Concertavond blijft gratis in Tieltse Europahal

Het Patersdreeffestival met v.l.n.r. Franky Craeymeersch, Linda Paepe en Gino De Pypere. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Het festival in de Patersdreef mag dan al begraven zijn, het broertje indoor blijft springlevend. En is bovendien gratis. Met een line-up in de Europahal om nu al luidop dank u te zeggen en een frisse pint te bestellen. De Patersdreef maakt muziek met klasse. Alle wegen leiden op zaterdag 27 januari naar het festival. De absolute topvedetten zijn Chris Jagger en Steve Harley & Cockney Rebel.

Voor het eerst in elf jaar kreeg voorzitter Franky Craeymeersch en zijn trouwe volgelingen van het Patersdreeffestival een jaar om na te denken over een nieuwe festivalaffiche. “Een luxe na het wegvallen van die 25 mooie edities van het buitengebeuren tijdens de Tieltse Europafeesten.”

Links en rechts kreeg het indoorfestival vorig jaar wat kritiek dat er veel minder blues te horen was. “Dat klopt. Het was echter altijd een heel bewuste keuze om meer blues in de Dreef dan in de Europahal te programmeren. We hadden buiten zelfs al jaren een traditie van grote headliners, los van de blueswereld.”

Experiment

Het Patersdreeffestival verwierf dan ook naam en faam. Vorig jaar experimenteerden de organisatoren even met nieuwe namen en jonge mensen. “We kregen daarop eerder negatieve commentaren van sommigen. Er zijn jonge gasten die denken dat ze al veel kunnen en een grote mond mogen opentrekken, maar ze komen nog niet aan de enkels van heel wat artiesten. Nee, het was niet dat wat we zochten. Niet in de muziekgenres, maar ook niet in het aantrekken van een groter en meer divers, jonger publiek”, geeft Franky Craeymeersch dan ook toe.

Twee toppers

Dit jaar, afspraak op zaterdag 27 januari in de Europahal, legt het gratis je leest het goed, GRATIS festival de lat nog hoger. “We gaan niet voor minder. Nee, de traditionele blues programmeren we niet meer, het zijn eerder weer rock&bluesbands en twee bekende afsluiters, die op vandaag in de Champions League van de muziek spelen.”

De deuren van de Europahal openen om 16 uur. Een halfuur later is het aan Flo, de singer-songwriter uit Schuiferskapelle, om het festival te openen. Nog op en Tielts zijn The Heavenly Kings met Christ Dinneweth, Marc Hellebuyck, Peter Maes en ook Rik Michels. Om 19.30 uur is het dan tijd voor Irish Coffee, een groep die de jaren zeventig domineerde. Na de split in 1975 volgde een reünie in 2004.

De absolute toppers zijn Chris Jagger & Band uit Groot-Brittannië en ook Steve Harley & Cockney Rebel, onder meer bekend van de klassiekers ‘Sebastian’ en ‘Make me Smile’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier