https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Concertgebouw herstart met veel Brugse artiesten en met Fabelachtige Brugse voorstelling

Jeroen Vanacker en Katrien Van Eeckhoutte in het Concertgebouw. De foto werd voor de pandemie genomen.© Davy Coghe
Jeroen Vanacker en Katrien Van Eeckhoutte in het Concertgebouw. De foto werd voor de pandemie genomen.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Concertgebouw mag en kan zijn programmering herstarten. Van 9 juni tot en met 2 juli programmeert dit kunstenhuis twaalf voorstellingen, met tal van Brugse artiesten en een coproductie met KAAP over de Fabelachtige Stad Brugge.

Het Concertgebouw is in volle voorbereiding voor de heropstart van het culturele programma. “Er is eindelijk perspectief”, zegt directeur Katrien Van Eeckhoutte, die als voorzitter van de grote Vlaamse kunstorganisaties de voorbije maanden zwaar lobbyde bij de Vlaamse en de federale regering.

Harde strijd

“We hebben hard gestreden voor de sector, met respect voor de veiligheidsmaatregelen. Indien 80 procent van de risicopersonen gevaccineerd zijn en er minder dan 500 covid-patiënten op intensieve zorgen liggen, mogen er vanaf 9 juni binnen weer voorstellingen voor maximaal 200 personen. Voorlopig evolueren de cijfers goed. Vanaf juli zijn er voorstellingen met 600 toeschouwers mogelijk. We zijn er blij mee, het is een goede start. Ook al kunnen er in onze grote zaal in principe 750 mensen en in de kamermuziekzaal 235 personen op veilige afstand van elkaar zitten, conform de Covid Infrastructure Matrix.”

Op dinsdag 25 mei wordt het concrete programma voor juni bekendgemaakt, vanaf 26 mei start de online verkoop. Maar artistiek directeur Jeroen Vanacker licht al een tipje van de sluiter: “Aan de hand van negen producties, waarvan er drie ontdubbeld worden, bieden we een staalkaart van wat het Concertgebouw nu al bijna twintig jaar doet: grote orkesten, dans en kamermuziek, ook met oog voor lokaal talent.”

“In het Concertgebouw zullen niet alleen de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd, begeleid door het Brussels Philharmonic te horen zijn, maar er zijn ook twee concerten door ons huisorkest Anima Eterna Brugge. Qua dans zijn er voorstellingen van Lisbeth Gruwez en van Rosas. Huisartieste Ana Teresa De Keersmaeker koos voor een dansproject met muziek van Steve Reich en biedt zo al een vooruitblik op ons nieuw seizoen.”

Fabelachtige stad

“De Brugse sopraan Deborah Cachet – Klara-belofte van 2020 – zingt Oude Muziek en pianobouwer Chris Maene geeft samen met pianist Julien Liebeer een lecture concert over het klavierinstrument dat hij zelf ontwikkeld heeft. Maar ik ben vooral trots dat we ons seizoen nog kunnen afsluiten met Fabelachtige Stad , een coproductie met KAAP over ons jaarthema biodiversiteit. Geluidskunstenaar Ruben Nachtergaele en schrijfster Eva De Groote trokken de stad in en interviewden zes Bruggelingen over hun dier. Dat leverde een podcast en een muzikale voorstelling op. Met muzikale improvisaties van Ruben Nachtergaele en Anneleen Boehme, en live schilderijen van illustrator Randall Casaer.”

Info : www.concertgebouw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.