Commotie rond kunsttentoonstelling iD eST

In het kader van de kunsttentoonstelling iD eST stellen dit jaar kunstenaars Paul en Boudewijn Perneel hun werken tentoon in en om de kerk van Bekegem. Hierbij werd het beeld van de hand van Mia Moreaux dat de Heiligverklaring van Sint-Laurentius moet voorstellen kunstzinnig ingepakt. Maar dit gebeurde zonder de kunstenares op de hoogte te brengen en dat roept vragen op.

Mia Moreaux bij haar ‘ingepakt’ kunstwerk: “Kunstenaar Paul Perneel had me wel vooraf even mogen contacteren.” © foto Coghe

De Laurentius-ommegang – vier bronzen beelden van de hand van kunstenares Mia Moreaux – werd in 2005 in opdracht van het gemeentebestuur geplaatst en behoort sindsdien tot het kunstpatrimonium van Ichtegem.

De vier beelden, met als titel Diakenschap, Gevangenneming, Marteldood en Heiligverklaring staan rond het historische Sint-Amanduskerkje opgesteld. Het beeld aan de ingang van het kerkje dat de Heiligverklaring van Sint-Laurentius moet voorstellen, is met de jaarlijkse kunsttentoonstelling iD eST vakkundig en kunstzinnig ingepakt met planken. Maar dat gebeurde zonder de kunstenares op de hoogte te brengen en dat doet bij haar de wenkbrauwen fronsen.

Geen overleg

Bij sommige bezoekers schiet het incident in het verkeerde keelgat en ze laten hun ongenoegen in niet mis te verstane bewoordingen blijken in het gastenboek. Mia Moreaux zelf vindt het gewoon jammer dat dit zonder enige vorm van overleg is gebeurd.

“Dit jaar exposeren de broers Paul en Boudewijn Perneel in het kader van het kunstgebeuren iD eST in en om de kerk van Bekegem”, doet kunstenares Mia Moreaux haar verhaal. “Ik vind Paul een uitstekend beeldhouwer en kunstenaar, maar hij had me wel even mogen contacteren voor hij een van mijn werken wegmoffelde. Een simpel telefoontje was voldoende geweest.”

“Nu hebben zowel het publiek als mezelf er het raden naar wat de bedoeling hiervan juist is. Tijdens de kunstzomer komen er heel wat kunstliefhebbers bij mij over de vloer die me de vraag stellen wat er gaande is in Bekegem. Ik moet hen telkens opnieuw antwoorden dat ik er zelf het raden naar heb. Heeft Paul Perneel een stunt willen doen om extra aandacht te vestigen op de Kunstzomer in het algemeen, heeft hij een link willen leggen naar een van de werken die hij ook aan de ingang van de kerk heeft gezet of heeft hij de aandacht van de bezoeker willen richten op zijn werken? Ik heb er het raden naar.”

“Men heeft mijn broer Boudewijn en mezelf al een paar keer gevraagd om te exposeren in het kader van iD eST”, repliceert Paul Perneel. “Men moet dan ook begrijpen dat de expositie, nu we dan ook hebben toegezegd, op ons mag gefocust zijn en totaal niets met Mia Moreaux te maken heeft.”

“Fel overdreven”

“Ik wil geen conflict en geen controverse rond het hele gebeuren, de ruchtbaarheid die eraan gegeven wordt, is fel overdreven. Het is ook niet aan mij om aan Mia Moreaux toestemming te vragen om een van haar kunstwerken in te pakken. Dat er negatieve commentaren in het gastenboek door mij of mijn broer moedwillig zouden verwijderd zijn, is manifest onwaar. Er staan nog negatieve commentaren in het gastenboek, maar als kunstenaar weet je dat niet iedereen van je werken houdt. Volgens mij zijn daarenboven een deel van de negatieve commentaren ook ingegeven door stemmingmakerij. Het is allemaal fel overdreven.”

De tentoonstelling van de kunstenaars Paul en Boudewijn Perneel in het kader van iD eST in de Sint-Amanduskerk van Bekegem eindigt op zondag 25 augustus. De toegang is gratis. Ook de beeldentuin van Mia Moreaux is nog open tot 25 augustus.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.