Cie Tabloo brengt absurde klucht ‘De kat in de kelder’ in Menen

Met De kat in de kelder is Cie Tabloo aan haar tweede theaterproductie van het seizoen toe. Voor Frederik Cardon is het zijn regiedebuut bij het Menens toneelgezelschap, terwijl Femke Carpentier voor het eerst een grote rol te pakken heeft.

Femke Carpentier speelt haar eerste hoofdrol bij Cie Tabloo, terwijl Frederik Cardon zijn debuut maakt als regisseur. © WO

De licht absurde klucht van Pol Anrys vertelt het verhaal van een familie die via de kelder van een huis het bankgebouw ernaast probeert binnen te dringen. “Het is een hilarisch stuk met karikaturale figuren zoals het verleidelijke buurmeisje en de demente grootmoeder.”

“Toen ik de tekst van het toneelstuk las, zag ik het meteen zitten”, vertelt regisseur Frederik Cardon (47).

Regiedebuut in Menen

“Dit is inderdaad mijn regiedebuut in Menen”, zegt hij. “Maar ik mocht wel al drie keer een toneelstuk regisseren in Dadizele. Ik speel al toneel van toen ik nog school liep in het college. Dat was toen nog bij Iever en Eendracht, de voorganger van Cie Tabloo.”

“Nu sta ik bij Cie Tabloo voor het eerst aan de andere kant. De repetities beschouw ik als een groepsproces, waarin we allerlei zaken uitproberen. Doorheen de weken zie je dan het stuk en de acteurs evolueren.”

Samen vormen we een klein bedrijfje, waarin alle schakels belangrijk zijn

De kat in de kelder: ik sta ermee op en ik ga ermee slapen”, weet Frederik. “’s Nachts lig ik soms te piekeren over de muziekkeuze. Ik stond ook zelf in voor het decorontwerp. De decorbouwers en de technische ploeg hebben dat ontwerp met hart en ziel uitgevoerd, precies zoals ik het voor ogen had. Bij deze wil ik hen speciaal bedanken. Net zoals de schminksters of de kleedsters werken ze hard achter de schermen en worden ze niet gezien door het publiek.”

“Samen vormen we een klein bedrijfje, waarin alle schakels belangrijk zijn.”

Eerste grote rol

Een van de hoofdrollen in De kat in de kelder is weggelegd voor Femke Carpentier (36). “Ik ben een zestal jaar lid van Cie Tabloo. Tot nu toe speelde ik meestal mee met de theaterwandelingen. Eén keer had ik een klein rolletje in een grote productie. Dit is mijn eerste grote rol”, vertelt ze.

De kat in de kelder wordt opgevoerd op zaterdagen 22 en 29 februari om 20 uur en op zondagen 23 februari en 1 maart om 15 uur in de theaterzaal van basisschool De Kleine Prins. Kaarten reserveren kan via www.cietabloo.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.