijn mama’s die kinderen hebben die bij Culture Dance les volgen”, licht Inneke toe. “Dat project slaat aan, want de interesse is groot.”

Op donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 februari viert de dansschool haar verjaardag met in totaal zes dansshows in het cultuurcentrum de Brouckere. Telkens van 17.30 tot 19.30 uur uur de kidsshow en van 20.30 tot 23 uur de avondshow. Met uitsluitend leden van Culture Dance op scène. Er zijn enkel nog tickets voor de donderdag verkrijgbaar (13 euro).

Met de stad aan tafel

Culture Dance is een vzw en heel graag zou ik tot een samenwerking willen komen met de stedelijke Kunstacademie, die ook dans aanbiedt”, zegt Inneke. “We kunnen aanvullend werken, zowel qua aanbod, als qua accommodatie. Het zou jammer zijn om door gebrek aan overleg energie te verspillen. Misschien moet ik eens met de stad aan tafel zitten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.