Comedian Han Coucke trekt met ‘Mobilhome 2.0’ weer zomer lang Vlaanderen rond: “Han Solo is sterker uit de lockdown gekomen”

Han Coucke: “Ik heb het publiek gemist, maar zij mij duidelijk ook.”©JOKE COUVREUR
Han Coucke: “Ik heb het publiek gemist, maar zij mij duidelijk ook.”©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Deze zomer moeten we het nog stellen zonder volle cultuurcentra en parochiezalen waar onze stand-upcomedykleppers de lachspieren stevig op de proef stellen, maar daar heeft Han Solo iets op gevonden. Het grofgebekte alter ego van Han Coucke lanceert ‘Mobilhome 2.0’, een rondreizende show waarmee de man letterlijk tot bij zijn publiek rijdt. “Je kan niet geloven hoe hard ik het publiek gemist heb.”

Han Coucke (23) zit al sinds 1998 in het comedyvak en in 2007 plaatste hij voor het eerst Han Solo op het podium. Veertien jaar later is de brutale maar tegelijk goudeerlijke Waregemse Zultenaar een vaste waarde in cultureel Vlaanderen en heeft hij al een vijftal avondvullende shows op zijn palmares. Daar komt nu een nieuwe worp bij: Mobilhome 2.0 .

“Het was een ronduit bizar jaar”, blaast Han. “Ik herinner me dat ik net voor de eerste lockdown nog aan het optreden was en toen zelfs grappen over het coronavirus in mijn show had gesmokkeld. Wie ester ier op skireize geweest? Zo’n zaken. Maar niet veel later viel de hele sector letterlijk op zijn gat. Onwezenlijk was het.”

Publiek

De eerste stille maanden vulde Han op door zijn alter ego dagelijks een Facebookfilmpje de wereld in te sturen waar die op geheel eigen wijze de actualiteit fileerde. Met succes, want de vijftig video’s samen werden meer dan 3,5 miljoen keer bekeken. “Daar sta ik nog altijd van te kijken”, glundert hij. “De impact van sociale media is me ondertussen meer dan duidelijk, maar niets kan een écht publiek vervangen. Je kan niet geloven hoe hard ik het optreden mis. Mensen live horen lachen, met kluchten die je zelf bedacht hebt, een beter gevoel kan ik me niet inbeelden.”

Met mijn mobilhome kom ik op plaatsen die ik anders nooit zou ontdekken

Aanvankelijk had de man nog gehoopt om in het voorjaar van 2020 opnieuw op het podium te kunnen kruipen. “Tijdens de eerste lockdown had ik plots een zee van tijd. Alle verplichte nummers vielen weg en ik kon me weer helemaal richten op de essentie van mijn beroep als comedian: schrijven. Mijn zaalshow Retro was klaar om op de wereld losgelaten te worden, maar toen kwam lockdown twee. En zaten we weer in ons kot. Alles was geregeld: de shows lagen vast, alle flyers en posters waren gedrukt, ik had zelfs al een radiospotje voor Radio 2 opgenomen. Nu is het de bedoeling vanaf september met Retro te touren. Een ongekende luxe als comedian: nog maar net met je ene show gestart zijn terwijl er al een andere op de plank ligt te wachten”, lacht hij.

Zonnepanelen-farce

Net zoals vorige zomer haalt Han Solo ook nu weer zijn ondertussen vertrouwde mobilhome van stal. “Een beestje van 28 jaar oud, maar ondertussen mijn tweede thuis”, knipoogt hij. “Ik heb een soort van jaaroverzicht in elkaar gebokst, van zomer 2020 tot zomer 2021. Het voorbije jaar zaten we allemaal vaker thuis dan ons lief was, maar tegelijk is er enorm veel gebeurd. Niet enkel op coronavlak, ook in de politiek. Denk maar aan de farce met de zonnepanelen. Daar buigt Han Solo zich met veel plezier eens over. Ik heb ook als vrijwilliger in de vaccinatiecentra van Oudenaarde, Ronse en Zwevegem gewerkt. Daar heb ik een ideale inspiratiebron gevonden”, grinnikt hij. “Mijn eigen ervaringen geef ik een Han Solo-jasje. Altijd interessant.”

Ook het concept op zich vindt Han best goed. “Ik rijd eigenlijk letterlijk tot aan mijn publiek. Ik parkeer de mobilhome achter het podium en schiet in actie. Simple comme bonjour . De huidige coronamaatregelen zijn voor een comedian eigenlijk een zegen. Iedereen per vier aan een tafel en haast onverdeelde aandacht. In een cultuurcentrum of schouwburg weet je dat de mensen voor jou komen, in openlucht is dat vaak een vraagteken. Zalig. Ik kom ook op plaatsen die ik anders nooit zou ontdekken. Vorig jaar heb ik er een paar keer de landkaart moeten bijnemen om te zien waar ik precies moest zijn. Ik herinner me bijvoorbeeld mijn passage in Kanegem, waar ik letterlijk onder de kerktoren moest optreden. Een fantastisch decor en de organisatoren hadden alles tot in de puntjes voorbereid. Dat laatste is trouwens een constante factor, de mensen doen echt hun best voor me.” De stilaan iconische mobilhome doet niet enkel dienst als podiumachtergrond, zo blijkt. “Wanneer ik ver van huis moet optreden, blijf ik gewoon slapen. Af en toe trekken ook mijn vrouw en kinderen mee en verkennen we de streek. Als ik het voorbije jaar één iets geleerd heb, dan is het wel dat Vlaanderen een prachtige streek is. Je hoeft heus niet ver te reizen om je te laten verrassen.”

Zeven West-Vlaamse haltes

Met Mobilhome 2.0 beet Han afgelopen woensdag in Merelbeke de spits af en de komende twaalf weken trekt hij nog onder andere naar Kortrijk, Gistel, Zwevegem, Stasegem, De Panne, Kanegem en Ieper. “Er staan dertig optredens gepland en overal loopt de ticketverkoop als een trein. Ik heb het publiek gemist, maar zij mij duidelijk ook”, glimlacht Han. “Dat doet wel deugd. Ik zal de mensen niet ontgoochelen, want elk optreden eindigt in één groot bevrijdingsfeest. De lockdowns hebben Han Solo als figuur best goed gedaan. Hij is er sterker uitgekomen. Ik popel om dat aan het volk te tonen.”

Info: www.han-solo.be

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten