Componist Roland Coryn blaast 80 kaarsjes uit: “Ik leef voor de dingen die mij inspireren”

© LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Roland Coryn is componist, altviolist en muziekpedagoog. Hij behaalde een eerste prijs notenleer, piano, altviool, kamermuziek, harmonie, contrapunt, fuga en compositie. Hij componeert vooral kamermuziek maar ook veel muziek voor groot orkest en koor. Op 21 december wordt hij 80.

Bij de start van zijn loopbaan was Roland vooral actief als pianist en altviolist in diverse kamermuziekensembles. Vanaf 1970 spitste hij zich meer toe op muzikale compositie, vanaf 1990 kwamen daar koorwerken bij. Als componist behaalde hij onder meer de Jef Van Hoofprijs, de Tenutoprijs en de Koopalprijs voor zijn kamermuziekoeuvre. Voor zijn volledige oeuvre werd Roland gelauwerd met de Visser-Neerlandiaprijs. Roland werkte twintig jaar als leraar piano, viool, altviool en samenspel aan de muziekacademies van Harelbeke en Izegem. Hij was directeur van het SMC in Oostende en de SAMW Peter Benoit in Harelbeke.

Je wordt 80, wat doet dat met je?

Je moet dat genuanceerd benaderen. Veel sta ik daar niet bij stil. Ik kijk nog altijd naar morgen. Sommige mensen die je goed gekend hebt, zijn al verdwenen, dat is normaal als je een bepaalde ouderdom bereikt. Dat is het leven. Je kring van vrienden en leeftijdsgenoten wordt kleiner. Het grootste deel van mijn leven ligt achter mij, daar ben ik mij van bewust, maar ik voel me goed. Ik probeer fit te blijven en stap nog elke week enkele kilometers. Ik voel me goed als ik met muziek kan bezig zijn. Ik aarzel niet om naar Brussel of Antwerpen te gaan om muzikale creaties bij te wonen. Ik lees veel: oefeningen voor de geest.”

Wie heeft invloed gehad op je leven en je carrière?

“Mijn oudere broer Jacques om te beginnen. Ik keek naar hem op en onrechtstreeks leerde hij me veel dingen. Ik speelde op zijn piano en ontdekte zijn grote reeksen boeken. Als 10-jarige zat ik daar al in te lezen. Door hem ben ik niet alleen op de muziek verliefd geraakt, maar literatuur, poëzie en schilderkunst zijn door hem een deel van mijn leven blijven uitmaken. Op 14-jarige leeftijd nodigde mijn broer op een dag Jan Decadt uit bij ons thuis, toen de directeur van de muziekacademie in Harelbeke. Toen hij mij hoorde pianospelen nodigde hij mij uit om de Harelbeekse academie te volgen. Ik kwam terecht in de klas notenleer van Herman Roelstraete, een schitterend muzikant, componist en leraar. Jan Decadt had het talent om iemand te stimuleren en het betere naar boven te halen. Als latere directeur van de academie paste ik dit ook toe.”

Uit de tientallen hoogtepunten uit je carrière mag je er ééntje kiezen. Vertel.

“De concerten die ik organiseerde: de Harlebeccaconcerten. Dat waren er een vijftal per jaar waarin ik muziek van eigen bodem programmeerde. Die concerten heb ik altijd gezien als een voorbeeld voor de studenten. Het gaf hen de kans om muziek, live gebracht op een hoog niveau, te beluisteren. Ik hoop dat ik hen op die manier leerde luisteren naar die zogenaamde ‘moeilijke muziek’. Zo ben ik zeer fier over het feit dat zoveel afgestudeerden van onze academie tijdens mijn directeurschap professioneel in de muziek hun levensweg hebben gevonden. Ik heb altijd graag geleefd voor de dingen die mij inspireren.”

Huldeconcert in CC Het Spoor

Op 21 december wordt de Harelbeekse componist en eredirecteur van de SAMWD Roland Coryn 80 jaar. De academie laat dit niet onopgemerkt voorbij gaan. Op deze verjaardagsavond zetten de leerlingen en leerkrachten van de academie Roland Coryn zowel letterlijk als muzikaal in de bloemetjes en blikken terug op zijn rijkgevulde muzikale leven. Het huldeconcert heeft plaats in ontmoetingscentrum Het Spoor op 21 december om 19 uur. Reserveren kan op het nummer 056 733 420 en via tickets@cchetspoor.be of webshop.harelbeke.be.

Bio

Roland Coryn werd geboren op 21 december 1938. Hij is getrouwd met Agnes Desloover, papa van Irina, Frank en Herwig en opa van zes kleinkinderen. Hij volgde secundaire muziekstudies aan de SAMW in Harelbeke en later studeerde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent. Hij was docent compositie aan de Hogeschool in Gent en directeur van het SMC in Oostende en de SAMW Peter Benoit in Harelbeke. Roland houdt van muziek, talen, poëzie en lezen.

Zijn er dingen in de politiek of cultuur waarvan je wakker ligt?

“Zo erg is het niet, maar ik ben er wel mee bezig. Ik vraag me af wat er met de wereld gebeurt en hoe mensen zo ‘eng’ kunnen denken. Onze politici kijken niet: die willen niet zien wat er gebeurt. Ik denk al aan mijn kleinkinderen. Neem nu op federaal niveau De Wever en zijn N-VA. Die proberen toch een wig te drijven. Ik vind dat zo jammer. Als het over cultuur gaat, denk ik aan Harelbeke. Persoonlijk vind ik dat ze hier niet 100 procent goed bezig zijn.”

Hoor ik daar een beetje frustratie?

“Nee, ontgoocheling is het juiste woord. Jammer dat veel dingen die ik gedaan heb aan het verwateren zijn. De Muziekbiënnale heb ik uit de grond gestampt en opgebouwd. Harelbeke kreeg daardoor wereldwijd bekendheid. Ik heb het gevoel dat dit niet meer zo belangrijk is. Hoe lang is het geleden dat er hier nog een symfonisch orkest te gast was? Zien wij hier in ons cultureel centrum mensen van bij ons die internationaal carrière maken of gemaakt hebben? Ik denk bijvoorbeeld aan een Bart Vandenbogaerde. Het zou mooi zijn om al die Harelbeeke componisten, solisten en musici samen te brengen om bijvoorbeeld een hulde te brengen aan Peter Benoit. Met andere woorden aan de buitenwereld tonen hoe een kleine stad op muzikaal gebied groot kan zijn.”

Wat is of was je adagium?

Altijd positief blijven en een zo breed mogelijke blik op de wereld houden en behouden.”

Huldeconcert in CC Het Spoor

Op 21 december wordt de Harelbeekse componist en eredirecteur van de SAMWD Roland Coryn 80 jaar. De academie laat dit niet onopgemerkt voorbij gaan. Op deze verjaardagsavond zetten de leerlingen en leerkrachten van de academie Roland Coryn zowel letterlijk als muzikaal in de bloemetjes en blikken terug op zijn rijkgevulde muzikale leven. Het huldeconcert heeft plaats in ontmoetingscentrum Het Spoor op 21 december om 19 uur. Reserveren kan op het nummer 056 733 420 en via tickets@cchetspoor.be of webshop.harelbeke.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier