Coördinator Femke Vanhecke van CC Gildhof is klaar voor de heropening: “Het zal zóveel deugd doen om weer volk over de vloer te krijgen”

Femke Vanhecke: “De drive om er weer helemaal in te vliegen, is zeer groot.”©Wouter Meeus
Femke Vanhecke: “De drive om er weer helemaal in te vliegen, is zeer groot.”©Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Vanaf 1 juni pakt het Gildhof uit met Côté Koer, een stevige brok cultuur in open lucht. En dat zal iedereen die bij de Tieltse cultuurtempel betrokken is, een hart onder de riem steken, zegt coördinator Femke Vanhecke. “Hopelijk zijn we nu weer definitief vertrokken.”

In augustus 2020 ging Femke Vanhecke (30) aan de slag als coördinator van het Gildhof. “In volle coronacrisis”, glimlacht ze. “Het was een bewogen start, maar we konden toen wel goed werk leveren. Er waren wekelijks filmvoorstellingen en ook alle optredens die gepland stonden, konden zonder problemen plaatsvinden. Op geen enkel moment werden we met besmettingen geconfronteerd, maar helaas moesten we midden oktober de deuren weer sluiten. Dan vloek je wel eens, want zo viel de kern van onze job weg: mensen gelukkig maken met wat we hier doen.”

Dat de verplichte sluiting zó lang zou duren, had niemand bij het cultuurcentrum durven denken. “Acht maanden is stevig, ja”, zegt Femke. “Het was bevreemdend om deze anders zo bruisende plek zo stil te zien. Normaal is het hier een komen en gaan van mensen, nu lag alles er verlaten bij. Vooral de sfeer die rond een voorstelling hangt, heb ik gemist. De spanning vooraf, de rider van de artiesten regelen, de technici die alles in orde brengen, de laatste tickets verkopen… En dan het hoogtepunt: de voorstelling zelf. Dat geeft ons elke keer opnieuw een enorme voldoening. Wanneer je die volle zaal ziet, weet je waarom je elke dag het beste van jezelf geeft.”

Schouderklopjes

Toch liet het Gildhof ook tijdens de lockdown van zich spreken. “We hebben bewust enkele zaken buiten onze vertrouwde muren georganiseerd. Als de mensen niet naar ons konden komen, dan kwamen wij maar naar hen”, glimlacht Femke. “We zijn en blijven ook een stedelijke dienst, we wílden echt organiseren. Sinds december hebben we elke maand wel iets in elkaar gebokst. We zijn gestart met een livestream voor kinderen, er was Radio Fiona een podcast voor de Tieltse scholen… We werkten ook mee aan de stadswandeling rond Belpop Bonanza, er waren de billboards van Fragile Bricks… Allemaal zaken die in niet-coronatijden het licht niet zouden gezien hebben. Dat zet de creativiteit van ons team wel in de verf. En: al die zaken werden ook enorm gesmaakt. We kregen regelmatig een mailtje om ons te feliciteren, dat deed wel deugd. Al krijgen we die schouderklopjes duizend keer liever wanneer die mensen bij ons in de zaal zitten.”

“We missen de unieke sfeer die rond een voorstelling hangt”

Na enkele zware maanden is er eindelijk wat perspectief. Momenteel mogen buiten voorstellingen tot 50 mensen georganiseerd worden, vanaf 9 juni mogen dat er 400 zijn. “En binnen tot 200, al zullen wij de capaciteit tot zo’n 130 mensen beperken. Zo kunnen we alle maatregelen zonder problemen naleven. We hopen dat deze timing behouden kan blijven, want we snakken echt naar the real thing . Het zal zóveel deugd doen om opnieuw volk over onze Gildhofvloer te krijgen. We zijn positief, maar blijven realistisch. Het voorbije jaar werden we al regelmatig met verrassingen geconfronteerd.”

Vanaf 1 juni slaat het Gildhof zijn tenten al op de parking achteraan het gebouw op. Tot en met 17 juni zal Côté Koer een mix van comedy, theater en muziek brengen. “Het wordt een staalkaart van wat we normaal het hele jaar rond aanbieden”, vervolgt Femke. “We kijken er enorm naar uit. De eerste voorstelling een comedyavond met Jeron Dewulf zal opnieuw thuiskomen zijn. Ik denk dat iedereen die hier werkt, die avond met plezier de handen uit de mouwen zal willen steken. Nu enkel nog hopen op prachtige en droge juni-avonden.”

Côté Koer wordt tegelijk de seizoensopener als de fin de saison , zegt Femke. “Deze zomer volgen we het normale stramien en schakelen we sowieso een versnelling lager, om dan vanaf september hopelijk weer op volle toeren te kunnen draaien. We zijn van plan om er al in het weekend van 10 tot 12 september in te vliegen, iets vroeger dan normaal. We willen ook een volwaardig programma uitwerken, maar zullen voorlopig nog geen seizoensbrochure publiceren. Zo kunnen we, indien dat moet, inspelen op de situatie als corona opnieuw roet in het eten zou strooien. Maar eind juni zullen we al over de eerste drie maanden communiceren. Hoe dan ook is de drive om er weer keihard tegenaan te gaan, heel groot.”

Info en tickets: www.gildhof.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten