Colonnade blijft in Baron Ruzettepark in Brugge staan

De Colonnade van Gijs Van Vaerenbergh in het Baron Ruzettepark in Brugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De monumentale installatie ‘Colonnade’ van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh blijft in het Baron Ruzettepark staan. Dat heeft het Brugs stadsbestuur op maandag 4 oktober beslist.

Colonnade is een van de dertien kunst- en architectuurinstallaties van de derde editie van ‘Triënnale Brugge 2021: TraumA. Het paviljoen houdt het midden tussen een woud met ondoordringbare bomen en een Romeinse zuilengalerij en nodigt je uit om de ruimte te betreden en te verdwalen tussen honderd schuin lopende kolommen.

Gijs Van Vaerenbergh is de kunst- en architectuurpraktijk van Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenberg. Hun werk is meestal conceptueel en tegelijk slagen ze erin om een tijdloze esthetische ervaring te creëren voor het publiek. De installaties van het duo bevatten vaak strakke lijnen en worden respectvol geïntegreerd in hun landschappelijke of architecturale context. De kwaliteit van hun werk krijgt dan ook veel lof.

Labyrint

volgens burgemeester Dirk De fauw werd ‘Colonnade’ speciaal voor de groene omgeving van het Baron Ruzettepark ontworpen: “Het is een mysterieuze installatie die inspeelt op het thema ‘TraumA’: het labyrintische werk balanceert tussen het aanwezige en het verborgene.”

“De installatie ‘Colonnade’ voelt aan als een labyrint waarin je al bukkend een weg vindt en misschien geconfronteerd wordt met een zekere vorm van desoriëntatie. Daardoor maakt de bezoeker een beleving mee die contrasteert met de ervaring van een uitgestippeld, klassiek toeristisch bezoek. Ik ben tevreden dat we de Bruggelingen en bezoekers, zowel binnenlands als buitenlands, deze ervaring kunnen blijven aanbieden”, aldus schepen van Cultuur Nico Blontrock.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier