Colonnade: mysterieus kunstwerk van Brugse Triënnale in opbouw

Triënnale Brugge 2021: De installatie Colonnade Gijs Van Vaerenbergh.© Davy Coghe
Triënnale Brugge 2021: De installatie Colonnade Gijs Van Vaerenbergh.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Momenteel bouwen de Belgische architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenberghe in het Baron Ruzettepark in Brugge hun ‘collonade’op: een mysterieuze installatie in het kader van de Brugse Triënnale.

Op 8 mei gaat de Triënnale Brugge van start: verspreid over de stad zullen dertien installaties staan. Onder het thema TraumA verkennen internationale kunstenaars en architecten wat er zich afspeelt achter de gevels van de ‘perfecte’ stad Brugge. Deze editie van het driejaarlijks artistiek festival stelt de soms ongemakkelijke complexiteit van Brugge in vraag en balanceert tussen het aanwezige en het verborgene.

Het architectenduo Gijs Van Varenbergh koos voor een mysterieus ontwerp dat verrijst in de groene omgeving van het Baron Ruzettepark, net aan de rand van het historisch stadscentrum. Cultuurschepen Nico Blontrock legt uit: “Colonnade houdt het midden tussen een woud met ondoordringbare bomen en een Romeinse zuilengalerij. Het gehemzinnige en klassieke karakter van het paviljoen nodigt je uit om de ruimte te betreden en te verdwalen tussen honderd schuin lopende kolommmen.”

Desoriëntatie

“De zuilen, die in een traditionele context zorgen voor steun, worden hier radicaal ontheven van die functie en op een bijna subversieve, absurde manier gebruikt. Colonnade voelt aan als een labyrint waarin je al bukkend een weg vindt en geconfronteerd wordt met angst en desoriëntatie. Elk stap brengt je dieper in het paviljoen, maar je komt niet in een binnenruimte. Elke stap laat je het bouwwerk anders ervaren, er ontstaat een oneindigheid aan beelden die de plek onzekerheid en spanning geeft.”

De Brugse burgemeester Dirk De fauw wijst op het feit dat de Triënnale al te beluisteren is via een podcast over de geschiedenis van Brugge en de relatie van de stad met kunst en architectuur. Info : www.triennalebrugge.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.