Creatief duo Gus & Stella ruilt Londen in voor Oostende: “Het is een ruwe bolster”

OOSTENDE -- Gus en Stella, alias Bert Van den Abeele en Kim De Witte: "De vrijheid van onze job, dat is fantastisch. En de variëteit natuurlijk." (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Gillian Lowyck

Als je namen als Chanel of Vogue tot je klanten mag rekenen, woon je toch in een hippe wereldstad? Creatief duo Gus & Stella woonde lang in Londen, maar ze verhuisden onlangs naar… Oostende. Een plek die hen enorm inspireert.

Gus & Stella, dat zijn eigenlijk Bert Van den Abeele (36) en Kim De Witte (34). “Gus en Stella zijn onze tweede namen”, glimlacht Bert alias Gus. “We wisten trouwens al snel dat we internationaal aan de slag wilden gaan, dus een internationaal klinkende naam was mooi meegenomen. Op school hadden we een mentor die ons zei hoe belangrijk het was om van onder de kerktoren weg te trekken. Andere oorden, andere perspectieven.”

Gus & Stella zijn allebei afkomstig van Gent en leerden elkaar ook daar kennen, op het KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, red.). Vandaag zijn ze al meer dan 13 jaar een koppel. “Samenwerken, dat was eigenlijk een evidentie voor ons. Wanneer we dat vertellen, zeggen veel mensen dat ze nooit met hun partner zouden kunnen samenwerken”, zegt Stella. “Maar we zijn zodanig goed op elkaar ingespeeld, dat dat voor ons totaal geen probleem is.”

Creatieve concepten

Na hun studies besloot het koppel om stage te lopen bij enkele fotografen. “We gingen zes maanden naar Londen, om eens te kijken wat dat daar zou geven en of het wel zou lukken. Uiteindelijk zijn die zes maanden acht jaar geworden.”

Gus & Stella onder één noemer scharen is moeilijk: fotografie, collages, film, maar ook creatieve concepten bedenken… “Als een klant houdt van ons concept, kunnen we heel wat kanten uit.” Tot die klanten mogen ze ondertussen heel wat bekende namen rekenen zoals Chanel, Vogue, Topshop… “Vandaag zijn we vooral aan het werk in de modesector en voor magazines.”

We wisten al snel dat we internationaal aan de slag wilden gaan

Een creatieve job kan je in principe overal uitoefenen en dus ruilden Gus & Stella de Britse hoofdstad in voor Oostende. “Waarom we terugkeerden? Het was gewoon tijd voor iets anders. We kwamen regelmatig terug naar België en als we dat deden was dat vaak naar Oostende. Mijn ouders hebben hier een appartement”, zegt Gus. “We hebben er altijd van genoten om hier te zijn en het leek dan ook iets logisch om naar hier te verhuizen.”

“We twijfelden nog over Brussel, Amsterdam of Parijs”, pikt Stella in. “Maar dat zou iets teveel van hetzelfde zijn. We zouden dan wel in een ander land wonen, maar het zou wéér een grootstad zijn met toch dezelfde vibe. Waarom dan niet terug naar Gent? Eerlijk, Gent is een heel mooie stad geworden maar we zijn het toch wat ontgroeid.”

Tijdens de lockdown vielen er veel opdrachten weg, al was het ook net een moment voor Gus & Stella om creatief bezig te zijn. “We hebben ons kunnen focussen op een nieuwe portfolio maken. Al was het ook een moment om rust te vinden. We hebben in die periode een boek over Oostende gemaakt met foto’s, collages en tekeningen.”

Fan van de kuststad

In Oostende kan het koppel ook vrij zijn, net hetgene wat ze zo belangrijk en fijn vinden in hun job. “Onze werkdagen zien er heel variabel uit. De ene dag beantwoorden we mails, de andere dag doen we een photoshoot of gaan we een tentoonstelling bezoeken in Brussel. Ook dat hoort erbij. We zijn ook graag bezig met nieuwe kunstvormen, zoals bijvoorbeeld embroidery of schilderen. Ons leven en ons werk lopen door elkaar, dat is ook logisch voor ons. Het is zeker geen 9 to 5, maar dat zouden we niet kunnen. De vrijheid van onze job, dat is fantastisch. En de variëteit natuurlijk.”

Ondertussen wonen Gus & Stella een goed jaar in Oostende. En in dat jaar zijn ze helemaal fan geworden van de kuststad. “Oostende is een ruwe bolster”, vinden ze. “Er is hier nog heel veel mogelijk. Weet je, als we in Londen tijdens het weekend iets wilden gaan drinken of naar een marktje gaan aan de andere kant van de stad, waren we vaak anderhalf uur onderweg. Als we hier anderhalf uur onderweg zijn, staan we in Brussel, Antwerpen, Parijs. Ideaal. En de zee, die is ook gewoon magisch. In Engeland gingen we vaak naar Brighton. Ook een fantastische stad, die eigenlijk wel wat gelijkenissen heeft met Oostende.”

Specialty Coffee

“Oostende inspireert ons enorm”, gaan ze verder. “In het jaar dat we hier wonen, hebben we al meer foto’s van de stad genomen dan in al die jaren van Londen. We houden ook heel erg van het licht hier. Soms doet de stad zelfs wat denken aan New York. In de Van Iseghemlaan heb je die harde schaduw van de Europatoren. Bijna Manhattan. Maar dan gewoon met de Kombuis erbij (lacht).”

Als ze één iets willen verbeteren aan Oostende, dan is het wel de koffie. “Als ik iets anders zou moeten doen met mijn leven dan wat ik nu doe, dan is het waarschijnlijk iets met mijn handen”, zegt Gus. “Of koffie! We zijn grote fans van specialty coffee en dat ontbreekt nog in Oostende”, lachen ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.